Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Turpo

Politiikan tulee perustua järkeen, ei pelkoon

Kun populistinen pelkoretoriikka ohjaa lainsäädäntöä syntyy helposti lakeja, jotka vaikuttavat negatiivisesti lainkuuliaisten kansalaisten elämään ja ruokkivat rikollista toimintaa. Esimerkiksi Uuden-Seelannin moskeijan terrori-iskussa tekijä käytti välineenä haulikkoja ja puoliautomaattisia kivääreitä; ampujan jättämässä manifestissa henkilö kertoi haluavansa iskulla saada aikaan tiukemman aselain Yhdysvaltoihin sekä Uuteen-Seelantiin, ja siten aiheuttaa eripuraa ryhmien välillä. Nyt tunnekuohussa ollaan säätämässä lakeja juuri siten, kuin hän, terroristi, oli suunnitellut.

Suomi on aktiivisen hybridivaikuttamisen kohde

Puolustusvoimien hankinnat tehdään suorituskykyperusteisesti turvallisuusympäristön uhkakuvat huomioiden. Viisaassa valtiossa ilmastonmuutoksen torjumista ja maanpuolustusta ei tulisi sekoittaa keskenään. Ilmastonmuutoksen torjunta liittyy turvallisuuspolitiikkaan välillisesti ja nopeiten mm. hallitsemattoman pakolaisvirran ja maahanmuuton kautta.

IsraEl 2019: Vaalipäivän ennakkotunnelmia

Knessetin vaaleista Israelissa 9. huhtikuuta on tulossa äärimmäisen mielenkiintoiset ja samalla lopputulemaltaan hyvin vaikeasti ennustettavat. Viimeisimmän julkaistun mielipidetiedustelun mukaan Netanjahun oikeistoblokki voittaa 66 Knesset-paikkaa Israelin keskusta-vasemmiston saadessa 54 paikkaa. Toisaalta uudesta keskusta-vasemmistolaisesta aiempien puolustusvoimien komentajien vetämästä puolueesta saattaa tulla suurin parlamenttiryhmä.

Harkitsematon MiG -hävittäjä-hankinta 1954 – salaa ja salaisin taka-ajatuksin

Harkitsematon MiG -hävittäjä-hankinta 1954 – salaa ja salaisin taka-ajatuksin.

Eli Tuomiojan porvarillisen poliittisen virkamieshallituksen salaperäiset hävittäjä hankkeet 65 vuotta sitten.  Eli lakerikenkien lipsahtelua Kremlin parketeilla.

*

Tausta

Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta

Suomen tulevan eduskunnan kausi alkaa merkittävillä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvillä asioilla. Europarlamentin vaalit toukokuun lopussa ja uuden komission valinta ja Suomen EU -puheenjohtajuuskausi heinäkuun alusta alkaen nostavat näiden aiheiden osaamisen tärkeään asemaan. Myös Brexit näytelmää saamme kaikkine vaikutuksineen seurata kenties kuinka pitkään.

EU

Perussuomalaiset ja Suomen Nato-jäsenyys

Eduskuntavaalit ovat menossa. Ennakkoäänestys on käynnissä. Tuloksen tiedämme reilun viikon päästä.

Epävarmoja äänestäjiä on tälläkin kertaa paljon kuten aina. Ketä äänestää vai äänestänkö ketään? Äänestänkö nyt kuten ennenkin vai vaikutanko paremmin muuttamalla äänestyskäyttäytymistäni?

Valtavirtainen venäläisnäkemys: nykyjärjestelmä romahtaa vuoteen 2021 mennessä

Seuraava eduskuntamme joutuu kohtaamaan niin suuren lähiulkomaihin liittyvän käänteen, että olisi suorastaan tuhoisaa, ellei presidentti Niinistön suosittelemaa ulkopolitiikkateemaa nostettaisi vaalikeskustelun loppusuoran keskiöön. Venäjän järjestelmä romahtaa massamielenosoituksien ja mullistusten myötä kahdessa vuodessa, ennustaa Moskovan MGIMO-yliopiston professori Valeri Solovei tavallisesti valtavirran venäläisnäkemystä edustavan Moskovskij Komsomolets -lehden haastattelussa. (Verkkouutiset 5.4.2019)

Nato-optio, kun toimittajat eivät tajua

On jotenkin säälittävää havaita, miten toimittajat edelleen käyttävät ilmaisua Nato-optio, vaikka se on havaittu jo ajat sitten tyhjäksi termiksi. Ettekö te tajua vai onko kyse ammattitaidottomuudesta?

Päivän Iltalehdessä toimittaja Kreeta Karvala tylyttää demari Rinnettä mutta itse kirjoittaa Nato-optiosta hölmösti ja kyseenalaistamatta sitä miltään osin. Heti perään toimittaja Juha Ristala mokaa samalla tavalla. Pitää ihmetellä toimittajien ammattitaitoa vai onko kyse siitä, että he vain eivät tajua?

Turvallisuuspolitiikkaa; Jean Monnet-yhteisössä 17.3.2017 jakamani ohjelma

Kuten on laajasti tiedossa, osallistuin ainoana suomalaisena kutsusta Eurooppa-neuvoston joulukuussa 2012 tekemään Euroopan tulevaisuustyötä koskevaan aloitteeseen. Komissio kohdisti työn Jean Monnet-yhteisölle. Sen toteuttivat yhteisön opettaja- ja tutkijakunnat. Teoksen e-version olen jakanut laajalti Suomessa alkaen Tasavallan Presidentistä ja pääministeristä. Akateeminen tutkimusmaailma on myös jakelulistalla. Media on saanut sen myös kattavasti eri puolilla Suomea.

2010-luvun Operaatio Gladio?

Operaatio Gladio on koodinimi niin sanotulle "stay behind" -verkostolle ja salaiselle armeijalle, joka perustettiin kylmän sodan aikana Italiaan kommunistien valtaannousun tai Varsovan liiton hyökkäyksen varalta. Sittemmin Daniele Ganserin tutkimuksen myötä Gladio laajentui terminä käsittämään Naton maanalaisten armeijoiden toiminnan ympäri Eurooppaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä