Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Suuri koalitio

Onko Saksassa viimeinen GroKo hallitus?

SPD päättää tulevana viikonloppuna jäsenäänestyksessään siitä, syntyykö CDU/CSU:n ja SPD:n saavuttaman neuvottelutuloksen mukainen uusi GroKo (suuri koalitio) -hallitus. Hallituksen muodostaminen Saksaan on syyskuussa pidettyjen liittopäivävaalien jälkeen poikkeuksellisen vaikeaa. Vaaleista on jo lähes puoli vuotta.

Saksan poliittinen kenttä murroksessa

Saksan Liittotasavalta muodostettiin toisen maailmansodan jälkeen miehitysvyöhykkeisiin jaetun Saksan kolmesta länsiliittouman miehitysvyöhykkeestä. Neuvostoliiton miehitysvyöhykkeestä taas puolestaan syntyi DDR.

Liittotasavaltaa hallitsi aluksi lähes 20 vuotta unionipuolueet CDU ja CSU. Vuonna 1966 muodostettiin niinsanottu suuri koalitio, jossa olivat mukana CDU/CSU ja SPD. Sen jälkeen hallituksessa ovat olleet vuoroin CDU/CSU ja SPD joko FDP:n tai Vihreiden kanssa. Nyt taas hallitusvastuussa on suuri koalitio.

Saksaa hallitsee niin sanottu suuri koalitio (CDU/CSU ja SPD)

Nykyisen Saksan liittotasavallan historiassa nykyinen hallituskokoonpano, jossa ovat mukana CDU/CSU ja SPD on aikamoinen kummajainen. Nyt ns, suuri koalitio on hallinnut maata yhtäjaksoisesti vuoden 2009 vaaleista lähtien. Edelliskerran ennen tätä nykyinen hallituskoalitio oli vuosina 1966-1969. Sen jälkeen Saksan suuret puolueet ovat tehneet hallitusyhteistyötä vapaiden demokraattien (FDP) tai vihreiden kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä