Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Puoluekuri

Puoluekurin orjat sorron yöstä nouskaa

"Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta." on tuttu lause, mutta kuinka usein pysähdymme miettimään sen todellista merkitystä?

Jotta kontrasti tulisi riittävän selväksi, perustuslaissamme voisi vaihtoehtoisesti lukea myös näin:

"Valtiovalta Suomessa kuuluu puolueille ja etujärjestöille, joita edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta."

Mihin me kansalaiset tarvitsemme puolueita ja niissä toimivia poliitikkoja?

Olen viime aikoina miettinyt, että mihin me kansalaiset tarvitsemme puolueita ja niissä toimivia poliitikkoja, jotka eivät tee mitään muuta kuin valehtelevat ja huijaavat meitä kansalaisia, sekä ajavat vain omia etujaan?

Luottamus kansanedustajiin on mennyt jo aikoja sitten

Meillä Suomessa on sellainen tapa, että kansanedustajat edustavat vain omaa puoluettaan ja lähipiiriään. Suomessa on myös sellainen tapa, että puolueet määräävät mitä heidän edustajansa saavat olla milloinkin mieltä. Meillä Suomessa on myös sellainen tapa, että vaikka edustajat saavat melkoista palkkiota joiden lisäksi nauttivat melkoisista eduista, niin kansalaisten rahoja humputellaan surutta milloin mihinkin.

Edustajani riippumattomuus

Puoluekuri tappaa demokratian.  Puoluekuri antaa kasvualustan diktatuurille.  Perustelen natseilla, fasisteilla ja stalinisteilla joiden menestys perustui puoluekuriin.

On demokratian vastaista, jos edustajani ei saa eduskunnassa kannattaa hyvää asiaa jos sitä esittää toinen, vastakkainen puolue.

Tätä asiaa eivät ole oivaltaneet edes  perussuomalaiset,  jotka vanhoista puolueista haluavat erottautua.

Demokratian sietämätön keveys

Kerrataanpa vielä miten demokratia toimii -jos olet sattunut nukkumaan yhteiskuntaopin tunnilla tai unohtanut sen mitä opetettiin hereillä ollessasi:

" Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta."

Valtion velka lähenee vauhdilla 100 miljardin rajaa

Tilastot

Ilmeisesti vuoden kuluttua Suomen valtion velka ylittää 100 miljardin rajan. Järkyttävää!

Jotenkin tulee sellainen tunne, että päättäjämme ovat joko luovuttaneet, tai sitten kykenemättömiä ratkaisemaan ongelmaa.

Loikkarit aisoihin ja heti

Mielestäni asia on näin, että jos kansanedustaja tai ministeri on pettynyt puolueensa "linjavalintoihin" (laittomalla puoluekurilla ”yksimielisiin” päätöksiin), eli ”kun sukset menevät todella pahasti ristiin” oman puolueensa eduskuntaryhmässä, niin hänellä on täysi oikeus sanoutua irti puolueestaan, mutta hän ei saa loikata toiseen puolueeseen kesken vaalikauden. Jos hän näin tekee, niin hänen täytyy silloin samalla myös erota kaikkista entisen puolueensa luottamustehtävistä esim. valiokunnissa tms.

Tolppasen rohkea valinta

Maria Tolppasen siirtyminen perussuomalaisista sosiaalidemokraatteihin vaikuttaa olevan päivän suurin poliittinen uutinen. Jätän tietoisesti käyttämättä sanaa loikkaaminen, sillä siihen liittyy vahva kielteinen lataus, jota en tahdo kohdistaa Tolppaseen. On mielestäni kertakaikkiaan kestämätöntä, että yksilöt pyritään väkisin sitomaan poliittisiin puolueisiin. On mielestäni kannattavaa tehdä tutkimusmatkaa useampien puolueiden välillä, jos ei ole varma onko nykyinen paikka oikea.

Voiko puolueita demokratisoida?

Koska edustuksellinen demokratia on Suomessa ja kaikkialla länsimaissa jo itsestäänselvyys, on syytä keskustella siitä mikä olisi seuraava kehityksen aste. Luonnolliset seuraavat saskeleet ovat suora demokratia, jossa päätöksiä tehdään yhdessä ilman edustajia, ja imperatiivinen mandaatti, jossa edustajat eivät voi poiketa ohjelmastaan, eli vaalilupausten rikkominen olisi laitonta. Anarkistit ovat ajaneet näitä jo 150 vuoden ajan, Suomessa nämä vaatimukset kuuluvat esimerkiksi anarkistiliitto Alustan periaateohjelmaan.

Avoin eduskuntaryhmä itsenäisesti ajatteleville kansanedustajille

Päätin miettiä, millaisia muutoksia "normaalin" eduskuntaryhmän sääntöihin itse tekisin, mikäli olisin perustamassa uutta eduskuntaryhmää.

Avoin eduskuntaryhmä on työnimi tälle hypoteettiselle eduskuntaryhmälle. Toisin kuin useimmat muut eduskuntaryhmät, tämä ei olisi mitenkään jonkin puolueen oma ryhmä, vaan siihen voisi liittyä kansanedustajia yli puoluerajojen. Tämä tekisi siis siitä itsenäisesti ajattelevien kansanedustajien yhteistyöfoorumin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä