Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Ammattikorkeakoulu

Toinen aste nykymuodossaan tulisi lakkauttaa

Tällä hetkellä kansalaisaloitepalvelussa on vireillä aloite maksuttomasta toisesta asteesta. Aloite sinällään on ihan kannatettava ja varmasti sillä on hyvät tarkoitusperät, mutta siinä on muutama fundamentaalinen ongelmakohta. Ensimmäinen ongelma on aloitteen perusteleminen perustuslaillisena kysymyksenä, ikään kuin perustuslaki olisi jotenkin ehdoton asian suhteen.  Perustuslaki on kirjoitettu joustavaan muotoon, josta jokainen voi vetää haluamiaan johtopäätöksiä.

Koulutuksen alasajo, hyvä vai huono asia?

 

 

Kuten tiedämme, että kaikista koulutuksista on leikattu. Viimeisimpänä ollut esillä ammattikouluksen muutokset. Pohdin eilen illalla asiaa, että viekö tämä meidän koulutustason todellakin alas vai voiko tästä olla jotakin hyötyä? 

 

Iisalmi - kasvattava kaupunki

Koulutuksella – tai pikemminkin sillä missä koulutuksensa saa – on merkittävä vaikutus siihen, minne valmistuttuaan nuori jää. Yksin tämän vuoksi ei ole lainkaan merkityksetöntä, mitä Iisalmessa ja laajemmin Ylä-Savossa on tarjota nuorille päähän päntättäväksi.

Ministeri Grahn-Laasosen sumutus

 

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on vaatinut äänekkäästi parlamentaarista työryhmää miettimään kauaskantoista korkeakouluvisiota: nyt loppuu tempoileva korkeakoulupolitiikka ja työrauha turvataan yhteisillä tavoitteilla yli vaalikausien! Ajatus on kaunis. Todellisuudessa rakennejuna puuskuttaa kaiken aikaa eteenpäin opetusministerin junttaamia raiteita pitkin.

Itä-Helsingin ilme mullistuu ensimmäisen korkeakoulun myötä

Itäinen Helsinki on tuntunut olleen pitkään lapsipuolen asemassa kaupungin kehittämisen suhteen. Kaupungin kasvaessa huomio siirtyy yhä enemmän myös Itä-Helsingin rakentamiseen ja viihtyvyyden lisäämiseen. Merkittävä kehitysaskel Itä-Helsingin kasvussa otetiin, kun tehtiin päätös Metropolian ammattikorkeakoulun uuden kampuksen rakentamisesta Myllypuroon. Metropolian kampuksesta tulee Itä-Helsingin ensimmäinen korkeakoulu.

Koulutuksen realiteetit mukaan koulutuskeskusteluun

Kyllä minä nyt mieleni pahoitin, ja oikeasti. Kunnallisvaalit lähestyy ja toki kaikki puolueet ovat tietoisia siitä, että SoTe siirtyy maakuntahallinnolle ja suurimmaksi kuntabudjetiksi muuttuu koulutus ja sivistys. Tästä innostuneena puolueet nostavat asiaa vuoroin pinnalle.

Kaikki Suomen puolueet ovat olleet muokkaamassa koulutus- ja opetuskenttää kahden viimeisen hallituksen aikana. Edellinen hallitus asetti alarajat opintopisteille/ kk ja pakotti korkeakoulujen johtoja yhdistymään ja asetti yhtiöittämisvelvoitteen AMK:lle.

Ammattikorkeakoulu, leikisti korkeakoulu

Kevään yhteishauista puhuttaessa, eräs asia ei mahdu tähän järkeen, ei sitten millään. Mikäli Grahn- Laasonen on linjoilla, hän voi asiaa minulle valoittaa.

Ammatillisen koulutuksen tulevaisuus

Olen huolissani ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta. Hallitus on päättänyt siirtyä ammatillisessa koulutuksessa ns. koulutussopimusmalliin, jossa lisätään työpaikalla oppimista. Kun opetusta siirretään yrityksille, niin opiskelijan laaja-alainen osaaminen kaventuu: opitaan taitoja, joita tarvitaan ehkä vain siinä yrityksessä. Mikäli perustaidot ja yleisosaaminen jäävät heikoiksi, on vaikea siirtyä työstä toiseen ja mahdollinen työttömyysaika pitenee.

Yliopiston ja AMK:n yhteistyöstä

Rovaniemen kaupunginvaltuusto päätti maanantaina myydä omistamansa Lapin ammattikorkeakoulun osakkeet Lapin yliopistolle. Aikalisä päätöksenteossa olisi ollut tarpeen. Vähintä, mitä nyt toivon on se, että osakekaupassa siirtyneet rahat käytetään opiskelun ja tutkimuksen kehittämiseen. Päätös lisää haasteita tulevan maakuntahallinnon lappilaisen mallin luomiselle. Toivon, että luottamusta eri seutukuntien välillä voi silti rakentua.

Olen kantanut jo pitkään huolta Lapin ammattikorkeakoulun tulevaisuudesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä