Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Keskusta myöntää viimein Kreikka-tuen olleen virhe

Europarlamentaarikko ja Keskustan entinen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki kirjoittaa blogissaan, että "Kreikan etu olisi erota eurosta".

Jäätteenmäki toteaa, että "Kreikan talous on paljon huonommassa kunnossa kuin kaksi vuotta sitten, kun kriisi puhkesi [...] johtopäätökseni on, että EU:lta oli virhe rientää apuun".

Kreikan suhteen olisi pitänyt tehdä kovia päätöksiä silloin kaksi vuotta sitten, vaan eihän kukaan voinut arvata, että miten tässä käy? Eihän?

Perussuomalaisten jalaksille löydettiin kahden vuoden jälkeen.

Hidas on kepulainen synapsi.

Kirjoitin 1.5.2010 otsikolla "Kreikalle potkut euroalueesta", jossa totesin, että "Kreikka tarvitsee devalvaation ja sitä varten oman rahayksikön". Järjestin 11.5.2010 jopa mielenosoituksen Kreikka-tukipäätöstä vastaan.

Keskustalainen pääministeri Matti Vanhanen sanoi tuolloin, että "Kreikan auttaminen ei ole Suomelle tappiollista".

Keskusta myöntää viimein, että Kreikka-tukipäätös oli virhe. Tukipaketit ongelmamaille ovat olleet tappiollisia Suomen lisäksi koko Euroopalle.

Kirjoitin 16.4.2011, päivää ennen eduskuntavaaleja, otsikolla "Euroalue on myrkytetty", että "Kreikka olisi aikanaan pitänyt erottaa euroalueesta, palauttaa drakma, devalvoida se ja aloittaa hallittu velkasaneeraus."

Kaksi vuotta sitten kaikenlainen kritiikki oli keskustalaisten mielestä vastuutonta ja epäisänmaallista populismia. Nyt Jäätteenmäki sanoo, että "kreikkalaisten on itse ratkaistava ongelmansa".

Jäätteenmäen mukaan "kreikkalaiset ovat hyvin taitavia ja kekseliäitä käyttämään valtiota hyväkseen". Silloin pari vuotta sitten tämä lause, perussuomalaisen suusta sanottuna, olisi mediassa poistanut varmistimen ja laukaissut sarjan uupumattomia syytöksiä kreikkalaisten halventamisesta ja rasismista.

Tässä on se syy, miksi kepun ei pidä antaa pettää.

Keskustalaiset puhuvat suoraan ja totuudellisesti nyt, kun eurokriittisyys on muodikasta. Nyt, kun presidenttiehdokas Paavo Väyrynen menestyi mukavasti vaaleissa.

Väyrynen, joka viime hallituksen ministerinä oli siunaamassa eurotukipäätöksiä Kreikalle ja Portugalille, hyväksymässä Lissabonin sopimuksen ja lisäämässä Suomen perustuslakiin toteamuksen, että "Suomi on Euroopan unionin jäsen".

Parempi tietysti viisastua myöhään kuin ei milloinkaan, mutta lainahöyhenissä kekkulointi ei minua vakuuta.

Politiikassa on oleellista katsoa, että kuka puhuu suoraan ja totuudellisesti silloin, kun se ei ole muodikasta.

Kasvot voi vaihtaa, mutta puolue on sama.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kepu pettää aina, ei siitä mihkään pääse.

Heli Hämäläinen

Kepu on totuuden suhteen taloudellinen. Nyt on taloudellista todeta tosiasiat.

Kreikka on kuin liukas öljytty painija. Kun kreikkalaisilta kysyy talouslukuja he vastaavat kuin psykologi; "Mitä te haluaisitte niiden olevan?"

Sitten tehdään oikean näköiset kulissit ja hupsista jostain nurkka irvistää ja sieltä löytyy miljardien aukko. EU marssii kuin kuningas ilman vaatteita ja ainoastaan Perussuomalaiset ovat uskaltaneet nauraa kuninkaalle.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Katsoiko kukaan Ulkolinja ohjelmaa eilen illalla?. Siinä kerrottiin Argentiinan konkurssista.

http://areena.yle.fi/video/1328822963987

Tämä olisi hyvä katsoa kaikkien muidenkin jotka ovat olleet Kreikkaa "pelastamassa" antamalla heille lisää Velkaa!!!. Ja turha Kreikkalaisia on tästä syyttää. Syyllinen tähän on EU-komissio joka ei päästä Kreikkaa maksukyvyttömyyteen virallisesti, vaikka Kreikka on sitä ollut jo pari vuotta.

Jukka Korhonen

"Niin, niin, olisihan sen Kreikan pitänyt antaa mennä konkurssiin ja erota eurosta, mutta eihän sitä silloin aikanaan KUKAAN VOINUT YMMÄRTÄÄ. Nyt jälkikäteen on helppo olla jälkiviisas."

Olen varma, että tämän tyylisiä lauseita tullaan kuulemaan vielä paljon monilta poliitikoilta.

Mitähän Jäätteenmäki on tähän mennessä tehnyt siellä EU-parlamentissa? Vaatinut Kreikan eroa? Vaatinut, että Kreikkaa lainoittaneet pankit kärsivät itse luottotappionsa? Anna mun nauraa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

On helppo olla jälkiviisas. Yhtä tukipakettia Kreikalle voi kuitenkin perustella sillä, että jos tukipaketti olisi purrut ja Kreikka olisi aidosti halunnut hoitaa ongelmansa, niin koko Euroopan talouskriisistä olisi voitu päästä yli pienillä vaurioilla. Pitää muistaa että muut tukipaketit kuten Irlannin tukipaketti tepsi loistavasti ja Portugalin tukipakettikin olisi toiminut tehokkaasti jos Kreikka ei olisi vetänyt sitä mukanaan luottoluokittajien roskakoriin.

Seuraavia tukipaketteja Kreikalle Keskusta ei ollut pitkän yhteiskunnallisen keskustelun jälkeen tukemassa, koska Kreikan suhtautuminen ensimmäiseen tukipakettiin ja toimet eivät osoittaneet aitoa halua hoitaa ongelmia. Mutta nyt pitää tarttua Euroopan talouden rakenteellisiin ongelmiin, koska muut maat eivät ole niihin halunneet tarttua tai ovat tarttuneet niihin väärin keinoin, kuten Ranska ja Saksa pyrkimällä muovaamaan Unionista tiivistä liittovaltiota kun sen sijaan pitäisi alkaa kehitellä vaihtoehtoa eurolle. Yksi talousalue ja talouspolitiikka ei voi toimi hyvin sekä Suomessa että Espanjassa, joiden talouden rakenne on niin erilainen.

Onhan PS:kin muuttaneet kantaansa viime vuosina. Vielä ennen Euroopan parlamentin vaaleja 2009 Soini julistaen vaati eroa Unionista. Muutama kuukausi parlamentissa ja puheet vaikenivat ja alettiin vain vaatia (selkeitä) muutoksia Euroopan Unionin politiikkaan. Ajat muuttuvat, tieto lisääntyy ja se vaikuttaa myös päätöksiin.

Käyttäjän simonelo kuva
Simon Elo

Kuten Esko saatoit blogikirjoituksestani huomata, en ollut jälkiviisas, vaan vaadin kovia toimenpiteitä jo kaksi vuotta sitten. Kuten useat muutkin Perussuomalaiset.

Näin ollen toteamus "on helppo olla jälkiviisas" pätee vain Keskustan kohdalla.

Käyttäjän jyrisoria kuva
Jyri Soria

Pisteet Simonille. Maaliskuussa tulee iso jytky Kreikasta... muistakaa nämä sanat.

Jukka Korhonen

"On helppo olla jälkiviisas."

Tämä on täyttä roskaa.

Jo aikanaan esitettiin järkevä, oikeudenmukainen ja toimiva ratkaisu Kreikan ongelmien käsittelemiseksi:

- Kreikka päästetään konkurssiin ja sitä lainoittaneet pankit kärsivät luottotappionsa.

- Jos joku pankki uhkaa kaatua tämän seurauksena, ko. pankin kotimaa pääomittakoot pankin.

- Kreikan kilpailukykyä ei voida palauttaa muuten kuin eroamalla eurosta ja devalvoimalla oma valuutta.

Oli pelkästään poliittinen päätös, että näin ei menetelty ja valittiin nykyinen tie 50 miljardin takauksineen.

Olli Pusa

"Yhtä tukipakettia Kreikalle voi kuitenkin perustella sillä, että jos tukipaketti olisi purrut ja Kreikka olisi aidosti halunnut hoitaa ongelmansa, niin koko Euroopan talouskriisistä olisi voitu päästä yli pienillä vaurioilla."

Et siis Esko ole millään lailla perillä Kreikan tilanteesta. Kreikan kansantalous on suunnilleen Suomen kokoinen. Suomen valtion tulot nyt vuodessa n. 45 miljardia. Suomen valtionvelka n. 80 miljardia ja korkomenot vuodessa 2 miljardia.

Kreikan velka alkaa olla 350 miljardia ja korkomenot 15-20 miljardia vuodessa. Pelkästään korkojen maksua varten pitäisi siis lakkauttaa suuri osa valtion toiminnoista kokonaan. Seurauksena valtava lama ja työttömyys (joka nyt on realisoitunut yli 20% työttömyydellä ja 50% nuorisotyöttömyydellä). Kreikan ongelmien hoitamiseen suunnitellulla tavalla ei ollut mitään mahdollisuuksia. Ne paketit olivat puhdasta liittovaltiopolitiikan ajamista.

Tuo kaikki oli nähtävissä, jos vaivautui kaivamaan laskimen esiin. Kepu kannatti tukipaketteja niin kauan kuin oli hallituksessa ja alkoi vatsustaa kun joutui oppositioon. Siinä ei ollut mitään tekemistä "onnistumisen" kanssa. Ainoa, joka Kepussa oli jotakuinkin linjakas, oli Väyrynen. Puolueen johto on ollut suorastaan syyllinen siihen, että Suomi on lähtenyt mukaan tukipaketteihin.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Laskussasi mättää se, että ennen kriisiä Kreikankin valtionlainan korot olivat lähes yhtä matalat kuin Saksalla ja Suomella. Tuolloin korkomenot olivat 10 miljardin euron luokkaa tai sen alle. Ihan pirusti silti, mutta merkittävä ero verrattuna 15-20 miljardin summaan. Korko nousi voimakkaasti vasta vuoden 2009 aikana.

Lisäksi, toisin kuin väität, Kreikan bruttokansantuote on huomattavasti suurempi kuin Suomen. Suomen bkt 2009 oli 171,2 miljardia euroa, Kreikan bkt 2008 343,6 miljardia dollaria, ja kun tuosta otetaan huomioon valuutan muutokset ja vuosien talouserot niin voidaan todeta Kreikan bkt:n olevan noin 50 prosenttia Suomea suurempi.

Kreikan ei toki olisi ollut helppo leikata budjettiaan, mutta maalle joka kuluttaa jo pelkästään asevoimiinsa yli 5 prosenttia bruttokansantuotteestaan se oli hyvin mahdollista. Poliittista tahtoa ja kansan valtuutusta sille ei kuitenkaan löytynyt.

Olli Pusa

Ohessa pikaisesti löytynyttä Taloussanomien uutisointia Kreikan budjetista. Vaje tänä vuonna 19,7 miljardia euroa, minkä arvioidaan olevan 9% BKT:sta. Silloin yksinkertaisen laskun mukaan Kreikan BKT olisi n. 219 miljardia (sillä varauksella, mitä Kreikan tilastointiin voi luottaa). Ensi vuonna BKT on pienempi. Suomen BKT 2011 lienee n. 185 miljardia euroa. BKT:t ovat samaa suuruusluokkaa.

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/11/1...

15 miljardia korkomeinoissa vastaa 350 miljardin velasta 4,3% ja 20 miljardia 5,7% korkoa. Finanssimaailmassa pätee periaate, jonka mukaan velallisen rahan hinta nousee mitä velkaisempi se on. Kriisimaissa jo 5% korkotasoa on pidetty kohtuullisena, se on subventoitu korko. Se realisoituu sitä mukaa kun lainoja uusitaan. Alempaan korkoon voi päästä, jos muut (=me) kustannamme sen. Euromaiden tilanteen ankeutta kuvaa se, että esim. tukihäkkyrä ERVV ei ole onnistunut hankkimaan rahaa markkinoilta. Sillä ei ole luottamusta. Ja siellä on takaajana mm. Saksa, Suomi, Hollanti, ...

Kreikan luvut ovat sen verran karmeat, että niitä ei tarvitse edes suhteuttaa Suomen lukuihin (18% ero BKT:ssa). Niistä näkee suoraan, että Kreikka ei veloistaan selviä. Miksi kepu oli silti mukana tuossa tukitouhussa? Oliko kyseessä into edistää liittovaltiota vai unohtuiko laskin kotiin?

Käyttäjän kone70 kuva
mika tiihonen

Väyrysen linjakkuudesta olen erimieltä. Väyrynen itse on ollut EU - parlametissa hyväksymässä Euro - tukipaketteja kuten myös Suomen eduskunnassa.

Minulle Väyrynen on samallainen populisti kuin muutkin Kepulaiset.

Niin ja eihän siinä ole mitään pahaa että vaihtaa mieltä, mutta muistaakseni se SDPkin vastusti oppositiossa tukipakettaja ja nyt Jutta sitten itse myöntää niitä hallituksessa .

Olli Pusa

Periaatteessa olet oikeassa Väyrysestä. Hän oli hallituksessa hyväksymässä Kiviniemen kanssa tukipaketteja tai ei ainakaan avoimesti vastustanut niitä. Lieventävänä asiana Väyrysestä voi ehkä pitää sitä, että hän on ollut varsin pitkään kriittinen euron suhteen. Siinä häntä ei voi takinkääntämisestä.

Hallituksessa kepu kannatti tukipaketteja ja oppositiossa demarit vastustivat. Sitten roolit vaihtuivat ja linja myös. Pieniä näytelmiä "takuuksista" ja "sijoittajavastuusta" ja meno jatkuu entisellään.

Olen ihan varma,että jos Kiviniemen kepu päsisi hallitukseen, se alkaisi taas tukea tukipaketteja "vastuunkantamisena". Väyrysen kepusta on vaikeampi sanoa. Jokainen voi arvioida itse.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Simon Elo juttelee:

"Kasvot voi vaihtaa, mutta puolue on sama."

Tämä kaiketi tarkoittaa sitä, että Simon Elon huolitellulla espoolaisella naamarilla ei ole merkitystä. Siellä takana kyttää joka tapauksessa joku James Hirvisaari suu vaahdossa, hovioikeudessa saatuine tuomioineen.

Muuten on kyllä hupaisaa nähdä, miten Perussuomalaisten puntit nyt tutisevat Keskustan edessä. Eileniltaisessa A-Talkissa ehätti Timo Soini sopottaa epätoivoisesti "minä en pelkää Keskustaa enkä Paavo Väyrystä, en varmalla". Tämä siis ohjelmassa, jossa Mari Kiviniemi vei kaikkia muita keskustelijoita kuin pässejä narusta.

Tänään sitten Soinin nuorempi käsinukke käy ärhentelemään samalle puolueelle. Pelko on niin vahvasti aistittavissa, että sitä voi melkein veitsellä leikata. Parempi valmistautua vain suosiolla siihen, että ensi kunnallisvaalien jälkeen Perussuomalaisten kannatus on samassa kunnossa kuin Kataisen naama alkuviikosta.

Käyttäjän simonelo kuva
Simon Elo

Kuvaavaa on, että et lainkaan tartu kirjoitukseni pihviin, eli Keskustan virheellisiin europäätöksiin.

Lisään "Soinin nuoremman käsinuken" muiden hienojen kuvausten kuten "patamustan konservatiivin" joukkoon.

Jukka Korhonen

Jussi Jalonen on pikku hiljaa siirtynyt trolliksi. Viime aikojen persuja koskevissa teksteissä sisältöä ei juuri ole ollut, tärkeintä on nälviminen:

- "sopottaa epätoivoisesti"

- "espoolainen naamari"

- "käsinukke"

- "narsisti"

- "säälittävä"

- "huomionkipeä populistijohtaja"

- "ilmeisesti vain silkkaa typeryyttään"

- "riekkumalla"

- "perussuomalaisten katkera jälkipeli"

- "narsistisen egonsa pönkittämiseksi"

- "ainoaksi poliittiseksi taktiikaksi on nyt jäänyt saastan viskominen"

jne.

Jospa vastaisin Jalosen omilla sanavalinnoilla:

Narsistinen ja säälittävä Jussi Jalonen yrittää epätoivoisesti omaa huomionkipeyttään pönkittääkseen kirjoittaa Soinista ja persuista pelkkää roskaa. Populistisissa teksteissä ainoaksi taktiikaksi on jäänyt saastan viskominen. Säälittävää...

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Täyttä bluffia ja huijausta! Jos Keskusta parantaa kannatustaan seuraavissa eduskuntavaaleissa hallituspaikkaan asti, se jatkaa samaa rahan levittämistä silloisiin EU:n velkakriisimaihin kuten ennenkin, näin varmaan myös siinäkin tapauksessa, että Suomi olisi itsekin jo tällaisten velkakriisimaiden joukossa.

Mutta PS:n eduskuntaryhmä näyttää olevan tässä asiassa eilisen Soinin kurinpalautuksen jälkeen kaidalla tiellä eikä hae kyseenalaista yhteistyötä Keskustan kanssa. Ainakin tänään luin Hesarista, että PS ei hyväksyisi Keskustaa mukaan allekirjoittamaan puolustusvoimain leikkauksia vastustavaa välikysymystään, mikä on strategisesti oikein tässä tilanteessa.

Matias Gerlich

Me emme koskaan pääse tietämään mikä olisi ollut se perusuomalainen vaihtoehto Euroopan Unionille. Mutta esitän arveluni että Suomi euroalueen ulkopuolella, huomattavasti Ruotsia huonommin investoiteja saavana ja huomattavasti huonoimmilla ehdoilla, kapeammalla vientisektorin pohjalla olisi ollut aika kyseenlaisessa tilanteessa. Jo pelkkä parin prosenttiyksikön kovempi korkotaso nykyiseen verrattuna muuttaisi tilannetta vaakakupissa kielteiseen suuntaan.

Perusuomalaisten retoriikka toki uppoaa tiettyyn osaan kansakuntaa, mutta vähän enemmän analyyttisempään arvioon kykenevät näkevät PS:n teesit pahenpana vaihtoehtona näistä kahdesta huonosta.

Käyttäjän kone70 kuva
mika tiihonen

Kyllä se Persujen vaihtoehto on kaikkien tiedossa. EU joka on vapaakauppaliitto. ELI vähemmän eurooppaa, ei liittovaltiota.

Nyt meidät on sidottu muiden velkoihin kiinni ja Suomella on omaakin velkaa jo liikaa.

Kyllä Peruilla on omat mallit , mutta jos ei edes kiinnosta ottaa selvää niin sitten voi vaan politikoida.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset