Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Ajatuksia Israelin matkalta ja Lähi-idän konfliktista

Osallistuin viime viikolla Perussuomalaisten Nuorten edustajana viisipäiväiselle delegaatiomatkalle Israeliin. Mukana oli edustajat myös Kokoomuksesta, Kristillisdemokraateista, Keskustasta ja Sosialidemokraateista.

Matkan järjestivät Israelin ulkoministeriö ja kansalaisjärjestö B'nai B'rith, josta erityiskiitos Cata Mansikka-aholle ja Alan M. Schneiderille.

Kyseessä oli hieno mahdollisuus tutustua paremmin Israelin poliittiseen järjestelmään, puolueisiin ja muuhun yhteiskuntaan sekä tietysti Lähi-idän konfliktiin.

Jerusalemissa tapasimme kaupunginvaltuutetun Yakir Segevin, joka kertoi kaupungin monenkirjavista haasteista. Hän kiinnitti huomiota siihen, että Jerusalemissa asuvat arabit, joista koostuu päälle 30 prosenttia asukkaista, eivät ole Israelin kansalaisia, vaan kaupungin pysyviä asukkaita. Heillä on kaikki kaupungin asukkaan oikeudet ja velvollisuudet, mutta äänestysinto on erittäin laimeaa. Segevin mukaan Jerusalemin arabit eivät yksinkertaisesti ole ainakaan vielä halunneet kuulua virallisesti osaksi Israelia.

Toinen mielenkiintoinen ryhmä Jerusalemissa on ultraortodoksijuutalaiset, joita on 22 prosenttia asukkaista. Ryhmästä 90 prosenttia ei käy töissä, vaan elää sosiaaliturvan varassa. Ultraortodoksien ei silti tarvitse maksaa veroja. Kun perheissä on vielä keskimäärin 5-6 lasta, ei ihme, että maalliset juutalaiset ovat sosiaaliturvan hyväksikäytöstä käärmeissään. Pahaa verta lisää se, että ultraortodoksit eivät suorita asepalvelusta, joka on kova taakka muulle väestölle.

Keskimääräinen palkka Jerusalemissa on 2000 dollaria, mikä saa useat maalliset juutalaiset muuttamaan muualle. Tämä lisää entisestään kaupungin ääriuskonnollisen väestön painoarvoa ja siten lisää konfliktin riskiä eri väestöryhmien välillä.

Seuraavana päivänä tapasimme Jerusalemin vanhan kaupungin kierroksen jäkeen Israelin ulkoministeriössä Pohjois-Euroopan asioista vastaavan Mordechai Amihain ja Iran-asiantuntija Ariel Shafranskyn. He esittivät huolensa siitä, että ns. arabikevät muuttuu pian arabitalveksi, jolloin islamistit nousevat valtaan Tunisiassa, Libyassa, Egyptissä ja mahdollisesti Syyriassa, jonka al-Assadin hallinnon he uskovat romahtavan.

Kun Syyrian nykyhallinto kaatuu, se luo Libanonissa valtaa pitävästä terroristijärjestö Hizbollahista suoran ja vakavan uhan Israelin turvallisuudelle. Puhetta oli myös Turkin ja Israelin viilentyneistä väleistä. Shafransky katsoo, että Turkki on lainsäädännöllisesti avautunut, mutta poliittisesti kääntynyt sisäänpäin ja haluaa tulla kohdelluksi merkittävänä alueellisena tekijänä. Tämän hän näkee luoneen kitkaa maiden välille.

Shafransky pitää Iranin ydinaseohjelmaa todellisena uhkana. Hänen mukaansa YK:n turvallisuusneuvoston resoluutio 1929 sai Iranin ymmärtämään, että heillä on ongelma. Ylin uskonnollinen johtaja Ajatollah Ali Khamenei tekee strategiset päätökset, mikä huolettaa Israelia, kun ottaa huomioon, että Khamenei haluaa tuhota Israelin ja hävittää juutalaiset, koska he ovat uhka islamille.

Irania vastaan on suunnattava tiukempia pakotteita ja diplomaattista painostusta, mutta samalla pitää keskusteluyhteys Teheraniin. Iranin lukuisista ihmisoikeusrikkomuksista täytyy kertoa laajemmin, jotta kaikki ymmärtävät millaisen hirmuhallinnon kanssa ollaan tekemisissä.

Vierailimme Israelin parlamentissa Knessetissä, jossa tapasimme kansanedustaja Einat Wilfin lisäksi Iranin suurimman oppositioliikkeen Iranilaisten opiskelijoiden konfederaation edustajia. Kysyin ryhmän johtajalta Amir Abbas Fakhravarilta, että voisiko Iranin nykyjohto todella käyttää ydinasetta Israelia tai muita naapureitaan vastaan.

Fakhravarin vastaus oli lyhyt ja ytimekäs - kyllä.

Pidän häntä Iranin hallinnon asiantuntijana, sillä hän vietti yli viisi vuotta maan vankiloissa vuoden 1999 opiskelijamielenosoitusten jälkeen.

Juutalaisvaltio ei ole ainoa asia, jota vastaan kohdistuu vihaa Lähi-idässä. Pastori Petra Heldt ja varhais-kristillisyyden asiantuntija Malcolm Lowe kertoivat meille kristittyjen kohtaamasta vainosta esimerkiksi Syyriassa ja Egyptissä. Heldt huomautti, että Israel on ollut syrjityille kristityille ainoa Lähi-idän maa, josta he ovat voineet hakea turvaa. Eurooppalainen media ja älymystö ei ole kuitenkaan kovin kiinnostunut kristittyihin kohdistuneista vainoista.

Tohtori Manfred Gerstenfeld, joka on kirjoittanut kirjan Behind the Humanitarian Mask: The Nordic Countries, Israel and the Jews, syytti Norjaa ja Ruotsia antisemitistisiksi maiksi. Hänen mukaansa se näkyy erityisesti siinä miten juutalaisia kohdellaan esimerkiksi Oslossa tai Malmössä.

Viimeisenä päivänämme tutustuimme Jerusalemin turvallisuustilanteeseen Israelin armeijan entisen tiedottajan Miri Eisenin johdolla.

Jerusalemilla on paljon muutakin mietittävää kuin Lähi-idän konflikti, mutta siihen liittyvät oleellisimmat kysymykset ovat, että mikä olisi kahden valtion suunnitelman mukainen rajalinja? Olisiko Jerusalem jaettu kaupunki vai yhtenäinen, toisen osapuolen hallitsemana? Painotetaanko käytännön tasolla turvallisuutta vai sujuvuutta?

Ennen vuotta 1967 kaikki pyhät paikat olivat Jordanian hallitsemassa Itä-Jerusalemissa, josta tuhottiin kaikki synagogat. Nyt yksi merkittävä synagoga on jälleenrakennettu vanhaan kaupunkiin.

Miksi ennen vuotta 1967 vallinnut rajalinja on kanonisoitu? Eikö voitaisi löytää toimivampi ratkaisu, joka perustuisi nykyiseen tilanteeseen? Palestiinalaisten Yhdistyneille kansakunnille viemässä itsenäisyysjulistuksessa vaadittiin ennen vuotta 1967 vallinneita rajoja. Jokainen Israelissa käynyt tietää, että vaatimus on täysin epärealistinen.

Jerusalemin pyhät paikat voisivat olla kansainvälisessä, mutta ei Yhdistyneiden kansakuntien valvonnassa, sillä YK:n toimintaan Israel ei luota.

Totuus on, että Israelin hallinnassa olevan Jerusalemin pyhille paikoille ovat kaikki uskovat päässeet - juutalaiset, kristityt ja muslimit, joille kaupunki on erityisesti merkittävä.

Israel on antanut arabien hallita Kalliomoskeijan aluetta ja sinne pääsyä, joten ei-muslimeilla ei ole asiaa pyhätön sisälle. Näitä toiveita on kunnioitettu, mutta turvallisuudesta pitävät huolta Israelin armeija ja poliisi, koska alueelta on heitelty kivillä alhaalla Itkumuurin juurella rukoilevia juutalaisia.

On vaikea uskoa, ettei juutalaisten pyhää temppeliä olisi murskattu, mikäli se olisi ollut paikalla Jordanian valtakauden aikana.

Seuraavaksi vierailimme Gazan rajalla, Sderotin kaupungissa, jossa tapasimme pormestari David Buskilan. Vuosina 2001-2010 kaupunkiin ammuttiin yli 8000 rakettia Gazan kaistaleelta, joista suurin osa Quassam 2 -raketteja. Sinä aikana kuoli 11 lasta ja satoja haavoittui, vaikka kaupungilla onkin käytössään sireenillä ilmoittava varoitusjärjestelmä.

Varoitusäänestä on vain 15 sekuntia aikaa mennä turvaan ennen kuin raketti iskee kohteeseensa. Aikuiset ovat tilanteen joten kuten kestäneet, mutta yli 70 prosenttia Sderotin lapsista kärsii mielenterveysongelmista.

Kaupungin talojen yhteyteen on rakennettu yli 5000 turvahuonetta, mikä on maksanut 60 miljoonaa euroa. Ennen raketti-iskuja useat Gazan asukkaat kävivät töissä Sderotissa. Raketit ovat kuitenkin iskeneet myös teollisuusalueelle, jossa palestiinalaiset kävivät töissä. Samalla iskettiin sähkölaitokseen, minkä vuoksi Gaza ei saanut pitkään aikaan sähköä.

Pormestarin mukaan Euroopan unionin Gazaan antamat avustusrahat kanavoituvat valtaa pitävälle terroristijärjestö Hamasille, joka käyttää niitä parempaan aseistukseen. Buskila vaatii, että EU seuraisi tarkemmin rahojen käyttöä, jotta ne menisivät todelliseen kohteeseen.

Israelin armeijan vuonna 2010 suorittaman operaation jälkeen turvallisuustilanne Sderotissa on parantunut, mutta kaupunkiin on silti ammuttu sen jälkeen yli 3000 rakettia.

Saman päivän iltana, kun kävimme Sderotissa, kaupunkiin ammuttiin yhdeksän rakettia lisää.

Seuraavana päivänä kaupungissa vieraili YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon.

Yksi konfliktin syistä on Hamasin ja muiden terroristijärjestöjen kuoleman kulttuuri.

Hamas opettaa Gazan lapsille matematiikkaa kysymyksellä, että "kadulla kävelee kaksi juutalaista. Ammut heistä toisen. Kuinka monta jää jäljelle?"

Neuvottelupöytään päästään kun Hamas tunnustaa Israelin olemassaolon ja lopettaa terroritoiminnan sekä kuoleman kulttuurin.

Konfliktin uhka Lähi-idässä on käsinkosketeltava.

Vierailimme Herzliya-turvallisuuskonferensissa, jossa puhui Israelin armeijan esikuntapäällikkö Benny Gantz, joka totesi, että "Israelin on hyödynnettävä kaikkia kykyjään" Iranin ydinaseohjelmaa vastaan.

Puheen jälkeen kättelin Gatzia ja vaihdoimme muutaman sanan. Hän hymyili vaisusti.

Ymmärrän yhä paremmin, miksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Torbjörn Liimatainen

Vuoden 1967 rajat ei ole kohtuuton tai epärealistinen vaatimus. Se on kansainvälisen lain mukainen oikeus. Siirtokuntalaiset siirtyisivät amerikkalaisen veronmaksajan tukemasta asutuksesta uuteen amerikkalaisen veronmaksajan tukemaan asutukseen Israeliin. Toki siirtokuntalaiset voisivat jatkaa asumista myös itsenäisessä Palestiinassa.

Käyttäjän pekkasaarinen kuva
Pekka Saarinen

Vuoden 1967 tai muitakaan nykyaikaisia rajoja ei ole. Kyseessä ovat tulitaukolinjat, joita mikään osapuoli ei ole tunnustanut rajoiksi.

Alueen jakamista Israelin ja palestiinalaisten kesken vaikeuttaa muutama asia. Kaikki palestiinalaistahot ovat sanoneet haluavansa juutalaisista täysin vapaan Palestiinan. Siis Judenrein-alueen. Kun iso osa palestiinalaisista haluaa lisäksi juutalaisista puhdistetun Lähi-idänkin, on neuvotteluratkaisun hakeminen aluejakoon muodostunut vaikeahkoksi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

LOL
Miksi ette lähteneet Länsi-rannalle?
Olisit voinut kysyä; "Miksi aita on rakenettu vain valtatien toiselle puolelle?"

P.S. Sinulle on kerrottu höpöjä, vaikka eihän kuva ole mitenkään mustavalkoinen.
Lähde seuraavan kerran sellaiselle matkalle, jonka järjestää jokin rauhanjärjestö, jossa sekä juutalaiset, että palestinialaiset työskentelevät yhdessä!
Saat paljon objektiivisemman kuvan.

Henry

Käyttäjän pekkasaarinen kuva
Pekka Saarinen

Israel on muuten ainoa Lähi-idän maa, jossa juutalaiset ja arabit voivat työskennellä yhdessä. Israelin asukkaista yli 20 % on arabeja - Lähi-idän vapaimpia arabeja.

Käyttäjän kadargelle kuva
Kadar Gelle

Israel on toistuvasti syyllistynyt vakaviin ihmisoikeuksien ja humanitäärisen lain loukkauksiin. Israel on myös toistuvasti sekoittanut sotilas- ja siviilikohteet keskenään.

YK:n ihmisoikeusneuvoston tutkimuskomission raportin mukaan laivasaattue ei ollut Israeliin kohdistunut hyökkäys, joka olisi oikeuttanut YK:n peruskirjan 51. artiklan oikeuttamaan itsepuolustukseen. Raportissa kritisoitiin vahvasti Gazan saartoa, joka tulkittiin kansainvälisen oikeuden kieltämäksi siviileihin kohdistuvaksi kollektiiviseksi rangaistukseksi.

Länsirannalla palestiinalaisiin kohdistuvat liikkumisrajoitukset vaikeuttavat työntekoa ja peruspalvelujen saantia. Palestiinalaisten talojen tuhoaminen sekä palestiinalaisalueilla että Etelä-Israelissa on jättänyt tuhansia ihmisiä kodittomiksi. Israel on saartanut Gazaa vuoden 2007 kesäkuusta lähtien. Saarto on tukahduttanut alueen talouden ja ajanut Gazan asukkaat köyhyyteen.

Käyttäjän pekkasaarinen kuva
Pekka Saarinen

Gelleltä taisi jäädä havaitsematta, että YK:n turvallisuusneuvosto heitti tuon ihmiskoikeusneuvoston raportin roskakoriin. Parempi raportti asiasta löytyy täältä: http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/gazan-lai.... Gazan saarto on muuten edelleen kansainvälisen lain mukainen.

Palestiinan arabeilla erityisesti Länsirannalla muuten menee selvästi paremmin kuin arabiveljillä vaikkapa Syyriassa, Libyassa tai Egyptissä. Jerusalemin arabien enemmistö voi aivan erityisen hyvin, mistä syystä se on ilmoittanut haluavansa Israelin kansalaisuuden, kun kaupungin itäosat jäävät joka tapauksessa osaksi Israelia.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Pekka Saarinen

Tyhmä saa olla mutta sinä et puhu totta. Valitettavasti.

Gazan saarto EI OLE minkään kansainvälisen lain mukainen. Vastainen kylläkin.

Kansainvälisen lain ja muidenkin sopimusten mukaisesti Israelilla on miehitysvaltana velvollisuuksia. Kansainvälisen lain mukaan Israelilla ei ole mitään erityisiä oikeuksia Gazan suhteen.

Kun tiedät, että "arabiveljillä" menee selvästi paremmin kuin vaikkapa Syyriassa, Libanonissa tai Egyptissä, niin kerropa oletko vain kuullut siitä joltakin taholta vai peräti itse käynyt tutustumassa? Jos niin, niin millä paikkakunnilla?

Jari Eteläsaari

Simon, tuo oli hyvä kirjoitus siellä vallitsevasta tilanteesta.

Dari-anne Suomalainen

Kiitos Simom Elolle mielenkiintoisesta ja asiallisesta kirjoituksesta.

Todella hienoa, että järjestetään tällaisia matkoja.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Dari-anne Suomalainen

Minua kauhistuttavat tällaiset matkat, ja vielä enemmän kauhistuttaa se, että suomalaiset poliitikot uskovat kaiken mitä heille yhden OSAPUOLEN taholta kerrotaan.

Simon Elon "raportti on niin täynnä väärää tietoa ja propagandaa, etten olisi uskonut, jollen olisi lukenut.

Yhtä pahaa on ns. puolittainen tieto, joka ilmaistaan niin, että asia saa päinvastaisen merkityksen.

Esim. Jerusalemin arabit. Kuinka monta prosenttia heistä on kristittyjä?

Esim. väite siitä, että ultra-ortodoksit eivät halua palvella armeijassa.
He eivät saa, he olisivat turvallisuusriski IDF:lle

Esim. turkkilais-israelilaiset välit. Ei mikään ihme, kun kansainvälisillä vesillä murhataan turkkilaisia avustustyöntekijöitä.

Jatkossa on lähes joka lauseessa jotain, joka ei ole totta tai on totta vain puoliksi.

Jos tällaiset hihhulireisut alkavat määrätä poliittista katsomusta ollaan tosi hankalassa tilanteessa.

Ihmisoikeuksista ei tullut tässä artikkelissa mitään oikeaa tietoa. Israelin kansalaisista on yli 20 % arabeja. He eivät suorita asepalvelusta, koska eivät saa. Seurauksena on, että tie esim. yliopistoon nousee pystyyn. Numerus Klausukseen sisältyy asepalvelus. Sama koskee montaa muuta asiaa, esim. lapsilisiä, tai vaikkapa autojen rekisterikilpiä, joita on kahden värisiä.

On kuitenkin outoa, että UNIT 300 palvelee Druuseja. He ovat jo ammoin erkaantuneet omaksi lahkokseen. Muslimeita kuitenkin.

Kun tällaisilla eväillä ja mentaliteetilla jatketaan, saadan pian ennätys Palestiinan muurilla. Se kasvaa pituudessaan joidenkin vuosien aikana Kiinan muuria pidemmäksi. 800 kilomtriä on jo pulkassa. Maanhankintaongelmia ei ole. Ne hoidetaan amerikkalaisten lahjoittamilla Caterpillareilla. Hoituu sekä omistus että perustamistyöt yhdellä työvaiheella.

herman röholm

Minusta lähi-idän tilanteessa näkyy ehkä selkeiten näiden suvaitsevaisten mielettömyys. Siis kun Hamasin ja Iranin kaltaisia sekopääsakkeja pidetään sääliteltävinä sankareina ja Israelia ikuisena pahiksena, vaikka Israelissa käytännössä toteutuva vapaus ja suvaitsevaisuus on kuitenkin ihan eri sfääreissä kuin edellämainituissa. Ja voin vakuuttaa, että ei ne sekopäät tule kokemaan mitään valaistumista ja lämpenemistä länsimaisille arvoille ja "suvaitsevaisuudelle" vaikka me kuinka autettais heitä missiossaan.

Kalevi Wahrman

"kristittyjen kohtaamasta vainosta esimerkiksi Syyriassa" tämä yksi täysin virheellinen väittämä tekee koko jutun kyseenalaiseksi. Syyrian kristinuskoa noudattavat tukeva nykyhallintoa, koska se on taannut heille niinkuin muillekin uskonvapauden.

Pentti Järvi

Assadin hallinnon kaatuminen Syyriassa auttaisi Israelia (ja Yhdysvaltoja) siten, että Iran jäisi entistä enemmän yksin ja Iranin heikentyminen puolestaan heikentäisi sen tukemia Hizbollahia ja Hamasia.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Ei pitäisi myöskään unohtaa, että Damaskuksessa on juutalainen seurakunta. Ja Kairossa useampia....

Hannu Heikkinen

* * *
Saman päivän iltana, kun kävimme Sderotissa, kaupunkiin ammuttiin yhdeksän rakettia lisää.

Seuraavana päivänä kaupungissa vierali YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon.

Yksi konfliktin syistä on Hamasin ja muiden terroristijärjestöjen kuoleman kulttuuri.

Hamas opettaa Gazan lapsille matematiikkaa kysymyksellä, että "kadulla kävelee kaksi juutalaista. Ammut heistä toisen. Kuinka monta jää jäljelle?"
* * *

Ei mitään lisättävää.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Kiitokset blogistille hyvästä kirjoituksesta.

Harri Räsänen

Simon Elo on näköjään nielaissut siionistien propagandan kokonaan.
On hyvä että perussuomalaisten kritiikitön suhtautuminen Israeliin tulee julki. Soinin ja Essayahin vastaavat mielipiteet tulivat näkyviin jo presidenttikampanjan yhteydessä ja saivat kansan tuomion heikkona vaalituloksena.
Olisi toivottavaa, että muidenkin puolueiden matkalle osallistuneet jäsenet kirjoittaisivat omat vaikutelmansa, niin saataisiin toinenkin näkemys.
Kuka maksoi matkan viulut?

Markku Talikka

Jälleen yksi kirjansa lukenut kandidaatti, joka on Israelin valtion narraama hyödyllinen hölmö.
Matkailun pitäisi avartaa, vaan ei sitä välttämättä aina tee, tässäkään tapauksessa.
Pöljä mikä pöljä.

Pentti Järvi

Tämäntapaiset kommentit sivuutan aika pian koskapa ne eivät sisällä mitään asian tynkääkään. Jotu sentään heitti faktaa joukkoon, mistä isot pointsit. :)

Pentti Hilkuri

Mitä mieltä olet siitä, että Israel on saanut enemmän YK:n ihmisoikeusneuvoston päätöslauselmia kuin kaikki muut maat yhteensä`?

Israel sanoo edelleen piut paut YK:n päätöslauselmille ja jatkuvasti rikkoo niitä. Koetko, että Israel uskottavasti edistää rauhaa näin toimiessaan?

USA:n erityissuojelus loppuu joskus. Silloin on parempi, että maalla on hyvät naapurisuhteet. Sen eteen en ole nähnyt Israelin ottavan askelia, paitsi jo nyt murhattujen valtion päämiesten toimesta.

Juha Pohto

Israel haluaa ensin rauhaa.
Palalestiinalaiset (lähinnä Hamas )haluaa valtion, mutta ei rauhaa.

Tämä on lähtöasetelma eli aika vaikea toteuttaa.

Lukekaa kirja "Hamasin poika", joka on Hamasin johtajan pojan kirjoittama, niin saatte muutakin tietoa, kuin median antamaa väritettyä sellaista.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Lue itse vaikka Jerusalem Post sanomalehteä. Vaikka se menee sotilassensuurin läpi on siinä kuitenkin faktaakin. Sitten voisit opiskella Israelin kolmen eri tiedustelupalvelun toimintaa. Niistä on paljon kirjallisuutta, nimenomaan israelilaisten kirjoittamaa. Siis EI israelilaista propagandaa.

Sen lisäksi suosittelen matkustamista paikan päälle ja siellä ihmisten tapaamista. Israelissa on yllättävän suuri oppositio.
Älä vaan matkusta "toiviomatkalaisten" mukana, heitä israelilaiset eivät vihaa, vaan halveksivat.

Käy samalla naapurimaissakin, se on helppoa. Jerusalemin kentältä voi lentää Sharm-as-Shaikin kautta Kairoon joka päivä. Samoin Kairosta Beirutiin. Beirutista on lyhyt taximatka Damaskukseen, eikä ole edes kallista. Ota limusiinitaxi, on parempi ilmastointi.

Viikko sitten oli tarjouslentohinta Hki-Kairo-Helsinki vain 189 euroa, kannattaa käydä. Kairosta pääsee myös tosi edullidesti taxilla suoraan Siinain läpi ihan Gazan kohdalla olevalle rajaasemalle ja siitä Eggedin bussilla vaikka Tel Aviviin. Hyvää matkaa.

Kalle Penttinen

"Vierailimme Herzliya-turvallisuuskonferensissa, jossa puhui Israelin armeijan esikuntapäällikkö Benny Gatz, joka totesi, että "Israelin on hyödynnettävä kaikkia kykyjään" Iranin ydinaseohjelmaa vastaan.

Puheen jälkeen kättelin Gatzia ja vaihdoimme muutaman sanan. Hän hymyili vaisusti.

Ymmärrän yhä paremmin, miksi."

Ehkä hän oli vain hieman vaivautunut imarteluistasi?

Käyttäjän simonelo kuva
Simon Elo

Mistä imarteluista? Olitko sinäkin paikalla?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen
Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Kun suomalainen pojankloppi, jota ensin on oikein kunnolla höynäytetty ja syötetty täyteen propagandaa menee vapaaehtoisesti kättelemään Israelin korkeinta sotilasta, niin voi kyllä ymmärtää miksi Benny Gatz hmyili vaisusti. (olisiko pitänyt sanoa vaivautuneesti?)

Näitä hyödyllisiä idiootteja tuntuu riittävän. Jos persut edustaa tällaisia arvoja, niin ei tarvitse enää ihmetellä jos gallupoidaan alaspäin.

Pentti Järvi

Mielestäni tämä oli aika hyvä matkaraportti lyhyeltä vierailulta.

Sderot

http://maps.google.fi/maps?q=sderot&ll=31.5228,34....

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Mahtaako Arenasta löytyä vielä dokumenttia, joka kertoi Israelin tappamista tarkkailijoista? Oli ikävää katsottavaa, sen mukaan tahallaan tuhosivat tarkkailuaseman.

On kuvaavaa, että tämäkin on uskonsota.

kummankaan puolella olematta.

Jukka Johansson

Seitsemän tuntia kuolemaan oli nähtävissä vain 7 päivää. Olihan se aika raakaa katsottavaa.

http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/dokumentit/dokument...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Kuka matkan maksoi ja kuka kokosi delegaation? Keitä nämä matkustajat olivat? Miksi RKP:n ja Vasemmistonuorten edustajia ei ollut matkalla?
Tähän emme ole saaneet Israel-aktivistilta vastausta. Oliko kyseessä tämä suosittuja turistiretkiä järjestävä Mossad?

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Reijo Kallinen

tai Shin- Bet taikka A`MAN. Näitähän riittää. Voihan tietysti olla "Toiviomatkatkin"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset