Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Isänmaan on tarjottava tehtävä

Perussuomalaisten Nuorten mielestä Suomen asevelvollisuusjärjestelmän täytyy tarjota jokaiselle miehelle ja naiselle mielekäs palvelustehtävä. Asepalveluksen osalta tämä vaatimus pääsääntöisesti täyttyy, mutta siviilipalveluksessa tilanne on surkea.

Nykyään siviilipalvelusmiehet ovat ihmisjoukkona yhtä monivivahteinen kuin varusmiehetkin – kyse ei suinkaan ole vain rauhanpiippua polttavista hipeistä ja punkkareista. Useille siviilipalvelus on valinta, joka ei liity oman fyysisen tai henkisen kestävyyden heikkouteen, vaan vakaumukseen. Isänmaallista velvollisuuttaan suorittava kansalainen ansaitsee aina kunnioituksen ja yhteiskuntaa hyödyttävän palvelustehtävän.

Edellinen puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskeala esitti neljä vuotta sitten viisaasti, että siviilipalveluksesta tulisi tehdä ”todellinen yhteiskunnallinen vaihtoehto”, joka palvelisi poikkeusoloja ja siviilikriisinhallintaa. Yksi vaihtoehto olisi niin sanottu Saksan malli, jossa siviilipalveluväki toimii normaalioloissa pääasiassa terveydenhuollon piirissä. Siviilipalveluksen tulisi jo tasa-arvon vuoksi olla pakollinen myös naisille.

Neljässä vuodessa mitään ei ole tapahtunut. Se kertoo enemmän maamme päättäjistä kuin siviilipalvelustaan suorittavien motivaatiosta palvella isänmaataan mielekkäissä tehtävissä.

 

(Julkaistu Ruotuväki-lehdessä 15/11)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jari Niemi

Erinomainen kannanotto. Ja ainoa järkevä, tasa-arvoinen ja hyväksyttävissä oleva malli, mikäli asevelvollisuusarmeija halutaan säilyttää. Toinen vaihtoehto on palkka-armeijaan siirtyminen ja Natoon liittyminen.

Mikko Mäkinen

Asevelvollisuuden ei ole katsottu olevan sukupuolten välisen tasa-arvon esteenä. Miesten asevelvollisuudesta ei siksi ole yhtään syrjintätuomiota.
Pelkään pahoin, että kovin äänekkäät vaatimukset molempien sukupuolten samanlaisesta maanpuolustusvelvollisuudesta saattaisivat romauttaa asevelvollisuuden edelleenkin melko korkean suosion kansan keskuudessa.

Pikemminkin kannattaisi vahvistaa sekä varusmiespalvelukseen että hyödylliseen siviilipalvelukseen hakeutuvien naisten motivaatiotekijöitä. Ensimmäiseksi todellakin pitäisi siviilipalveluksen hyödyllisyyttä ja tehokkuutta kehittää, kuten amiraali Kaskeala esitti.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Hyvä kannanotto, jonka pääpaino ei käsittääkseni ollut mies/nais-asia, vaan siviilipalveluksen yleinen tilanne.

Jonkinlaista "lähiöisänmaallisuutta" tarvitsisi minusta sytyttää ihmisten mieliin. Jokainen hyvä teko on isänmaallisuutta.

Armeija ja siviilipalvelus voisi olla monelle nuorelle myös ns. second chance tai jopa joillekin last chance. Mutta kapinoivalle nuorelle, jos armeija päättyy pikaisesti sopeutumiskyvyn takia, hommasta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

N N

Jokainen hyvä teko onkin isänmaallisuutta. Kuitenkaan moppikädessä ei isänmaata voi sodassa puolustaa. Tämä on pääpointti ja sitä ei saa keskustelussa unohtaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset