Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Opintotuki on sidottava indeksiin ja muita vaaliteemojani

Minulta on kysytty runsaasti opiskelijoiden asemasta, sillä yksi vaaliteemoistani on "koulutuksen kunnianpalautus".

Opintotuki on ainoa vähimmäisetuus, jota ei ole sidottu elinkustannuksien kehitykseen. Opintorahan ostovoima heikkenee jatkuvasti yleisen hintatason ja kulutusverojen noustessa. Heikennys on 13 prosenttia vuodesta 1992, jolloin nykyinen opintotukijärjestelmä luotiin.

Opintotukeen tarvittaisiin tasokorotus ja tuki on sidottava indeksiin 1.1.2012 alkaen. Indeksiin sitominen maksaisi valtiolle 60 miljoonaa euroa ensi vaalikauden aikana, jota en pidä kohtuuttomana summana. Opintorahaan tulisi tehdä myös 145 euron huoltajakorotus kaikille opintotukea nostaville opiskelijoille, joilla on alaikäisiä lapsia huollettavanaan.

Opintotuen tulorajat tulisi poistaa kokonaan. Kela peri liikaa maksettuja opintotukia viime keväänä 31,5 miljoonaa euroa. Sain itsekin Kelalta kirjeen, jolla karhuttiin takaisin vuonna 2009 annettuja tukia.

Useimmiten syy on se että opintotuki ei turvaa riittävää toimeentuloa. Näin suuri takaisinperintä kielii toimimattomasta lainsäädännöstä. Työntekoon pitäisi kannustaa, sillä kaikesta työkokemuksesta on hyötyä opiskelujen päätyttyä. Opintotuen myöntäminen ja maksaminen edellyttävät tasaista opinnoissa edistymistä, joten tulorajojen poisto ei merkittävästi hidastaisi valmistumista.

Suomalaisille koulutuksen tulee olla maksutonta, mutta ulkomaalaisille, EU- ja ETA-alueen ulkopuolisille laittaisin lukukausimaksun. Ulkomaisten opiskelijoiden määrä todennäköisesti vähenisi hetkellisesti, mutta palautuisi normaalitasolle nopeasti, sillä uskon Suomen vahvuuksien olevan muualla kuin vain maksuttomassa koulutuksessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Enni Kulovaara

Työeläkkeissä on käytössä taitettu indeksi, joka pienentää ostovoimaa vuosi vuodelta. Lapsilisiin saatiin vasta nyt indeksikorotus, joka on 40 senttiä/kk. Huimaa!

Suomi on byrokraattien luvattu maa. Rahojen eestaas vekslailu ei taida tuottaa muuta kuin työkustannuksia Kelaan ja muihin sosiaalibyrokratian kammioihin. Työllistäähän se, myönnetään, mutta mitä hyötyä siitä muuten on, on toinen juttu. Joku tutkija sanoi, että terveyskeskusmaksuissa ei ole mitään järkeä, koska ne eivät oikeasti tuota, vaan niiden perimiseen menee se raha, minkä ihmiset siitä maksavat. Kyse onkin asenteesta. Mitään ei saa saada ilmaiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset