Suomenjuutalaiset ovat elintärkeä osa Suomea

Sain tammikuussa kunnian osallistua Helsingin synagogassa tilaisuuteen, jossa muistettiin kansalaisoikeuksien myöntämistä Suomen juutalaisille sata vuotta sitten 12.1.1918.

Kuulimme myös eri suomenjuutalaisten sukujen tarinoita sadan vuoden ajalta. Sisukas pienyrittäjyys ja periksiantamaton isänmaallisuus jäivät erityisesti mieleeni. Suomenjuutalaiset ovat elintärkeä osa Suomea.

Tilaisuudessa piti hienon puheen eduskunnan silloinen puhemies Maria Lohela (sin.). "Viime aikoina olen kuitenkin paljon joutunut miettimään, riittävätkö sanat ja symboliset teot juutalaisen vähemmistön puolustamiseksi," pohti Lohela puheessaan.

Helsingin juutalainen seurakunta keräsi lokakuun alussa kansalaiskeräyksellä yli 100 000 euroa turvallisuutensa hoitamiseen synagogassa, koulussa ja päiväkodissa.

Turvallisuus maksaa. Seurakunta joutuu käyttämään turvallisuustoimiin yli 200 000 euroa vuodessa, mikä on valtava taakka pienelle yhteisölle. Päiväkoti ja koulu toimivat turvaovien takana.

Pittsburghissa Yhdysvalloissa synagogaan tehdyssä järkyttävässä aseiskussa kuoli 11 henkilöä ja kuusi haavoittui. Synagogassa oli juuri menossa vauvan nimenantojuhlat, kun hyökkääjä iski. Tuomittava teko omalta osaltaan osoittaa, että antisemitismi eli juutalaisvastaisuus on yhä länsimaissakin ongelma.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka ei säännöllisesti tue juutalaisen seurakunnan taloutta turvallisuuskulujen kattamiseksi. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoi eilen, että turvajärjestelyiden kustannuksia voisi selvittää rahoituspäätöksiä varten.

Viestini ministerille on, että juutalaisen seurakunnan turvallisuuden takaaminen on tärkeää oli itse sitten kaltaiseni kristitty, tai juutalainen, muslimi, uskonnoton tai jotain muuta. Vakava turvallisuusuhka yhtä uskonnollista yhdyskuntaa kohtaan kaventaa kaikkien uskonnonvapautta.

Yhdessä voimme olla vihaa vahvempia. Yhdessä voimme osoittaa varat Helsingin juutalaisen seurakunnan turvallisuuden takaamiseen.

"Erilaisilla symbolisilla teoilla maamme poliittinen johto on osoittanut arvostavansa Suomen juutalaisia ja puolustavansa heidän kulttuuriaan ja oikeutta harjoittaa uskontoaan," sanoi Lohela puheessaan.

Helsingin juutalaiselle seurakunnalle annettava taloudellinen tuki on käytännön avun lisäksi symbolinen teko uskonnonvapauden puolesta.

Puheessaan Lohela kertoi kansalaisoikeusaktivisti Santeri Jacobssonista, joka ei koskaan unohtanut erästä kohtaamista Oulussa, jossa oli käynyt puhumassa kansalaisoikeuksista. 

"Esitelmäni jälkeen," Jakobsson kertoi, "eräs keski-ikäinen nainen tuli kättelemään minut ja kiittämään siitä, että olin paljastanut huutavan vääryyden, jota oli tehty hänenkin nimissään juutalaisia kohtaan. Puristaessaan kättäni tipahti hänen silmistään kyynel kädelleni ja hän toivotti työlleni Jumalan siunausta. Tässä suomalaisen äidin eleessä näkyi Suomen kansan syvien rivien oikeustajunta, ja vaikka myöhemmin kohtasin työssäni myös vastustusta nousevan antisemitismin taholta, tämän työläisnaisen kädenpuristus on aina antanut minulle lohtua ja voimaa."

simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu