Kymmenen vuoden oppimatka

Tämänpäiväinen puheeni eduskunnassa vuoden 2019 talousarvion lähetekeskustelussa. Puheen voi katsoa myös videolta täältä:

Arvoisa puhemies!

Elettiin syksyä 2008. Olimme juuri päättäneet muuttaa vaimoni kanssa Espooseen. Pappina toiminut isäni oli vihkinyt meidät kesällä. Olimme palaamassa junalla asuntonäytöstä, kun sain murskaavan uutisen: isäni oli saanut sydänkohtauksen. Hän menehtyi sairaalassa muutama viikko myöhemmin.

Olin silloin 22-vuotias ja ymmärsin, että elämä on rajallinen. Asioita on tehtävä nyt tai mitään ei tapahdu koskaan. Halusin tehdä työtä, jolla on tarkoitus. Lähdin mukaan politiikkaan.

Viime lauantaina tuli kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun amerikkalainen investointipankki Lehman Brothers teki konkurssin. Sitä seurasi kansainvälinen taantuma ja Kreikasta alkanut Euroopan velkakriisi. Olin vuonna 2010 järjestämässä Kreikka-tukipaketin vastaista mielenosoitusta eduskunnan portaille. Puhuin, puhisin ja puhkuin. Puhuminen on helppoa, sillä se ei maksa mitään. Vuodesta toiseen vastustin, kunnes tuli aika ottaa vastuu.

Vastuunkanto näkyy tässä budjetissa, jonka esityksistä useat ovat suoraan Sinisen tulevaisuuden tuoreista ohjelmista. Työ, talous ja turvallisuus ovat sinisen linjan ydintä ja juuri niihin ollaan panostamassa – inhimillisyydestä tinkimättä. Taloutta on viime vuosina sopeutettu koska halusimme pelastaa hyvinvointiyhteiskunnan. Tavoite on saavutettu ja nyt voimme mennä eteenpäin.

Parhain esimerkki paremmista ajoista on Lex Lindström eli kertaluonteinen eläketuki iäkkäille pitkäaikaistyöttömille. Eläketuki toteutetaan nyt toisen kerran tämän hallituskauden aikana. Yle kertoi mikkeliläisestä yli seitsemän vuotta työttömänä olleesta rekkakuskista Jorma Pettisestä, joka hakee nyt tyytyväisenä eläketukea. Siniset kaksi, punaiset nolla.

Tuloverotus kevenee yhteensä 130 miljoonaa euroa ja myös eläkeläiset huomioidaan. Suomalainen saa pitää selvästi aiempaa suuremman osuuden itse ansaitsemistaan rahoista. Pieni- ja keskituloisia painottaen. Hallituskauden aikana tuloverotusta on kevennetty yli 1,5 miljardia euroa. Sininen verokapina on todellisuutta tässä ja nyt.

Tolkun konservatiivit puolustavat isänmaan rakentajia. Työkykyohjelma toteutetaan, kuten työministeri Jari Lindström on esittänyt, ja isoimmat yksittäiset rahapanostukset tehdään nimenomaan työllisyyden edistämiseen. Lisäksi yrittäjien perheenjäsenten työttömyysturva paranee.

Siniset uskaltavat puolustaa myös yksityisautoilua. Hallitusohjelman mukaisesti autovero laskee edelleen, ja sinisten esityksestä ajoneuvoveroa päätettiin laskea vuonna 2020 jopa 50 miljoonalla eurolla. Seuraavankin hallituksen on syytä jatkaa autoilun kustannusten keventämistä.

Veteraaniveljet saadaan viimein samalle viivalle, kun sotaveteraanien kotipalveluedut nousevat saman tasoisiksi kuin sotainvalideilla. Tämä kaivattu muutos toteutuu marraskuussa 2019. Itsenäisyyden asia ei vanhene koskaan.

Puolustusministeri Jussi Niinistön johdolla saamme ensi vuonna 100 henkilötyövuotta lisää puolustusvoimiin. Haja-asutusalueille perustetaan noin 60 uutta poliisin virkaa. Turvallisuus on sinisille kaikkein tärkein asia. Turvallisuus on kaikkien kansalaisten perusoikeus.

Sotilastiedustelulain toimeenpanoon valmistaudutaan laittamalla kertaluontoisiin laite- ja tietojärjestelmäkustannuksiin lähes neljä miljoonaa euroa. Tiedustelulait on uudistettava kiireellisesti. Jokainen päivä, jolloin joudumme toimimaan ilman uudistettua tiedustelulakia, vaarantaa suomalaisten turvallisuutta.

Heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten tilanteen parantamiseksi korotamme vähimmäismääräisiä päivärahoja työmarkkinatukea vastaavalle tasolle. Tämä tarkoittaa 80 euron kuukausittaista korotusta vähimmäisiin päivärahoihin. Lisäksi sinisten aloitteesta tehtiin päätös sairauspäivärahojen 55 päivän omavastuuajan poistamisesta kaikkein pienituloisimmilta.

Kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten takuueläkkeen korottamiseen kohdistetaan 10 miljoonaa euroa. Saajien joukossa on myös nuoria työkyvyttömyyseläkeläisiä. Lääkekattoa puolestaan alennetaan useilla kymmenillä euroilla, jolloin vuosiomavastuurajan ylittäviä saajia tulee lisää lähes 15 000 ihmistä.

Isäni kuolema kymmenen vuotta sitten sai henkilökohtaisesti minut ja maailmanlaajuinen taantuma lukuisat muut ihmiset astumaan politiikan raskaalle tielle. Osaltani tuo tie on vienyt tähän hetkeen. Hallituskauden aikana työllisiä on tullut lisää yli 117 000. Sininen työministeri on tehnyt historiaa. Työllisyysaste ei ole ollut näin korkealla sitten 1980-luvun lopun.

Suomi on päässyt yli synkän virran. Samalla on eletty elämää, naurettu, itketty, riidelty ja soviteltu. Se mitä päätämme täällä eduskunnassa ei ole irrallista suomalaisten arjesta, vaan vaikuttaa tavalla tai toisella jokaisen suomalaisen elämään. Vastuu on eduskunnan yhteinen.

Viime viikkoina joiltakin tahoilta tuntuu unohtuneen, että valtiosäännön mukaan ”valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta”. Valta kulkee käsi kädessä vastuun kanssa. Ne joilla on vastuu, käyttäköön myös valtaa. Kelle paljon annetaan, siltä paljon vaaditaan.

Antti Rinteen johdolla demarit lupaavat kymmenen hyvää ja yhdeksän kaunista. Politiikan huutokauppakeisari ei tule perumaan yhtään hallituksen tekemää leikkausta. Ei yhtään. Täälläkin kuulemme vain tuohtunutta tuhinaa. Alhaisen energian puolue!

Siniset ovat vastavoima sosialisteille ja viinivihreille. Näytöt on nähty. Ensi vuonna kysymys kuuluu, että jatkaako Suomi hyväksi havaitulla sinisellä linjalla vai hyppäämmekö punavihreään tuntemattomaan?

Minä en usko punavihreiden vaalivoittoon. Suomessa on vahva konservatiivinen pohjavire. Tulevaisuus on sininen.

simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu