Lisää poliiseja, ei ajatuspoliiseja

Kokoomuksen ministeriryhmä kertoi tiistaina perustavansa kolmen ministeriön alaisen vihapuhetyöryhmän. Sen tehtävänä on tehdä ”huolellinen analyysi siitä, mitä kaikkea sananvapauden piiriin sinänsä kuuluu”. 

Kokoomus hyppää jälleen punavihreiden liberaalien tontille ja jättää tolkun konservatiivit kuin nallin kalliolle. Onneksi on siniset.

Perustuslakiimme on kirjattu, että "jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla."

Häkkäsen mukaan "sananvapaus ei suojaa loukkaavaa toimintaa". Väite ei pidä paikkaansa. Sananvapaus suojaa myös sellaista toimintaa, josta joku voi loukkaantua, sillä sellainen toiminta mistä kukaan ei loukkaannu ei todennäköisesti vaadi suojaamista. Laissa määritellään kunnianloukkaus ja laiton uhkaus, jotka ovat voimassaolevia perustuslain mainitsemia säännöksiä sananvapauden rajoista.

Jos kokoomus haluaa tehdä muutoksia tähän suomalaisen sananvapauden perustaan niin kuka määrittelee oikeat ja väärät mielipiteet? Porvarillinen ajatuspoliisi?

Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan "vihapuhe on haasteellinen käsite, jota ei ole määritetty eikä kyetä kunnolla tarkkaan määrittämään". Mitä lakimuutoksia kokoomuksen vihapuhetyöryhmä voi siis edes tehdä, jos vihapuhetta ei kyetä kunnolla tarkkaan määrittämään?

Yhtä muutosta on syytä harkita. Uskonnonvapaus on erittäin tärkeä arvo, mutta sitä pitää punnita sananvapauteen nähden. Suomen lainsäädännössä on säädetty uskonrauhan rikkomisesta. On perusteltua arvioida, että onko tätä pykälää syytä lieventää tai poistaa kokonaan laista. 

Henkilökohtaisesti katson, että pilkkaaminen tai loukkaaminen ei ole riittävä peruste rikosnimikkeelle. Kristittynä minulle rajat asettaa kaikkien vakaumusten kunnioitus ja kotona opitut hyvät tavat. 

Uskonnollisten yhdyskuntien vapaa ja turvallinen toiminta on tietysti turvattava. Minulla, Timo Soinilla ja kaikilla muillakin on oltava vapaus vakaumukseensa ja sen ilmaisemiseen vaikka se loukkaisi lattekokoomuslaisia tai viinivihreitä.

Turvallisuus on jokaisen kansalaisen perusoikeus. Tapasin eilen Turussa ministeriryhmän kokouksen yhteydessä Hansakorttelissa ja Operaatio Ruokakassissa lukuisia ihmisiä eikä yksikään vaatinut rajoittamaan sananvapauttaan turvallisuuden tähden. Sen sijaan toivotaan lisää tekeviä käsiä.

Sininen tulevaisuus haluaa palauttaa ensi vuodeksi poliisiammattikorkeakoulun opintososiaaliset edut ja lisätä poliisien määrää lähivuosina 800 hengellä. Siniset haluaa myös ensi vuodeksi Puolustusvoimille sata henkilötyövuotta lisää. Tolkun konservatiivien linja.

Siniset haluavat lisää poliiseja, ei ajatuspoliiseja.

simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu