Sininen tulevaisuus esittää uutta perusturvaa

Suomalainen yhteiskunta on murroksessa. Kehittyvä teknologia ja uudenlainen työelämä ympärillämme edellyttää meiltä päättäjiltä suuria toimenpiteitä, joilla taataan suomalaisille turvaa ja vakautta elämäänsä myös mullistusten keskellä. Vanha ajatusmalli neljänkymmenen tunnin työviikosta ja samankaltaisena vuosikymmenet jatkuvasta työstä ei välttämättä päde enää useissakaan tulevaisuuden ammateissa – eikä sen tarvitsekaan. Menneisyyteen ei kuulu palata, mutta tulevaisuus täytyy turvata.

Isojen muutosten keskellä on etenkin pidettävä huoli siitä, että emme kahlitse itseämme sosiaaliturvan ja verotuksen kokonaisuuteen, joka ’on aina ennen toiminut hyvin’. Meidän on luotava järjestelmästä sellainen, että se toimii hyvin tulevaisuudessa. Satunnaisten työsuhteiden yleistyessä emme voi säilyttää esimerkiksi sellaisia karenssijärjestelmiä, jotka rankaisevat työtöntä liiallisen työn tekemisestä ja edellyttävät paperisten lomakkeiden täyttämistä ja työnteon yksityiskohtien selvittämistä viranomaisille. Emme myöskään voi verottaa työnteosta nykytasoisesti, vaan verotuksen painopistettä on siirrettävä muualle.

Tulevaisuudessa työnteon ja sosiaaliturvan pitää pelata saumattomasti yhteen – ilman turhia karensseja ja kannustinloukkuja. Sen Sininen tulevaisuus ratkaisee käänteiseen tuloveroon perustuvalla mallilla, jota me kutsumme Siniseksi perusturvaksi. Käänteinen tulovero tarkoittaa, että matalapalkkaisen tai satunnaisen työn päälle maksetaan sosiaaliturvaa, jonka osuus tuloista pienenee sitä mukaa kun työnteosta saadut tulot kasvavat – niin, että työnteko kannattaa aina paremmin kuin pelkän perusturvan varassa oleminen. Kun työtä ja tuloja kertyy riittävästi, ihminen alkaa maksaa normaalia tuloveroa, ja perusturva jää pois.

Oivaltavin muutos tässä mallissa on, että ihmisen käteen jäävät tulot kasvavat aina, kun hän ottaa vastaan yhdenkin tunnin palkkatyötä. Mallissa ei ole portaita eikä notkahduksia, vaan perusturva auttaa kaikkein pienituloisimpia mukaan satunnaiseenkin työelämään. Mallimme ei myöskään kannusta pelkkään loikoiluun, vaan katsomme, että työtä on aina omien kykyjensä mukaan tehtävä. Tässä ajattelumme eroaa selvästi esimerkiksi Vihreiden ajamasta, täysin vastikkeettomasta perustulosta.

Miksei uutta perusturvaa ole siis jo toteutettu? Yksi syy on tekninen: meiltä on puuttunut keino rekisteröidä ihmisten tuloja reaaliajassa. Tällä hallituskaudella on kuitenkin saatu perustettua valtakunnallinen tulorekisteri, joka vuodesta 2019 alkaen pystyy juuri siihen. Toinen syy on poliittinen: isot mullistukset pelottavat valtaansa tottuneita vanhoja puolueita. Siksi niitä voi täysillä ajaa vain uusi puolue, politiikan start-up.

Sinisten puoluevaltuustossa hyväksyttiin käänteisen tuloveron lisäksi periaate siitä, että työn verotusta keski- ja pienituloisilta on karsittava reippaasti. Emme voi verottaa kohtuuttomasti sellaista, mihin todellisuudessa tahdomme kannustaa. Siinä missä demarit ovat luopuneet viimeisistäkin silmänkääntötempuistaan kosiskella yrittäjiä suklaalla ja esittäneet uusia, 856 miljoonan euron veronkorotuksia kerättäväksi suoraan yrittäjiltä, meidän vero-ohjelmamme alentaisi nykyistä kokonaisverotusta noin miljardilla eurolla. Siniset edustaa verokapinaa, demarit himoverotusta. Sen lisäksi vero-ohjelmamme koordinoisi verot koskemaan mieluummin haittoja (haittamuovin verotus, terveysperusteiset verot) kuin hyötyjä (työnteko, yrittäminen). Pienet osingotkin me vapauttaisimme veroista, sillä se on erinomainen tapa tukea suomalaista omistajuutta.

Sininen tulevaisuus on isänmaallinen uudistaja. Hyvä niin, sillä Suomi tarvitsee kipeästi enemmän start-up-henkeä politiikkaan. Viikonloppuna hyväksyttyihin Sinisten ensimmäisiin ohjelmiin pääset tutustumaan täältä.

simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu