Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu kaikille

Kun suomalainen jää työttömäksi, riippuu hänen työttömyysturvansa taso merkittävästi siitä, onko hän töissä ollessaan kuulunut johonkin työttömyyskassaan. Ilman työttömyyskassan jäsenyyttä työttömyysturva voi keskituloisella olla jopa tuhansia euroja pienempi kuukaudessa, sillä hän ei ole oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan – ei, vaikka on tunnollisesti maksanut veronsa ja niiden päälle lakisääteiset työttömyysvakuutusmaksut.

Räikeän epäreilun järjestelmästä tekee se, että työttömyyskassat maksavat todellisuudessa vain noin viisi prosenttia ansiosidonnaisen työttömyysturvan kustannuksista. Loput 94,5 prosenttia kustannetaan yhteisestä kirstusta: verotuloista ja työttömyysvakuutusmaksuista, joita jokainen työssäkäyvä maksaa. Käytännössä kaikki työssäkäyvät siis rahoittavat järjestelmää, jonka eduista nauttii vain osa.

Sinisille kaikki työttömät ovat samanarvoisia. Jokaisen, joka järjestelmästä maksaa, pitää myös päästä sen piiriin. Siksi ansiosidonnainen työttömyysturva tulee laajentaa koskemaan jokaista suomalaista, jonka työssäoloehdot täyttyvät ja joka maksaa lakisääteisiä työttömyysvakuutusmaksuja ja veroja. Lisäksi ansiosidonnainen on ulotettava yrittäjiin ja heidän perheenjäseniinsä.

Suomen kohentuneessa taloustilanteessa on mahdollisuus korjata tämä pitkään jatkunut epäkohta. Lakataan jakamasta suomalaisia työttömiä kahteen kastiin ja annetaan jokaiselle oikeus nauttia eduista, joita joka tapauksessa itse rahoittaa. Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu kaikille.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) asettaman selvityshenkilön tehtävänä on lokakuun loppuun mennessä arvioida ja selvittää työttömyysturvajärjestelmää ja sen kehittämistarpeita. Siniset uskaltavat tehdä selvityksiä, jotka eivät miellytä korporaatioita ja niiden myötäjuoksijoita. 

SAK on vaatinut pääministeri Juha Sipilää (kesk.) kertomaan, että miten hallitus suhtautuu sinisten selvitykseen. Keskusta on esittänyt yleistä ansioturvaa jo lähes kaksikymmentä vuotta sitten. SAK:lta kysyn, että kuinka kauan tässä pitää vatuloida ja jahkailla? Nyt on annettava ääni työttömälle. 

Kokonaisuus on hyvä arvioida sosiaaliturvajärjestelmän uudistamisen kynnyksellä. Sininen tulevaisuus on esittänyt myös uudenlaista vastikkeellista, Sinistä perusturvaa, joka perustuu käänteiseen tuloveroon. 

Tuore OECD:n Suomen-maaraportti ehdotuksineen nostaa myös esiin tarpeen ansiosidonnaisen työttömyysturvan kattavuuden arvioinnista.

SAK:n ja STTK:n mukaan esitys ansiosidonnaisesta kaikille on "sinisten vaalitemppu". Se on totta. Vaaleissahan näin suuret kysymykset lopulta ratkaistaan. Sininen tulevaisuus ajaa avoimesti laajoja ja konkreettisia uudistuksia kuten ansiosidonnaista kaikille ja uudenlaista Sinistä perusturvaa. Äänestämällä sinisiä voi vaikuttaa.

Näihin kysymyksiin kaikkien puolueiden on otettava kantaa viimeistään seuraavissa eduskuntavaaleissa. Luulisi, että yleinen ansioturva kelpaisi oppositiopuolue demareille, mutta valta näyttää olevan työtöntä tärkeämpää.

simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu