Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Tänä vuonna otetaan pakkoruotsista vapautumisen ensi askeleet

Olen tyytyväinen eläkkeellä olevien opetusneuvoksien Anna-Kaisa Mustaparran ja Liisa Jääskeläisen mielipidekirjoitukseen Helsingin Sanomissa.

Mustaparran ja Jääskeläisen mukaan "Pohjoismaiden ulkopuolella suomella ja ruotsilla on vähän käyttöä. Suomen kielitaitovarannon korjaaminen edellyttää ruotsin kielen pakollisuudesta luopumista." Lopuksi opetusneuvokset toteavat, että "jokaista suomenkielistä ei tule enää pakottaa lähes identtiseen kielitaitoprofiiliin."

Tarvitaan näköjään eläköityminen, että voi kertoa perustellun kriittisen mielipiteensä kielipolitiikasta. Opetusneuvokset huomauttavat tietävänsä hyvin, että "tämän mielipiteen esittäjät leimataan sivistymättömiksi moukiksi. Otamme riskin." Toivottavasti opetusneuvoksia ei leimata, vaan heidän esityksensä otetaan vakavasti.

Kokoomuksen puoluekokous äänesti vuonna 2010 viisaasti pakkoruotsin poistamisen puolesta, mutta silloinen puheenjohtaja Jyrki Kataisen totesi, että "mikään ei tule muuttumaan". Onneksi tämän hallituksen toimesta jokin muuttuu.

Pakkoruotsista vapautumisen ensimmäinen askel otetaan tänä vuonna, kun alueellinen kielikokeilu käynnistyy eri puolilla Suomea. Perussuomalaiset on perustanut kielivapaustyöryhmän tarkkailemaan kokeilun edistymistä ja valmistelemaan suunnitelmaa siitä, kuinka kielivapaus voitaisiin toteuttaa eli pakkoruotsi lakkauttaa tulevaisuudessa koko Suomessa.

"Kokeilu pelkän kokeilun vuoksi ei ole mielekästä, vaan ajatuksena täytyy olla pakkoruotsin lakkauttaminen kokonaan, mikäli kokeilu on onnistunut. Tätä ajatellen työryhmämme valmistelee myös suunnitelman siitä, miten kielivapaus voitaisiin Suomessa toteuttaa ja pakkoruotsi lakkauttaa," kuten ryhmänjohtaja, kansanedustaja Sampo Terho on linjannut.

Toimin Pohjoismaiden neuvoston jäsenenä. En ymmärrä näkemystä, jonka mukaan pakkoruotsia tarvitaan Pohjoismaisen yhteistyön vuoksi. Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskunta esittää, että suomen kielestä tehtäisiin neuvostossa tasavertainen työkieli. Esitys on saanut vahvan kannatuksen. Kielitaidosta on aina hyötyä, mutta suomenkielinen suomalainen on aivan yhtä pohjoismaalainen kuin muutkin.

Perussuomalaisten kielivapaustyöryhmään kuuluvat lisäkseni Sampo Terho (pj.), Juho Eerola, Ritva "Kike" Elomaa, Laura Huhtasaari, Sami Savio ja Ville Tavio.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos 10 v poikani ei tarvitse aloittaa pakkoruotsista, lupaan äänestää persuja.

Jaakko Häkkinen

Persut eivät yksin voi pakkoruotsia poistaa - se vaatisi yli 50 % kannatuksen. Mukaan pitäisi saada muita puolueita. Odotellaan, lähteekö karavaani venymään keskustasta vai kokoomuksesta.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Kymmenen pistettä !

Äiti vainaa oli Ruotsinkielinen, sopeutui suomenkieliseen yhteisöön vuodessa, eikä tarvinnut kielipalveluja.

Kokkolassakin kielilisät päällekäisbyrokratia , ruotsinkielinen kouluverkosto ym. tulevat kalliiksi kuntalaisille.

RKP.n häikäilemätön kielipolitiikka valjastaa koko maan kalliille kielipalveluille, missä ei ole järjen häivää.

Enää ei voida hyväksyä, että ihmiset jotka ovat päteviä, monitaitoisia, osaavia ja ahkeria sivuutetaan sen takia, että eivät puhu ruotsia.
Tietty ruotsinkielen taito ei ole mikään pätevyyden monopoli, se on ainoastaan kiviriippa joka tulee yhteiskunnalle kalliiksi.
Suomesta tasa-arvoinen suomenkielinen maa, silloin voisi ajatella, että eri kielten osaaminen joillakin aloilla voisi olla jonkinlainen lisäarvo työnantajalle

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

"Kokeilu pelkän kokeilun vuoksi ei ole mielekästä, vaan ajatuksena täytyy olla pakkoruotsin lakkauttaminen kokonaan, mikäli kokeilu on onnistunut..."

Tarkoittaako tuo sitä, että pakkoruotsin lakkauttaminen nyt ei ole ajatuksena, vaan vain jos kokeilu on onnistunut?

Kuka arvioi kokeilun onnistumisen?

Kuinka kauan mahdollinen kokeilu kestää?

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

Vielä yksi kysymys:

Kun kielikokeiluun osallistuvat ovat valinneet jonkin muun kielen ruotsin tilalle, niin voivatko he jatkossa valmistua kaikilta opintojen tasoilta ilman ruotsin taidon osoittamista?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset