Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Irakille annettava tuki on sidottava turvapaikanhakijoiden palautuksiin

Irakin maahanmuuttoministeri Jassim Mohammed Al-Jaff tyrmäsi sunnuntaina Suomen ja muiden maiden järjestämät irakilaisten kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset.

Suomen laki määrää, että lainvoimaisen käännytyspäätöksen saaneen on poistuttava maasta. Irakilaisista hakijoista vain 18 prosenttia on saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen.

Yli 10 000 vuoden 2015 aikana tullutta turvapaikanhakijaa on poistunut tai poistettu maasta. Suomi ottaa vakavasti sen että maahamme ei saa jäädä suurta laittomasti maassa olevien ryhmää. Lähtökohta on, että jokainen maa ottaa vastaan omat kansalaisensa. 

Suomi on antanut Irakille merkittävää humanitaarista apua ja kouluttaa Irakin kurdien Peshmerga-taistelijoita ISIS:ä vastaan. Koulutustyöhön arvioitu määrärahatarve on tälle vuodelle noin 20 miljoonaa euroa. 

Suomi on myöntänyt Irakiin vuosina 2011-2015 yhteensä viisi miljoonaa euroa humanitaarista apua. Suomi myönsi viime vuoden heinäkuussa yhteensä 10 miljoonaa euroa lisätukea Irakille. Useammalle vuodelle jakautuva tuki käytetään ISIS:ltä vapautettujen alueiden jälleenrakennukseen, humanitaariseen apuun ja miinanraivaukseen. 

Kymmenen miljoonan euron tuesta yhteensä kolme miljoonaa osoitettiin viime vuonna ja osoitetaan tänä vuonna ISIS:ltä vapautettujen alueiden vakauttamiseen ja jälleenrakennukseen Irakissa. Tukea kanavoidaan YK:n kehitysohjelman UNDP:n kautta. Suomen myöntämästä tuesta kaksi miljoonaa euroa osoitetaan humanitaariseen apuun. Lisäksi viisi miljonaa euroa käytetään miinanraivaukseen Irakissa ja Syyriassa vuosina 2016–2020.

Suomen antama kehitysapu ja humanitaarinen apu on sidottava siihen, miten Irakin kaltaiset maat ottavat vastaan palautettuja kansalaisiaan. Sinänsä järkevää tukea on syytä uudelleenarvioida, jos Irakin hallinto ei osoita yhteistyökykyä pakkopalautuksissa. Palautussopimuksen solmimiseksi Suomi voisi antaa tukea Irakin siviilikriisinhallinnan kehittämiseen kuten poliisien kouluttamiseen. 

Uskon että sopimukseen pakkopalautuksista voidaan päästä. Suomi kunnioittaa lainsäädäntöään ja Irakin hallinto tarvitsee kansalaisensa maansa jälleenrakennukseen. ISIS:ltä takaisin vallattujen alueiden jälleenrakennus on Irakin ja kansainvälisen yhteisön yhteinen tavoite.

EU on vuodesta 2003 tukenut Irakin jälleenrakennusta ja antanut humanitaarista apua yhteensä yli yhdellä miljardilla eurolla.  EU-johtajien puheet unionin yhtenäisyyden voimasta osoittautuvat sanahelinäksi, kun kaikesta Irakille annetusta avusta huolimatta EU ei ole saanut Irakin kanssa aikaan palautussopimusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Siitäkö päättä yksipuolue eduskunnassa 39 kansanedustajalla?

Onko EU kanta otettava huomioon kun olemme EU-maa?

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Ymmärrän varsin hyvin Irakin kannan. Osoittavat varsin suurta ymmärrystä jo siinä että ottavat vastaan edes näitä vapaaehtoisesti palaavia käpykaartilaisiaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Valtion on vastaanotettava omat kansalaisensa, ei siihen mitään palautussopimusta tarvita. Käytännössä passinsa ja rahansa kadottanut henkilö toimitetaan kyseisen maan suurlähetystöön, josta hän sitten hoituu kotimaahansa joko omalla, tai lähetystön kustannuksella. Palautus maksaa siis saman verran kuin bussimatka Kulosaareen.
Jos joku haluaa poiketa tästä yleisesti hyväksytystä kansainvälisestä käytännöstä, hänellä on mitä todennäköisimmin taloudellisia kytköksiä siirtolaisteollisuuteen tai ihmiskauppaan.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Tämä ei ole Irakille mikään ongelma. Säätävät lain että ne jotka ovat lähteneet maasta laittomasti menettävät automaattisesti Irakin kansalaisuutensa. Mihin Linjamaa palauttaisi sitten?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Esimerkiksi Ruotsiin, josta ovat laittomasti maahan tulleet. Pakolaisen oikeus olla saamatta syytettä laittomasta maahantulosta koskee Geneven sopimuksen mukaan vain tilannetta, jossa tullaan suoraan maasta jossa henki on uhattuna.
Muutenkin asiassa kannattaisi toimia hiukan ryhdikkäämmin. Pahimmillaan kansalaiset voivat alkaa epäilemään kannattaako vieraiksi kutsua henkilöitä, joiden poistamiseen tarvitaan poliisin apua eikä sekään riitä.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne Vastaus kommenttiin #7

Ja mistä tiedetään että ovat tulleet juuri Ruotsista?
1) Onhan meillä muitakin rajanaapureita.
2) On myös suoria liikenneyhteyksiä lähes kaikista muista maista.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #9

Siitä, että jos yksittäinen turvapaikanhakija tulee 30 km lähemmäksi itärajaa, se uutisoidaan Ylellä osoituksena Venäjän hybridisodankäynnistä.

Arto Jääskeläinen

Suorastaan erinomainen idea palauttaa laittomat irakilaiset heidän lähetystöönsä.

Voisi pian olla tiivis tunnelma lähetystössä ja viesti menisi eteenpäin... :)

Ja Ruotsista tulleita takaisin Ruotsiin, se kun on turvallinen maa eli Suomeen tulo on aiheeton.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Miten Suomesta palautus voisi olla kansainvälisten sopimusten vastaista jos palautus Ruotsista ei vastaavasti ole?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Vain Suomi voi olla näin sinisilmäinen että antaa apua, vaikka Irak ei suostu ottamaan vastaan omia kansalaisiaan. Mitä tämä kertoo Suomesta ja Irakista?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset