Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Malmin lentokenttä on pääkaupunkiseudun yhteinen asia

Kannatan Lex Malmi -kansalaisaloitteen tavoitetta säilyttää Malmin lentokenttä ilmailukäytössä. Kansalaisaloite keräsi 56 067 allekirjoittajaa, joka riittää asian viemiseen eduskunnan käsittelyyn. Onnittelut kaikille keräyksessä mukana olleille ja kansalaisaloitteen allekirjoittaneille. Espoolaisena kansanedustajana aion parhaani mukaan edistää lain säätämistä Helsinki-Malmin lentopaikasta.

Lentokenttää on sitkeästi yritetty muuttaa asuntorakentamiseen. Se on nyt joutumassa kaupunkisuunnittelun uhriksi, sillä yleiskaavasuunnitelmassa Malmin kentälle on visioitu asuntoja peräti 25 000 asukkaalle. Helsingin kaupunginvaltuusto äänesti ehdotuksen puolesta. Helsingin kaupunginvaltuutetuista 56 äänesti lentokentän lakkauttamisen puolesta, 22 sitä vastaan, 5 tyhjää ja kaksi oli poissa. Perussuomalaiset valtuutetut äänestivät Malmin kentän säilyttämisen puolesta yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

Lentokentän kohtalo koskettaa kuitenkin koko pääkaupunkiseutua. Espoolaisena luottamushenkilönä minun on kannettava vastuuta koko pääkaupunkiseudun kehityksestä. Meneillään oleva kehitys muistuttaa vuosia 1944-1946, jolloin kenttä oli valvontakomission hallinnassa. Myös silloin lentoliikenne keskeytettiin. En hyväksy sellaista kehitystä, jossa lentokentän tulevaisuus on jälleen uhattuna. Malmin kentän kohtalo on meidän kaikkien yhteinen asia. Lentoliikenne kasvaa jatkuvasti Euroopassa, joten ilmailuelinkeinon kehittäminen ja koulutustoiminnan edellytykset tulee turvata pääkaupunkiseudulla.

Toivoa herättävää on, että Malmin lentokenttähdistys on allekirjoittanut Helsingin kaupungin kanssa vuokrasopimuksen Malmin lentokentän maa-alueesta vuosille 2017–2019. Tämän jälkeen kentälle on määrä rakentaa asuntoja. Yhdistys jatkaa Malmin lentokentän operointia Finavian vetäytyessä kentältä vuodenvaihteessa. Jatkossa kenttä toimii valvomattomana lentopaikkana ilman lennonjohtopalveluita. Lentäminen jatkuu vain pääkiitotieltä, ja itä-länsisuuntainen poikittaiskiitotie suljetaan.

Ilmailutoiminnan säilyttämistä Malmilla kyseisen vuokrasopimuksen jälkeenkin tukee kentän sijainti ja aikatauluton liikenne. Liikenne- ja viestintäministeriö ei ole onnistunut esittämään korvaavaa kenttää. Täysin yksityisellä rahoituksella ei vastaavaa lentokenttää tulla saamaan. Luulisi kenttää puolustettavan myös ympäristöarvoilla, mutta näyttää siltä, että nykyinen kentän lakkauttamista tukeva ideologia suuntautuu yhä vahvemmin urbaaneihin ympäristöihin.

Guggenheim puhutti Helsingin kaupunginvaltuustoa joitakin viikkoja sitten. Ihmettelen, ettei Museoviraston valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi luokittelema Malmin lentokenttä saa vastaavaa tukea.

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä perusteluna kentän puolesta pidän kaupunkilaisten enemmistön kantaa. Kyselytutkimusten mukaan helsinkiläisten enemmistö kannattaa kentän säilyttämistä ilmailukäytössä. Kuntalaisten mielipiteeseen on suhtauduttava vakavasti.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä suhtautuu kokonaisuudessaan hyvin myönteisesti Malmin lentokentän tulevaisuuteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Onnex espoolaisilla ei ole veto-oikeutta stadilaisten päätöksiin tai siis taitaa taas tulla perustuslaki (121§) vastaan: Suomessa on kunnallinen autonomia.

Eix espoolaisena poliitikkona kannattais ottaa ilo irti Malmin kentän lakkauttamisesta ja kaavottaa uusi kenttä harrastajille Espoon puolelle vai eikö mahdolliset verotulot kiinnosta?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Nieminenkin tohtorinarvostaan huolimatta tuntuu lukeutuvan kulttuuribarbaareihin. Helsingissä ei ole mitään pakollista tarvetta kaavoittaa maailmanperintökohteeksi todennäköisesti kelpaava kenttä - on vain typeriä omiin ajatuksiinsa ihastuneita kaupunkilaispäättäjiä.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Helsingissä asiasta on jo tehnyt poliittinen päätös meidän näkemyksistämme huolimatta.

Kysymys on nyt siitä, onko kansalaisaloitteella mahdollisuuksia. Epäilen, ettei se pääse perustuslakivaliokunnasta eteenpäin.

Niin ikään ihmettelen ei-stadilaisten halua puuttua Stadin sisäisiin asioihin. Ei grankullalaisetkaan halua stadilaisten päättävän heidän veroäyristään.

Sen sijaan espoolaiset voisivat bygata oman flygarimestan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #4

Juuri niin: et ymmärrä maailmanluokan kulttuuriarvoja.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #6

Mitä vaikutusta sillä on kansalaisaloitteen käsittelyyn eduskunnassa, että ymmärränkö kulttuuriarvoja vai en? :D

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #7

Onhan niitä maailmassa tyhjännaurajia...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Otto Suhonen Vastaus kommenttiin #4

Asiaa pitää tarkastella isommassa mittakaavassa, kuin Helsingin sisäisessä. Onhan Mami ainoa vapaan aikataulun lentoasema yli sadan kilometrin säteellä Helsingistä ja Suomen suurin lentäjäkoulutuskeskittymä. Malmilla on ylikunnallinen vaikutus, jolloin asiasta päättäminen ei kuulu Helsingin paikallispoliitikoille.

Otto Suhonen Vastaus kommenttiin #4

Asiaa pitää tarkastella isommassa mittakaavassa, kuin Helsingin sisäisessä. Onhan Mami ainoa vapaan aikataulun lentoasema yli sadan kilometrin säteellä Helsingistä ja Suomen suurin lentäjäkoulutuskeskittymä. Malmilla on ylikunnallinen vaikutus, jolloin asiasta päättäminen ei kuulu Helsingin paikallispoliitikoille.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Eihän se Hakkarainenkaan tiennyt, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rikos.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tossa taitaa tulla perustuslain kanssa yhteentörmäys. Malmin kentästä on päättänyt jo Helsingin kaupunki. Nyt kansalaisaloite koskee asiaa, jota koske kunnallinen itsehallinto.

Jos toi on nousemassa eduskunnan käsittelyyn, se voi pysähtyä jo alkumetreillä. Ei ole selvää meneekö se sinne, vai pysähtyykö se heti alkuunsa kuten kävi Väyrysenkin aloitteelle.

Sinänsä en Kannata Malmin kentän rakentamista. Jos toi tyssää perustuslakiin, niin se vain pitää hyväksyä. Ei voida valita, että noudatetaan vain lain mukaisesti niitä mukavia asioita.

Tossa kävisi niin, että eduskunta puuttuisi asiaan josta on Helsingissä vaaleilla valitut valtuutetut päättäneet. Siis on demokraattinen päätös asiasta.

"KHO otti kantaa kunnallisen itsehallinnon perustuslainsuojaan"
"Valtioneuvosto oli velvoittanut Tohmajärven kunnan järjestämään perusterveydenhuollon yhteistoiminnassa Kiteen kaupungin kanssa."
"KHO kumosi päätöksen itsehallinnon perustuslainsuojan vastaisena"
http://www.kunnat.net/fi/asiantuntijapalvelut/laki...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kunnallisen itsehallinnon perustuslainsuoja salli aikoinaan osan Sipoosta liittämisen Helsinkiin. Kysymyksessä ei ole yhteentörmäys perustuslain kanssa vaan perustuslain suojaamien arvojen vertaileminen keskenään.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JanneVasama kuva
Janne Vasama

Ei kai tämä sen enemmän ole yksin stadilaisten asia kuin Östersundomkaan? Vai onko jostain syystä Stadilla suurempi itsemääräämisoikeus kuin Sipoolla? Voitais tietty liittää Malmin kenttä vantaaseen koska Helsinki on laiminlyönyt kansainvälisen lentokentän kehittämisen.

Käyttäjän VilleHurmalainen kuva
Ville Hurmalainen

Kunnilla on itsemääräämisoikeus. Mutta se ei ole millään muotoa ehdoton. Valtio voi liikenne, maanpuolustus, luonnon- tai kulttuurinsuojelun taikka vain taloudellisita syistä kävellä kunnallisen päätöksenteon ylitse. Hyvä esimerkki on, miten Helsingin kaupunki Sipoon kunnan tahdon vastaisesti pyysi valtiota järjestämään kuntarajoja niin, että Helsinkin pääsee kehittämään aluetta. Eli kyseessä oli talousnäkökulma.

Eduskunnan tulee Lex Malmia käsitellessä huomioida oikeat lähtökohdat ja perusteet. Tilanteessa, jossa Helsinki on laiminlyönyt Sipoolta otetun alueen kehittämisen, eikä ole lainkaan edistänyt korvaavan kentän löytymistä, Helsingin on vaikea vaatia itsemääräämisoikeuden kunnioittamista. Laki se on kaikille.

Käyttäjän EsaSairio kuva
Esa Sairio

Malmin lentoasema pitää säilyttää. LEX MALMI pitää hyväksyä Eduskunnassa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Perussuomalaisten huoli on se, että väki muuttaa muuttotappipaikkakunnilta pääkaupunkiseudulle, jossa on työpaikkoja.

Tätä perussuomalaiset haluavat hillitä pahentamalla pääkaupunkiseudun asuntopulaa ja nostamalla asumisen hintoja.

Kärsijöinä ovat helsinkiläiset, jotka sitten joutuvat maksamaan pienemmistä asunnoistaan korkeampia vuokria.

Helsinkivihaa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tuo on täyttä hölynpölyä, koska pääkaupunkiseudulla on riittämiin (ryöstö)maata.

Kulttuurivihaa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SinikkaHammari kuva
Sinikka Hammari

Asuin lähes 20 vuotta Malmin kentän kupeessa Heikinlaaksossa. Pienkoneiden lentely oli tavallinen näky taivaalla. Missä voi harrastaa, jos kenttä lakkautetaan? Kokemuksesta tiedän, että Malmin kentän ympäri kulkeva kävely/lenkkeily/pyöräilypolku (talvella latu) on mitä ihanteellisinta virkistys- ja kuntoilualuetta. Eikö kaupungin pitäisi säilyttää hyväksi havaittuja ulkoilu/viheralueita, jotka sijaitsevat asutusten lähellä?

Arto Jääskeläinen

Vantaalaisena voi vain ihmetellä. Helsingillä on arvokas lentokenttä Malmilla, minkä se välttämättä haluaisi hävittää vaikka maata talojen rakentamiseen läytyy muualta vaikka miten paljon.

Tuohan pitäisi suojella kulttuurikohteena.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset