Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Kunnille selväksi - laittomasti maassa oleville ei toimeentulotukea

Hallitus on hyväksynyt toimenpidesuunnitelman laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan. 

Olen tyytyväinen hallituksen uuteen määrittelyyn, että laittomasti maassa olevien osalta välttämätöntä on tarjota hätäapuna vain ruoka ja mahdollisesti muu akuutti apu, kuten hätämajoitus ja välttämättömät lääkkeet. Sosiaaliturvaa saati toimeentulotukea ei laittomasti maassa oleville ole kuntien tai Kelan syytä myöntää.

Perustuslaki takaa jokaiselle oikeuden välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon. Hallitus on linjannut, että vain välttämätön tehdään, ei mitään ylimääräistä. Ensisijaista on laittoman maassa olon ehkäisy ja hallinta. Korostan, että hätäapu on vain akuuttiin tarpeesen. Se on kestoltaan hyvin lyhytaikaista ja se ei missään vaiheessa saa synnyttää laittomasti maassa oleville oikeutta siirtyä normaalin sosiaaliturvan piiriin.

Sovitun tavoitteena on ehkäistä laitonta maassa oloa ja saada nämä ihmiset poistumaan maasta vapaaehtoisesti. Valtio ja kunnat eivät saa omalla toiminnallaan millään tapaan kannustaa laittomasti maassa olevia pysymään maassamme. Tämän on oltava selkeästi ilmaistu lainsäädännössämme.

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Krista Mikkonen kutsui jo hallituksen linjaa "liian tiukaksi". Mikkonen kritisoi, että hätäapua saavia laittomasti maassa olevia odottaa palautus lähtömaahansa. Vasemmisto-oppositio puhuu arvolatautuneesti paperittomista ja perussuomalaiset puhuu laittomasti maassa olevista. Ihmisarvo on kaikilla ja kaikkia koskee myös laillisuuden vaatimus. Hätäavun yhteydessä ohjataan laittomasti maassa olevat palautusohjelmiin.

Tarvittavien lainsäädäntömuutosten valmistelu koskien perustuslain takaamaa välttämätöntä toimeentuloa ja huolenpitoa käynnistetään heti vuoden 2017 alusta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mikä on nk. välttämätön lääke? Mikä on tarpeeton lääke, ja kuka sen päättää. Taasko täysin turhaa työtä terveyskeskuslääkäreiden niskaan, jos heidän pitää ruotia esim. VOK:n konsultoivan lääkärin määräämiä lääkkeitä. VOK:et kustantavat terveydenhuollon, mutta turvapaikan epäämisen jälkeen, kun majoitusvastuu siirtyy kunnille, on terveysekeskuksen hoidettava myös turvapaikkaa vaille jääneen sairaanhoito, ja on aivan naurettavaa, jos terveyskeskuslääkärin pitää käyttää aikaansa sen selvittämiseen, mikä käytössä olevista lääkkeistä on "välttämätön".

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Hyvä kysymys johon kukaan ei osaa vastata. Helsingissä luultavasti potenssilääkkeetkin katsotaan välttämättömäksi, nämä kun on korvattava myös toimeentulotuen asiakkaalle. Jossain muualla kyse voi olla lähinnä buranasta akuuttiin kipuun.

Sirpa Abdallah

"Perustuslaki takaa jokaiselle oikeuden välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon. Hallitus on linjannut, että vain välttämätön tehdään, ei mitään ylimääräistä."

Itse näksin tuon toisin. Välttämättömmän huolenpidon ja toimeentulon taustalla näkisin olevan ihmisoikeussopimukset, sillä perustuslakimme 9 §:ssä on rajoitus vapaaseen liikkuvuuteen ja asuinpaikan valitsemiseen. Pykälässä sanotaan "Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua ja valita asuipaikkansa."
Kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa saaneilla ei ole tuon perustuslain mukaan oikeutta samoihin palveluihin ja etuihin kuin mitä on maassa laillisesti oleskelevilla. Tuossa lain kohdassa ei myöskään sanota olevan minkäänlaisia edes tilapäisiä oikeuksia, joten ne välttämättömät tulevat sitten ihmisoikeussopimuksista, joista nyt on annettu ministeriön ohjeistus kunnille.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Käytännössä ohjeet, joihin Elo on ihastunut, johtavat rikollisuuden kasvuun. Kun ihmiseltä viedään normaalin elämisen edelltykset, eikä hänellä ole turvallista paikkaa, mihin palata, on hänen pakko ryhtyä varkaaksi.

Toinen mahdollisuus on sada apua joltain muulta Suomessa asuvalta, jolla on siihen varaa ja hyvää tahtoa. Ne, joilla sitä on, syyllistyvät myös rikokseen, joka todennäkönen nimike on maassa luvattomasti asuvan auttaminen ja siten palautustoimien estäminen tai ainakin hidastaminen.

Kun ihmisiä yhteiskunnan taholta oikein virallisesti syrjäytetään, ei tarvitse paljoa ihmetellä, miksi jotkut väärin kohdellut radikalisoituvat. Sen ymmärrän, että Suomeen tulleet rikolliset karjoitetaan välittömästi sitäö mukaa, kun heitä kiinni saadaan, mutta sitä en ymmärrä, että Suomessa tieten tahoen luopdaan olosuhteet, jotka sinällään synnyttävät rikollisuutta.

Täällä jo oleville turvapaikan hakijoille pitäisi ensisijaisesti tarjota kotoutusta ja sitä kautta siirtymista työmarkkinoille. Karkotuspainotteisuus perustuu rakenteelliseen rasismiin ja on suurelta osin turhaa työtä. Ne, jotka eivät Suomessa viihdy, lähtevät pois omia aikojaan, kun vain on paikka, jonne voi turvalisesti palata.

Sirpa Abdallah

Kyllä taitaa olla kuitenkin niin, että laittomasti maassa olevat on poliisiviranomaisten toimesta saatava poistettua maasta.

Joskus henkilöpapereiden puuttumisen vuoksi viranomaiset joutuvat tekemään aikamoista salapoliisityötä, jotta ihmiset saadaan lähetettyä lähtömaihinsa.

– Yleensä kyse on siitä, että heidän kotimaataan ei ole saatu vakuutettua siitä, että kyseessä on heidän kansalaisensa. He voivat olla sitä mieltä, että ihminen on sittenkin naapurivaltiosta. Silti aina silloin tällöin selviää, että ihminen onkin sieltä, mistä alun perin ajateltiin, Wahlman kuvailee.

Vielä keväällä poliisi etsi aktiivisesti 350 ihmistä, jotka oli määrä poistaa maasta.

SUOMESSA asuu satoja muiden maiden kansalaisia laittomasti. Pakolaiskriisin myötä luku on kovassa kasvussa. IS kertoi alkuviikosta, että Suomessa laittomasti oleskelevien määrä voi nousta jopa 10 000 ihmiseen.

Vielä keväällä Suomessa oli noin 650 ulkomaalaista, joilla oli täytäntöönpanokelpoinen maastapoistamispäätös.

– Heidän joukossa oli myös sellaisia, joilla oli vankeustuomioita, huono terveydentila tai muita esteitä maasta poistamiselle. Aktiivisessa haussa ja maastapoistamisvaiheessa meillä oli noin 350 ihmistä, Wahlman sanoo.

Poliisin mukaan luku on kesän jälkeen kasvanut.

POLIISIN etsimiä, laittomasti maassa oleskelevia ulkomaalaisia asuu kaikkialla Suomessa, mutta poliisilla ei ole tarkkaa tietoa heidän olinpaikastaan. He voivat työskennellä pimeästi esimerkiksi tuttavien tai sukulaisten ravintoloissa. Osa voi ajautua tekemään rikoksia tai joutua rikollisten hyväksikäyttämiksi.

– Heitä tavataan aina silloin tällöin erilaisten poliisitehtävien yhteydessä, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jukka Hertell.

Joskus henkilöpapereiden puuttumisen vuoksi viranomaiset joutuvat tekemään aikamoista salapoliisityötä, jotta ihmiset saadaan lähetettyä lähtömaihinsa.

– Yleensä kyse on siitä, että heidän kotimaataan ei ole saatu vakuutettua siitä, että kyseessä on heidän kansalaisensa. He voivat olla sitä mieltä, että ihminen on sittenkin naapurivaltiosta. Silti aina silloin tällöin selviää, että ihminen onkin sieltä, mistä alun perin ajateltiin, Wahlman kuvailee.

POLIISIHALLITUKSEN mukaan Suomessa on ollut tavallisesti noin 150 henkilöä, jotka pakoilevat poliisia ja maasta poistamista.

– Tällaiset henkilöt etsintäkuulutetaan, ja kun heidät tavataan, poliisi poistaa heidät maasta. Yleensä heidät tavataan ennemmin tai myöhemmin, ellei hän ole jo itse poistunut maasta. Osa on jo voinut poistua Schengenin sisärajojen kautta muualle Eurooppaan, poliisitarkastaja Jukka Hertell sanoo.

Noin on kirjoitettu vuonna 2015 poliisin toiminnasta IS:ssa laittomasti maassa oleskelevista. Kaiketi toiminta jatkuu tänäänkin perustuen ulkomaalaislakiin.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000101947...

http://www.intermin.fi/fi/maahanmuutto/laittoman_m...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Rahan lahjoittaminen, tai paperittoman majoittaminen eivät ole rangaistavia rikoksia. Hämmästyisit kovasti, jos tietäisit, mitkä tahot ovat sitä tehneet jo vuosia.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen
Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Mitähän mahtaisi tapahtua, jos joku suomalainen päättäisi oleskella laittomasti jossain?

a) Hänet poistetaan niska-p:e-otteella tilasta joko järjestyksenvalvojan tai poliisin toimesta.

vai

b) Tilassa laillisesti oleskelevat alkavat pohtia, kuuluuko tilassa laittomasti oleskelevalle sama palkka kuin muillekin, vai ehkä vain puolet siitä.

En ole kokeillut joten en tiedä mutta luotan siihen, että laki on kaikille sama.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tupakoiville täytyy kuitenkin antaa kuusi euroa päivässä tupakan ostoon, ja täytyyhän prepaid puhelimiin myös maksaa, että voisi olla yhteydessä tuttuihin ja perheenjäseniin kotimaassaan. Tästä tulee arviolta 200 euron tili jokaista paperitonta kohtaan kuukaudessa. Rahaa siis silti tullaan jakamaan.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No ei helevata sentään veronmaksajien kuulu ostella tupakeita ja vaarantaa tupakoitsijan terveys. Tupakan puutteeseen ei kukaan kuole....

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Kuulostaa kivalta, mutta riippuu kokonaan siitä mitä "välttämättömään" kuuluu. Kuka sen määrittelee?

Suomen sosiaaliturvankin tarkoitus oli antaa välttämätön apu ja vain pahimman yli, mutta viidessä kymmenessä vuodessa homma lähti rönsyilemään ja nyt sosiaaliturva onkin sosiaalioikeus. Ettei matujenkin "välttämätön" lähde rönsyilemään; jo mainitut tupakat, netti, bussilippu, kännykkä ja ties mitä muuta vaativat.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Arto Jääskeläinen

Miltäs tämä kuulostaisi:

Luvattomasti maahantulleen oikeus on tulla pidätetyksi, kunnes hänet palautetaan tai asiat on muuten selvitetty.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset