Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Hiljainen enemmistö valitsi Trumpin presidentiksi

Ennustin puoli kuuden aikaan aamuyöstä, että Donald Trump on Yhdysvaltain seuraava presidentti. Olin oikeassa. Republikaaneille tulee enemmistö sekä edustajainhuoneeseen että senaattiin. Näin ollen presidentti Trump saa vahvan mandaatin toteuttaa hallintonsa politiikkaa. Yhdysvaltain hiljainen enemmistö on puhunut. Käsitettä ”hiljaisesta enemmistöstä” käytti presidentti Richard Nixon puheessaan 3. marraskuuta 1969. Tänään hiljainen enemmistö huutaa ”Make America great again”.

Ensin perussuomalaiset voitti kannatuskyselyt jatkojytkyllään keväällä 2015. EU-eroa kannattaneet britit voittivat kannatuskyselyt brexitillään tänä kesänä. Ja nyt republikaanien Donald Trump voitti kannatuskyselyt trumpismilla. Trump teki republikaaneista työväenpuolueen ilman sosialismia.

Trumpin voitto asettaa kannatuskyselyt kyseenalaisiksi ja valtamedian asiantuntijoiden ennusteet naurunalaisiksi. Varsinkin suomalaisten. Trumpin menestys on hyvä opetus siitä että pitää kertoa siitä mikä on tilanne kentällä eikä siitä minkä haluaa tilanteen olevan. Sosiaalisessa mediassa samat ihmiset olivat pihalla tilanteesta ja järkyttyneitä lopputuloksesta kuin perussuomalaisten vaalivoiton ja brexitinkin kohdalla.

Kuukausien ajan puhuttiin siitä kuinka republikaanipuolue hajoaa. Siltä kieltämättä näyttikin ja loppujen lopuksi entinen presidentti George W. Bush ilmoitti äänestäneensä tyhjää. Sillä ei kuitenkaan ollut merkitystä, sillä Trump ei voittanut vallitsevan eliitin tuella, vaan nimenomaan sen ansiosta, että hänellä ei ollut vallitsevan eliitin tukea. Riippumattomuus teki Trumpista uskottavan muutoksen tuojan sekä republikaanien esivaaleissa että varsinaisissa presidentinvaaleissa. Amerikkalaiset myös arvostavat liikemiehet korkealle, mitä useiden suomalaisten on vaikea ymmärtää. Nähdäkseni Donald Trump teki historiaa tulemalla valituksi ensimmäiseksi modernin ajan Yhdysvaltain presidentiksi suurpuolueiden eliitin ulkopuolelta.

Trumpin voitto on järisyttävä. Barack Obama voitti Ohion vaa’ankieliosavaltiossa kolmella prosentilla neljä vuotta sitten, mutta nyt Trump voitti yli 9 prosentilla. Trump voitti elintärkeän Floridan osavaltion selvin luvuin. Lisäksi suosikkisenaattorini ja todennäköisesti Trumpin jälkeen seuraava republikaanipresidentti Marco Rubio valittiin jatkamaan Floridan senaattorina. Trump voitti myös selvään presidentinvaalivoittoon vaadittavat Pennsylvanian, Pohjois-Carolinan, Iowan, Wisconsinin ja Michiganin.

Demokraattipuolueessa alkaa rankka jälkipyykki. Hillary Clinton hävisi vaikka hänellä oli yli miljardin dollarin vaalikassa, puolueensa täysi kannatus, useiden julkkisten tuki, suuren osan valtamedian suosio ja jopa useiden merkittävien republikaanien suositus. Miten häviö oli mahdollinen vaikka kaikki osoitti voittoa? Suurin syy lienee amerikkalaisten tuntema inho ja epäluottamus Clintonin dynastiaa kohtaan. Sitä ei ole koskaan ymmärretty Suomessa. Odotan mielenkiinnolla tutkimuksia ja analyysejä siitä, mikä meni Clintonilla ja demokraateilla vikaan.

Hillary Clinton jää poliitikkona historiaan kaksinkertaisena presidentinvaalien häviäjänä kisoissa, jotka hänen olisi ennusteiden mukaan pitänyt voittaa: Barack Obamaa vastaan vuonna 2008 ja Donald Trumpia vastaan vuonna 2016. Katson, että Yhdysvaltain politiikassa dynastioiden aika on ohi. Seuraava demokraattien presidenttiehdokas on Trumpin vasemmistolainen versio. Tuskin iäkäs Bernie Sanders, vaan nuorempi ja energinen musta hevonen. Paljon on ollut puhetta siitä, että hyväksyykö republikaanit vaalien lopputuloksen, jos Clinton voittaa. Nyt testataan, että hyväksyvätkö demokraatit vaalien lopputuloksen, kun Trump voitti. Republikaanit vievät kaiken vallan demokraattien nenän edestä.

Vierailin maaliskuussa konservatiivien konferenssissa CPAC:ssa Washington DC:ssä, Yhdysvalloissa. Kuulin kaikkia republikaanien esivaaliehdokkaita ja myönnän, että suosikkini oli Marco Rubio. Kun Trumpin voittokulku eteni ymmärsin että minun on syytä tutkia, mistä hänen kannatuksensa kumpuaa. Luin viime kesänä Ronald Reaganin hallinnossa toimineen Jeffrey Lordin kirjan Case for Trump: What America Needs. Kirjassaan Lord antaa akateemisen vastauksen siihen, miksi Trump on hyvä presidentti Yhdysvalloille. Luulenpa että Lordin teos on seuraava ”bestseller”. Usealle ihmiselle tulee kiire tutustua siihen, että mitä presidentti Trump oikeastaan tarkoittaa.

Yhdysvaltain läsnäolo Euroopassa säilyy vakaana. Yhdysvaltain ja Suomen suhteet säilyvät hyvinä ja kehittyvät entistäkin paremmiksi, mikäli se on minusta kiinni. Perussuomalaisilla on viralliset suhteet republikaanipuolueeseen. Perussuomalaisilla on ulkoministeri ja republikaaneilla presidentti sekä enemmistö edustajainhuoneessa ja senaatissa. Suomella on erinomaiset mahdollisuudet edistää suhteita Yhdysvaltoihin. Tartutaan tilaisuuteen, sillä hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ovat Suomen kansallinen etu.

 

(Alkuperäinen kirjoitus julkaistiin Suomen Uutisissa 9.11.2016.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Republikaaneille tulee enemmistö sekä edustajainhuoneeseen että senaattiin. Näin ollen presidentti Trump saa vahvan mandaatin toteuttaa hallintonsa politiikkaa."

Tämäkään ei välttämättä ole niin vahva mandaatti sillä he eivät näe yksi yhteen miten rahaa pitäisi käyttää.

"The political viability of a massive new infrastructure plan is also doubtful, as Republicans have spent years battling new taxes and government spending. Trump's remarks received immediate pushback on the right."
http://www.bloomberg.com/politics/articles/2016-08...

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Mielestäni kyse ei ollut äänestäjien enemmistöstä, vaan siitä, että Trump sai valitsijamiesten enemmistön taakseen. Äänien laskenta jatkuu vielä Kaliforniassa. Tässä on oma arvioni Kalifornian äänisaaliista ehdokkaille:

"Uskon, että näissä vaaleissa kytee vielä yksi yllätys. Se olisi se, että Clinton tulisi saamaan enemmän äänestäjien ääniä kiitos Kalifornian, mutta Trumpista tulee presidentti, koska hän sai taakseen riittävän määrän valitsijamiehiä:

http://edition.cnn.com/election/results/states/cal...

Kaliforniassa äänensä antoi noin 13 miljoonaa ihmistä. Tähän mennessä (10:38) äänistä on siellä laskettu noin 49% prosenttia ja Hillary on saanut äänistä 60,5% ja Trump 34,3%. Jos oletetaan, että suhde tulee olemaan tuo niin Hillary tulisi saamaan Kaliforniasta 7,865 miljoonaa ääntä ja Trump 4,459 miljoonaa ääntä. Toisin sanoen Clinton tulisi saamaan siellä vielä melkein 4 miljoonaa ääntä ja Trump saisi noin 2,24 miljoonaa ääntä.

Tällä hetkellä Trumpilla on noin 57,8 miljoonaa ääntä ja Hillarylla 57,142 miljoonaa ääntä. Jos tuo arvio Kalifornian suhteen pitää paikkansa, niin Trumpin kokonaisäänisaalis tulisi olemaan noin noin 62,26 miljoonaa ääntä ja Hillaryn noin 65 miljoonaa ääntä."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset