Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Japanin kielen ja kulttuurin opetuksen tulevaisuus Suomessa

Japanin kielen opetus päättyy Aalto-yliopiston kielikeskuksessa vuoden loppuun mennessä ja kielen viimeinen alkeiskurssi on meneillään. Aiemmin kielivalikoimassa luovuttiin italian kielen opetuksesta. Aalto-yliopistossa oli viime vuonna peräti 140 japanin kielen opiskelijaa ja kielikeskuksen johtokunnan opiskelijajäsenet ovat olleet johdonmukaisesti lopettamispäätöstä vastaan.

Japanin kieli on ollut opiskelijoiden keskuudessa kolmanneksi halutuin kieli englannin ja saksan jälkeen. Suomalaisilla on lähtökohtaisesti paremmat mahdollisuudet japanin kielen oppimiseen, sillä meidän on ääntämyksen puolesta helpompaa opiskella japania moneen muuhun kansaan verrattuna.

Opiskelijat kokevat, että japanin kielestä on erityistä hyötyä työuralla etenkin teknologiateollisuudessa. Aalto-yliopisto on ollut ainoa yliopisto Suomessa, joka on tarjonnut teknillisen alan japanin kielen opetusta. Helsingin yliopisto ei tule korvaamaan tätä opetusta, vaan tämän alan opetus tulee käytännössä kokonaan lakkaamaan Suomesta.

Japanin kielen ja kulttuurin opetuksella on tärkeä merkitys myös japanilaisten yhtiöiden sijoituksilla Suomeen. Investointipäätöksiä voidaan siirtää, jos koetaan, ettei Suomi kykene katsomaan pidemmälle tulevaisuuteen.  Suomella on paljon hyödyntämätöntä liiketoimintapotentiaalia Japanissa, jossa arvostetaan kielen ja kulttuurin tuntemusta. Japanin kielen osaajia on maailmassa äärimmäisen vähän ottaen huomioon maan taloudellisen merkityksen. Tällä hetkellä Suomen vienti Japaniin on noin miljardi euroa.

Tilanteessa, jossa japanin kielen opetusta ei ole tarpeeksi kysyntään nähden, on varsin lyhytnäköistä lakkauttaa jo olemassa oleva opetus. Tänä syksynä japanin kieli tuli lukion opetussuunnitelmaan B3-kielenä. Opetussuunnitelma uhkaa tyrehtyä jo alkuunsa, jos jatko-opiskelussa viedään mahdollisuudet opiskella maailman yhdeksänneksi suurinta kieltä. Edellä mainitusta johtuen japanin kieltä ei voi pitää kauhean suurena harvinaisuutena. Nyt tilanne uhkaa muuttua siten, että vain alkeistason opetusta on saatavilla ja sitäkin lähinnä maakunnissa.

Aalto-yliopistolla on opiskelijavaihtoon liittyviä sopimuksia 12 japanilaisen yliopiston kanssa, joissa opetus on pääosin japanin kielellä. Opetuksen lakkauttaminen uhkaa myös näitä yhteistyösopimuksia ja sitä kautta liike-elämän yhteistyötä. Olisi tulevaisuuteen katsova arvovalinta jatkaa japanin kielen ja kulttuurin opetusta Aalto-yliopistossa ja Helsingin yliopistossa.

Jätin keskiviikkona asianomaiselle ministerille kirjallisen kysymyksen, jossa kysyn onko hallitus tietoinen japanin kielen asemasta erityisesti teknologiapainotteisilla aloilla ja mihin toimiin ministeri aikoo ryhtyä, jotta japanin kielen ja kulttuurin opetuksen tulevaisuus Suomessa voitaisiin turvata. Valtiopäivätoimen on allekirjoittanut myös eduskunnan Japani-ystävyysryhmän puheenjohtaja Ville Skinnari. Toimin Japani-ystävyysryhmän varapuheenjohtajana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

On turha olla huolissaan Japanin, tai vaikka Italian kielen opetuksesta Suomessa. Koko kansa opettelee kuitenkin Ruotsin kielen alkeet, jonka jälkeen minkä tahansa kielen opiskelu on huomattavasti helpompaa, vaikka sitten omalla ajalla.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Eikös nyt kuitenkin korvikkeena ala jokin somalin kielen ja kulttuuritulkkaamisen tms linja?

Vienti 2015, 1000€;
Japani 1 085 288
Somalia 656

Valinta on selvä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Noita tämänhetkisiä vientilukuja olennaisempi on potentiaalinen markkina, siitä mittarina esim. BKT:

Japani 4 123 000 000 000 USD
Somalia 917 000 000 USD

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Nähtävästi teknologiateollisuudella ja viennillä ei ole niin suurta painoarvoa, kun vaakakupissa toisella puolella ovat kansantaloudelle välttämättömät kulttuuritulkit ja maahanmuuttokoordinaattorit. Joku hölmömpi voisi tietysti kysyä, että mitä teemme somalinkielen osaajilla, kun tavoite kuitenkin on, että maahanmuuttajat oppisivat Suomen tai ruotsin, eikä kukaan varmaankaan toivo, että Somalian tilanne pysyy tulevaisuudessakin niin epävakaana, että sieltä pitää tulla hakemaan turvaa toiselle puolelle maapalloa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Hei te keksitte nyt ihan itse tämän Somalian tähän. Kyse on yliopiston päätöksestä, jonka se tekee hallituksen leikkausten takia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset