Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Nuorten maksuhäiriöiden vaikutukset kohtuuttomia

Jätin torstaina asianomaiselle ministerille kirjallisen kysymyksen koskien nuorten taloustilannetta. Mielestäni aktiiviseen katumukseen pitäisi kehittää järjestelmä, joka rohkaisisi nuoria korjaamaan tilannettaan. Nyt muutamalla merkinnällä henkilö joutuu käytännössä yhteiskuntakelvottomaksi jopa neljän vuoden ajaksi. Alla ministerille osoittamani kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan.

Nuorten sukupolvien asema Suomessa on heikentynyt ja ensiasunnon ostajia on yhä vähemmän. Suomen Pankki on todennut nuorten käytettävissä olevien tulojen kasvun heikentyneen viime vuosina merkittävästi. Tilanteen voi todeta myös Tilastokeskuksen tietojen perusteella. Vielä vuonna 2006 myytiin noin 34 000 ensiasuntoa, mutta kahdeksan vuotta myöhemmin, vuonna 2014, oli määrä pudonnut 20 000 ensiasuntoon.  

Yksinään asuntojen hinnoilla ei tilannetta voi perustella, sillä vuokrat ovat ajanjaksolla nousseet noin kaksi kertaa kovempaa vauhtia. Ensiasunnon ostajat ovat asuntomarkkinoille tärkeä ryhmä, koska heillä on suuri merkitys asunnonvaihtoketjussa. Lisäksi ensiasunnon ostajat vaikuttavat rakentamiseen ja työvoiman liikkuvuuteen. Heikko taloustilanne on kuitenkin romuttanut nuorten haaveet ensimmäisestä asunnosta. 

Yhteiskunnallisessa keskustelussa huomio kiinnittyy taantuman vaikutuksista eläkeläisiin ja muuhun vanhempaan väestöön. Taloudelliset vaikutukset ovat laajoja, eikä niitä sovi kiistää. Monen eläkeläisen ostovoima jatkaa hiipumistaan. Silti yli 60-vuotiaiden työllisyysaste on noussut koko 2000-luvun ajan. Nuorilla tilanne on päinvastainen. Suomen Pankin tutkijat Helvi Kinnunen ja Petri Mäki-Fränti julkaisivat Euro & Talous sivustolla artikkelin taantuman vaikutuksista. Heidän mukaansa alle 35-vuotiaiden käytettävissä olevat tulot eivät ole paljoakaan muuttuneet 1990-luvun lamavuosien jälkeen. Parikymmenvuotinen talouskasvu näyttää siis jääneen nuorten osalta toteennäytetyksi. Merkillepantavaa on kuitenkin se, että suhdetilanteet eivät välttämättä ole täysin vertailukelpoisia. Vertailukohteina voisi harkita taantuman suhdannehuippuja. Tilastojen ja tutkijoiden artikkelin perusteella voidaan kuitenkin todeta, että taloustilanne vaikuttaa kaikkein eniten nuoriin ja, että kysymys ei ole pelkästään lyhyen aikavälin ongelmasta. Sukupolvien välisiä ristiriitoja tulee tuloksia analysoitaessa kuitenkin välttää. 

Työelämä on muuttunut, mutta rahoituslaitosten kriteerit ovat säilyneet perinteisinä. Nykyiset työsuhteet ovat usein määräaikaisia, vaikka lainanhakijalta edellytetään vakituista työsuhdetta. Tilanne on sikäli erikoinen, että joillakin aloilla määräaikaiset työsuhteet ovat normaali ilmiö. Ne voivat olla pitkäaikaisempia kuin monen perinteisen ja suhdanneriippuvaisen alan työsuhteet, joiden jatkumisesta tulevaisuudessa ei ole takeita.  

Nykyään lainanhakijalta voidaan edellyttää 30—40 prosentin omarahoitusosuutta. Lisäksi lailla on säädetty, että ensiasunnon ostajalle voidaan myöntää enintään 95 prosenttia asunnon hinnasta ja 90 prosenttia muille ostajille. Kinnunen ja Mäki-Fränti toteavat artikkelissaan, että yhä harvemmalla nuorella on mahdollisuus saada lainaa. EKP:n löysän rahapolitiikan eli ohjauskorkojen laskeminen talouskasvun kiihdyttämiseksi on saattanut luoda asuntokuplan, joka on johtanut asuntojen hintojen kasvuun. Yhä useampi nuori jää koko eliniäkseen vuokralle, jolloin hänen käytettävissä oleva ostovoima kulloisessakin elämäntilanteessa jää maltilliseksi, mikäli vuokrien kasvusuhdanne pysyy lähellä nykytasoa. Vuokra-asujien on siten yhä vaikeampaa myös säästää rahaa asuntolainaa varten. Asunnonostajilla on käytössään korkovähennys, joka on huomattavasti pudonnut sitten 1970- ja 1980-lukujen. Vuodesta 2012 lähtien korkovähennys on pienentynyt merkittävästi, ja tänä vuonna korkomenoista voi vähentää enää 55 prosenttia. 

Maksuhäiriömerkinnät aiheuttavat myös ongelmia nuorten keskuudessa. Muutamalla merkinnällä henkilö joutuu käytännössä yhteiskuntakelvottomaksi jopa neljän vuoden ajaksi. Aktiiviseen katumukseen pitäisi kehittää järjestelmä, joka rohkaisisi nuoria korjaamaan tilannettaan. Maksuhäiriömerkintä voi estää työpaikan saannin ja tehdä elämästä muutenkin vaikeaa, erityisesti asioidessa rahoituslaitosten kanssa. Riippumatta omaisuudesta tai vakituisista tuloista joutuu maksuhäiriömerkinnän saanut ihminen tilanteeseen, jossa hän ei käytännössä omaa minkäänlaista asemaa rahoitusmarkkinoilla. Monista rikoksista saa ehdollisen rangaistuksen, jolla ei välttämättä ole lainkaan käytännön seurauksia tuomitulle. Muutaman kymmenen euron ajallaan maksamatta jääneestä laskusta voi kuitenkin aiheutua velalliselle pysyvä kierre, vaikka laskun myöhemmin korkojen kanssa kunnialla hoitaisikin. Maksuhäiriöiden erääntymisaika on merkillisen kauaskantoinen. 

Työllisyystilanne, lainaehdot ja maksuhäiriöt eivät ole ainoita selityksiä nuorten taloudelliseen tilanteeseen tai valintoihin asuntomarkkinoilla. Nuorten asemalla ja ensiasunnon ostajien määrän romahtamisella on kuitenkin pitkällisiä vaikutuksia yhteiskunnassa. Mikäli nyt nähdyt muutokset nuorten taloustilanteessa jäävät pysyviksi, on sillä hyvin laaja-alaisia vaikutuksia yhteiskuntaamme. 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin asianomainen ministeri ryhtyy, jotta nuorten taloudellista tilannetta voitaisiin helpottaa, 

onko asianomainen ministeri tietoinen ensiasunnon ostajien määrän vähenemisestä ja vaikutuksesta koko asuntomarkkinaketjuun, 

millaisilla keinoilla asianomainen ministeri voisi parantaa nuorten lainanhakijoiden edellytyksiä rahoitusmarkkinoilla ja 

mitä konkreettista hallitus aikoo tällä toimikaudella tehdä, jotta maksuhäiriömerkinnät ja niistä koituvat seuraukset olisivat sopusoinnussa yleisen oikeusjärjestelmän kanssa ja miten maksuhäiriöiset saadaan aktivoitua mukaan parantaakseen yhteiskunnallista asemaansa? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvä kun otit asian puheeksi, Simon. Käsittääkseni maksuhäiriömerkintä on melko yleinen eväyssyy myös opintolainan saamiselle, joka tosiaankin voi johtaa epäsuotuisaan kierteeseen ja syrjäytymiseen, kun opintoahjoonkaan ei ole asiaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@1. Paljon enemmänkin vaikuttaa kuin opintoihin.
Työn perässä ei voi mennä eikä voi solmia sopimuksia ilman takuumaksuja. Asuntolainaajat ei voi mennä toiseen paikkakuntaan eikä tehdä sopimuksiakaan. Myydä ei pysty, jos kukaan ei osta ja kulut asunnossa rullaavat jatkuvasti.

Pikaisesti katsottuna ovat ne ongelmat.

Pekka Pylkkönen

Osa käyttää tätä myös kikkailuun. Hankkii pienen maksuhäiriömerkinnän jolloin ei saa opintolainaa mutta on oikeutettu toimeentulotukeen ilman lainan huomioonottamista. Tällöin välttyy opintovelalta. Asiasta on korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu: luottotietojen menettämisen vuoksi saamatta jäänyt opintolaina ei voi vähentää toimeentulotukea.

Jotkut kunnat ovat tosin jo käytännössä tukkineet tämän porsaanreiän rupeamalla myöntämään sosiaalisia luottoja myös opintolainan tilalle. Jos kunnalla on tuollainen, ei voi vedota sossussa siihen ettei saa lainaa.

Tuskin tuo hirveän yleistä on, mutta yhden toverin minäkin tunnen joka tuon teki ihan suunnitelmallisesti.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@10. Tuo on niin paksua, etten millään usko kenelläkään olevan kristallipalloa.

Joo, otanpa tuosta nyt maksuhäiriöt, jolloin saan erinomaiset tulot sossulta, mitäpä niistä monta sataa sivuisista pankkitiliotteista, saan kuitenkin tuloja?

Ihan tiedoksi, minä en ole vieläkään joutunut hakemaan toimeentuloa. Toimeentuloa jouduin viimeksi hakemaan, kun minulla opiskelijana ei työpaikkaa tullut kesälomalla.

Sain kuitenkin työpaikan järjestelmänvalvojana koko kesälomani ajan ja palkkani siltä ajalta oli 800 euroa kuukaudessa. Se yritys joutui mustalle listalle entisessä ammattiliitossa.

Miksi luulet, että yritykset käyttävät opiskelijoita hyväkseen? Eikä halua työttömiä?

Miten helvetissä voit sanoa, että joku hankkii pienen maksuhäiriön? Se pieni sattuu olemaan 2-25 vuotta, riippuen siitä, kuinka suuren rahan on kavaltanut yhteiskunnalta...

Älä nyt vittuile kärsiville mitään muita selityksiä!

Käyttäjän MattiNokela kuva
Matti Nokela

Hyvä että asia tutkitaan ja tehdään. Peliriippuvaiselle nuorelle on kuitenkin hyvä jos lainaa ei saa lisää. Miten lainan ja pikavipin sulku tehdään niin ettei kokonaan syrjäydy.
Rajat ja rakkaus

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

En romantisoi menneisyyttä, mutta koti- ja koulukasvatuksessa on aiemmin ollut paremmin esillä se, että "velka on veli otettaessa ja veljenpoika maksettaessa" tai että "hullu mies Huittisista syö enemmän kuin tienaa" tai että "lainan takaaminen merkitsee valmistautumista myös sen maksamiseen". Ne olivat kokemusperäistä peruskamaa ennen 1990-luvun lamaa.

Olen samaa mietä, että pienestä hairahduksesta ei nuori saisi joutua loukkuun, jota voisi kutsua velkavankeudeksi tai luottokelpoisuuden pitkäaikaiseksi menettämiseksi. Mutta toisaalta vastuun ottoa omista rakaisuista olisi syytä oppia pienestä pitäen. Sitä taas ei nykyilmapiiri juuri korosta.

Vielä 1980-luvulla ensiasuntolainan saaminen edellytti usein n. 20%:n säästämistä eli 70.000€:n yksiöön saattoi päästä käsiksi kun ensin säästi itse 14.000€ ja oli töissä.
Nykyiset ns. nollakorot ovat merkinneet halpaa lainarahaa, mutta sen seurauksena myös hintojen nousua, joka osuu tietenkin niihin, jotka vasta aloittelevat työelämää ja säästämistä.

Käyttäjän TapioKoskinen kuva
Tapio Koskinen

Maksuhäiriö merkintää käytetään myös vilpillisesti (kiristykseen) niin kuin yrittäjänä huomasin.Verkkomainostajan kanssa oli epäselvyyttä tilauksen kanssa ja sanoin että en maksa koska en ollut saanut tilauksesta vahvistusta.Niin hän yksinkertaisesti uhkasi jos en maksa epäselvää laskua niin saan merkinnän maksuhäiriöstä.Vastaavia esimerkejä löytyy varmasti tuhansia mutta ei se ketään kiinnosta päättäjissä.Siellä vedotaan aina siihen että laki on tällainen.Olen aina sanonut että jos laissa on sellainen porsaanreikä tai virhe että ulkomailta saisi vahingossa tuoda jotain meillä kallista yksityiskäyttöön esim.tupakka,alkoholi tai polttoaine niin laki korjataan seuraavana päivänä kun se on tullut kaikkien tietoon.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Minulle tuli pari vuotta takaperin tällainen perintälasku, missä minun väitettiin tilanneen yhteystietopalvelua firmalle, jonka toiminta loppui 1992 ja osoitteeseen missä en ollut asunut vuoden 1994 jälkeen... Ilmoitin, että kyseessä on laskutuspetos ja uhkasin rikosilmoituksella, niin vetivät välittömästi Lindorffilla takas. Kaikkea ne yrittää, muttei näitä roistoja saisi kutsua yrittäjiksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tällä kertaa Perussuomalaiset tai ainakin Simon Elo on oikealla asialla. On todella hälyttävää, että päättäjiltä ja hallituksilta on jäänyt huomaamatta "kadotetun sukupolven" syntyminen.

Vielä vuonna 2006 myytiin noin 34 000 ensiasuntoa, mutta kahdeksan vuotta myöhemmin, vuonna 2014, oli määrä pudonnut 20 000 ensiasuntoon. Tämähän tarkoittaa sitä, että 1980-luvulla syntyneet nuoret joutuivat ensin lapsina vanhempiensa taloutta jäytäneeseen 1990-luvun lamaan. Täysi-ikäisiksi kasvettuaan he ovat kärsineet jo vuodesta 2008 banksterien keplottelujen käynnistämästä taantumasta.

Tällainen tilanne ei anna mahdollisuutta asunnon ostoon, ei opiskeluun. Vuokratkin ovat nousseet pilviin. Koko tulevaisuus on tumman hämärän peitossa.

Tässä on myös aivan looginen syy sille, että Suomessa ei enää synny lapsia.

Katsokaa peiliin kaikki puolueet, jotka olette olleet vallan kahvassa 1990-luvun alusta lähtien! Markkinatalouden mekanismeista ei ainakaan ole tässä apua. Nehän ovat kaikkina näinä vuosina johtaneet siihen, että köyhät ovat köyhtyneet ja rikkaat rikastuneet, varsinkin ökyrikkaat ja oligarkit idässä ja lännessä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tällä kertaa Perussuomalaiset tai ainakin Simon Elo on oikealla asialla. On todella hälyttävää, että päättäjiltä ja hallituksilta on jäänyt huomaamatta "kadotetun sukupolven" syntyminen.

Vielä vuonna 2006 myytiin noin 34 000 ensiasuntoa, mutta kahdeksan vuotta myöhemmin, vuonna 2014, oli määrä pudonnut 20 000 ensiasuntoon. Tämähän tarkoittaa sitä, että 1980-luvulla syntyneet nuoret joutuivat ensin lapsina vanhempiensa taloutta jäytäneeseen 1990-luvun lamaan. Täysi-ikäisiksi kasvettuaan he ovat kärsineet jo vuodesta 2008 banksterien keplottelujen käynnistämästä taantumasta.

Tällainen tilanne ei anna mahdollisuutta asunnon ostoon, ei opiskeluun. Vuokratkin ovat nousseet pilviin. Koko tulevaisuus on tumman hämärän peitossa.

Tässä on myös aivan looginen syy sille, että Suomessa ei enää synny lapsia.

Katsokaa peiliin kaikki puolueet, jotka olette olleet vallan kahvassa 1990-luvun alusta lähtien! Markkinatalouden mekanismeista ei ainakaan ole tässä apua. Nehän ovat kaikkina näinä vuosina johtaneet siihen, että köyhät ovat köyhtyneet ja rikkaat rikastuneet, varsinkin ökyrikkaat ja oligarkit idässä ja lännessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset