Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Kansakuntien Eurooppa on herännyt

Itsenäinen Iso-Britannia. Kuinka kauniilta se kuulostaakaan. Onnittelen ja kiitän Iso-Britannian kansaa, joka on antanut toivon koko Euroopalle.

I placed my trust in the British people and boy, did they deliver. Thank you, Britain. Bloody well done.

Elämme uudessa ajassa. Kansakuntien Eurooppa on herännyt horroksesta. Aina on toivoa sille joka uskoo.

Iso-Britannia taisteli toisen maailman sodan aikana koko Euroopan vapauden puolesta. Uskon että jälkipolvet katsovat tätä aikaa samoin kuin me katsomme ihaillen sitä Iso-Britanniaa, joka vuosikymmeniä sitten pelasti koko Euroopan.

Euroopan unioni kehittyi väärään suuntaan Maastrichtin sopimuksen myötä 1990-luvun alussa. Voin hyväksy talous- ja vapaakauppa-alueen, mutta liittovaltioksi muuttuvaa poliittista unionia ei yksikään kansanvallan ystävä voi kannattaa. 

Suomessa asiantuntijat laittoivat panoksensa siihen että Brexit häviää. Iso-Britannian EU-kriittisyyttä on aliarvioitu järjestelmällisesti. Suomalaisia EU-kriitikoita on kautta vuosien pilkattu ja vähätelty. Terve ylpeys on palannut sydämiimme. 

Ennustan että eduskunta kutsutaan pian koolle pääministerin ilmoituksen johdosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Melkoinen pelottelu kamppanja on ollut meneillään "luotettavan" perinteisen median taholta. Yle, hs, iltalehdet. Siinä taidetaan käydä enemmän kamppanjaa eu liittovaltion puolesta, kuin Brittien erosta.

Kauppa loppuu?
Mistä korvaavia markkinoita?
Talous romahtaa?
Jne....

Jotakin varmaan tapahtuu, mutta nähdään sitten mitä.

Vielä en usko Brittannian eroon. Äänestys on vain neuvoa antava.

Itse olen kannattanut Eu jäsenyyttä tuossa hengessä, jonka Simon Elo mainitsi. Eu on mennyt jo liian pitkälle.
Eu ja Euro olisi vaatinut Suomeltakin erilaista politiikkaa. Julkiset menot olisi pitänyt pitää kurissa ja kilpailukyky myös. 2000 luvun alun hallitukset pistivät haisemaan. 2008 jälkeen hallitukset lupasivat pistää velkaantumisen ja julkisten menojen kasvun kuriin. Vielä odotellaan. Näemmä emme pysty järjestämään asioita, kuten pitäisi.

Nykyinen hallitus on kyllä ollut poikkeuksellisen toimelia. Kaikenlaista on saatu eteenpäin kiky sopimus, sote( vaikka maakunta vetoisuus ei ole mielestäni järkevää), normin purkua jne... Enemmän kuin yksikään hallitus pitkään aikaan. Toinen asia on mielyttävätkö asiat. Mutta pääasia on, että karavaani liikkuu.

Nato keskustelu pitäisi käydä se on eurooppalainen turvallsuus ratkaisu, joka säilyttää valtioiden itsenäisyyden.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Taitaa olla jonkinlaiset pöyristymisen EM-kisat menossa tällä hetkellä. Ennustan voittajan löytyvän Saksasta tai Suomesta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Soini: Paljon on pielessä, kun näin merkittävä maa haluaa irti."

Soini jo aloitti pöyristelyn.

Tosin, tekstistä ei ilmene, onko paljon pielessä Isossa-Britanniassa vai EU:ssa.

Paskahousuilla alkaa puntti tutista, kun ns. varma virka ja superpalkka Brysselissä ei ehkä olekaan enää niin varma tulevaisuudessa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ei yhden isonkaan jäsenmaan lähtö vielä EU:ta lopeta. Edessä ovat neuvottelut ehdoista, sillä pakko jatkosta on sopia. Sitäkään ei tiedetä, miten pitkä eroprosessista tulee.

Yksi on varmaa Cameron joutuu eroamaan. Hän sai, mitä tilasi. Britannia konservatiivit ovat jakautuneet tai peräti hajallaan. Vasta seuraavat parlamenttivaalit näyttävät, millaista politiikkaa britit haluavat. Elämme mielenkiintoista, mutta ei lainkaan turvallista aikaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Noh, paluu wanhaan tuo vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Sellaista sattuu. Putinin hymy syventynee jatkossa, koska todellakin EU voi hajoilla.

Ei vaadi paljoakaan. Esim. Ranskassa Venäjän rahoittamat tahot kun vievät voiton ja Ranska lähtee niin se on EU:lle about game over ovat kuinka "luovia" siellä sitten tahansa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ainakin presidenttimme haihattelut EU:n yhteisestä puolustuksesta hajoilevat kuin korttitalo brittien lähdettyä. NATOn lisäksi mitään yhteisiä puolustuksia ei Eurooppaan tule ihan lähiaikoina.

United Kingdom taitaa myös olla vähemmän "united" jatkossa. Skotlanti ilmoitti jo monen poliitikon suulla pysyvänsä EU:ssa ja uudet äänestykset itsenäisyydestä siis tulossa. Sinn Fein taas repi Pohjois-Irlannin kysymystä auki heti tuloksen jälkeen eli mahtaako Skotlanti olla edes ainut. Noh, sitä saa joskus mitä tilaa ja joskus tulee kaupan päälle yllätyksiäkin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Uskon että jälkipolvet katsovat tätä aikaa samoin kuin me katsomme ihaillen sitä Iso-Britanniaa, joka vuosikymmeniä sitten pelasti koko Euroopan."

Itse en oikein usko tällaiseen.

"Voimamme vahvistuu, rivimme kasvavat ja Suomessa on alkanut uusi liike itsenäisyyden puolesta."

Ai kuten vaalien jälkeen kuulunut "vähemmän,mutta parempaa EU:a" ? Ei se ole mikään itsenäisyyden puolesta oleva liike.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Ai kuten vaalien jälkeen kuulunut "vähemmän,mutta parempaa EU:a" ? Ei se ole mikään itsenäisyyden puolesta oleva liike."
*****************************************************

IPU ja kommarit Suomessa ainoastaan ajavat EU-eroa, mutta olettaisin ainakin että tässä moni haistelee Suomessa mahdollisuudet ja alkaa ajaa EU:sta eroakin ainakin puolueiden sisällä vaikkei puolueen linja olisikaan... Perussuomalaisissa näitä on jonkin verran toki. Nuorisojärjestössä etenkin silloin kun saavat hassuuskohtauksen matkia ääri-islamia ja poltella lippuja (viittaus heidän intoonsa silputa/poltella EU:n lippua ajoittain) :D

Ei siinä mitään.. Halla-Ahon/Terhon tavoin voisin itsekin vaihtaa EU:n NATOon.. tai noh, HA:n/Terhon EU-vastaisuudesta itselläni kamalaa tietoa.. mahtavatko erityisen vastaan olla. Palkatkin juosseet EU:n suunnasta, joten mikäs siinä. EU:ssa nyt on taas hyviä ja huonoja puolia kuten monessakin asiassa... jos kaatuu, niin sitten kaatuu ja maailma jatkuu tavalla taikka toisella.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ne ovat puolueita.. joten ihan tarkkaan tiedä mitä liikkeitä Simon tarkoittaa.

Lippujen polttamisella koetaan varmaankin jonakin nostalgisena kuten Britanian arvostaminen lähtökohtaisin olisikin WW2:n saavutuksista lähtien.

Niin ajattelemalla ajateltua,että toisin ajattelemalla lähtee pohja koko jutulta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Näin pahaa unta: Iso Britannia nousi uudeksi maailmanvallaksi, se alkoi voimakkaasti lisätä aseistusta. Eurooppa säikähti ja alkoi myös varustautua. Atomivallat Ranska ja Venäjä liittoutuivat suojellakseen Eurooppaa, USA ja Britannia liittoutuivat muita vastaan...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Omana mielipiteenäni unioni on jo pitkään näyttänyt siltä, että se ei ole pysyvä ratkaisu eikä tuo ikuista rauhaa. Vain muutos on pysyvää.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Uni jatkui: Kansojen Eurooppa havahtui, Ranska huomasi kansallisen suuruutensa, Saksakin huomasi että sen täytyy palauttaa mahtinsa, Putinkin päätti hoitaa Stalinilta kesken jääneitä kansallisia hankkeita, itsenäiset valtiot alkoivat palauttaa suvereenisuuttaan, Soinista tuli Suomen Johtaja...

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Miten noin niin kuin kansakuntien Euroopan heräämisen näkökulmasta suhtaudut siihen että Skotlanti näyttää järjestävän nyt uuden kansanäänestyksen erosta Englannista ja pysyäkseen EU:ssa, samoin Sinn Fein haluaa kansanäänestyksen Pohjois-Irlannin liittymisestä Irlantiin ja siis pysymisestä EU:ssa.
Heräsivätkö he nyt?

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

"Ikuisen rauhan " etsintä estää hyväksymästä vain kohtalsisen hyvää yritystä. Taas nähtiin: paras on hyvän vihollinen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Uni jatkuu: Kaikkialla raikuu Marseljeesi:

Edetkäämme, isänmaan lapset,
kunnian päivä on tullut!
Meitä vastaan hirmuvallan
verinen lippu on nostettu
verinen lippu on nostettu.
Kuuletteko konnuillamme
noitten villien sotilaiden huudon
jotka tulevat teidän syliinne asti
leikkaamaan poikienne ja kumppaneidenne kurkut
(Kertosäe)
Aseisiin kansalaiset!
Muodostakaa pataljoonanne!
Marssikaamme, marssikaamme!
kunnes epäpuhdas veri kastelee peltomme.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Uni jatkuu: Itsenäisyys on palannut, kansakuntien Eurooppa - Eläköön Suomi - Elköön Suur-Suomi.
Ei riitä Karjalan palautus, on saatava aivan uusi itsenäinen Karjala, suomalaisten ja venäläisten sorto on lopetettava, hurritkin ovat keljuilleet...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ja mitä tekevät persut Suomessa? Teille on vaaleissa annettu valtakirja Fixittiin, toiminta sanoissa ja teoissa vain on ollut täysin päinvastaista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Parasta Britannian erossa on federalistien käsinkosketeltava pakokauhu. "Maailma loppuu,." "Putin valloittaa Euroopan", "Syöksymme pimeyteen". Britit olivat jo aiemmin päättäneet etteivät mihinkään liittovaltiohullutukseen lähde mukaan vaan pysyvät itsenäisenä maana omalla rahalla ja pölynimureilla.

Harri Immonen

Hys hys lehdistön valtavasta vihakampanjasta brexitiä vastaan ei ollut apua. Maasta se pienikin ponnistaa, tämä on tavallisten ihmisten suuri voitto!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"tämä on tavallisten ihmisten suuri voitto!"

Tämä on suuri tappio kaikille eurooppalaisille,
sekä tavallisille ihmisille,
että vähemmän tavallisille.

Harri Immonen

Tämä on suuri tappio kaikille eurooppalaisille, jotka vannovat korruption, itsemäärämisoikeuden menettämisen, suuryritysten ja elitistipoliitikkojen nimeen.
sekä tavallisille ihmisille, jotka haluavat liberalisoida maailman seurauksista välittämättä ja hävittää vapaiden valtioiden oman arvokkaan kulttuurin,
että vähemmän tavallisille, kts. ed.

Jatkoin Arto kehnoa kommenttiasi.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

"Maailma loppuu,." "Putin valloittaa Euroopan", "Syöksymme pimeyteen ".

Tällaisiin tulevaisuusskenaarioihin en ollutkaan ehtinyt vielä törmätä. Otan sen ensimmäisenä sinänsä ymmärrettävänä tunnereaktiona.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"hävittää vapaiden valtioiden oman arvokkaan kulttuurin."

Euroopan kulttuuri on ollut sodan kulttuuria.
Soisin että se kulttuuri olisi jo hävinnyt
ja tilalle olisi tullut tämä kaupankäynnin ja rauhan kulttuuri.

Englantilaisten niukka enemmistö kuitenkin näyttää olevan kanssani eri mieltä.
Kenties he saavat mitä haluavat, sen vanhan kulttuurin takaisin,
mutta ei se vielä ihan varmaa ole, onneksi.

Harri Immonen

Tarkoittanet investointipankkien pelastamisen, lehdistön punaviherpolitisoitumisen, ihmisten eriarvoistumisen kulttuurin sekä epäonnistunutta moniunelmakulttuuria. Rauhankulttuuri? Moni Euroopan valtio on ajautunut kohti sisällissotaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Menneisyydessään elävät britit tässä voittivat, mutta nuorilta vietiin tulevaisuus, näin kiteytti jälkikasvuni brittiläinen työkaveri aamulla, kun hänelle soitti. Nuoret äänestivät EU:ssa pysymisen puolesta, menneseen haikailevat, itseni ikäiset vastaan. Sama on tilanne Suomessa, jotkut ikäiseni elävät menneisyydessä, Väyrynen haikailee aikaan joka oli ja meni. Markkaa haikailevat eivät muista tai halua muistaa kuinka ne devalvaatiot kurittivat vähäosaista kansanosaa, mutta suureksi onneksi suomalaiset nuoret eivät takerru menneisyyteen kuten Simon Elo.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Äänestysprosentti oli korkea ja 52% oli eron kannalla. Eikö demokratian edessä olisi aika nöyrtyä?

Siellä oli palon tavallisia, myös nuoria brittejä, jotka äänestivät lähdön puolesta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

LIVE äänestäneissä oli todellakin jokaiseen ikäluokkaan kuuluvia. Itse ajattelen niin, että näin äänestäneissä nuorissa oli nimenomaan heitä, jotka eivät kuulu 'ylimpään kastiin' vaan ovat todellakin tavallisia kansalaisia, eikä heillä ole minkäänlaisia 'korkean oksan' virkapaikkoja. Nuo hyviä virkoja omaavat olivat REMAIN kannattajia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #46

"Nuo hyviä virkoja omaavat olivat REMAIN kannattajia."

Aika paljon niitä hyviä virkapaikkoja sitten onkin.

Montako niitä brittiäänestäjiä olikaan?

Oliko niistä siis puolet hyvillä EU:n virkapaikoilla?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #47

Arto hyvä, hieman pitäisi lukea tarkemmin kommentin tekstiä, eikä muodostaa omia kuvitelmia, joita kirjoitukseeni ei sisälly. Kun kirjoitan "Nuo hyviä virkoja omaavat olivat REMAIN kannattajia." ei todellakaan tarkoita, että kaikki remain äänestäneet olisivat hyvillä virkapaikoilla.

Tarkkuutta noihin viisasteluihisi tai sitten ei kannata tuhlata ruutia noihin mielikuvitelma kommentteihisi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Rauhankulttuuri? Moni Euroopan valtio on ajautunut kohti sisällissotaa."

Kaksi Euroopan valtiota on ollut sisällissodassa EU- aikana, entinen Jugoslavia ja nykyinen Ukraina.

Kumpikaan eivät kuuluneet sodan aikana EU:hun, mutta EU:lla on silti suuri rooli sotien lopettamisessa, tosin amerikkalaisiakin on tarvittu, kuten aina.

Mitä muuten sisällissotien syttymisellä on tekemistä EU:n kanssa, nehän on valtioiden sisäisiä asioita? Onneksi on EU joka voi niitä selvitellä.

Mutta kaikki nämä sodat osoittavat sen että sodan kulttuuri on yhä voimissaan Euroopassa rauhanprojektista huolimatta. Sitä siis edelleen tarvittaisiin.
--------

Miten ihmeessä punaviherpolitisoituminenkin voi olla EU:n syytä?
Varmasti myös äärioikeiston kasvu ja radikalisoituminen Euroopassa on EU:n syytä. Siitä ne sodat syttyy. Valtaan on Euroopassa noussut sukupolvi joka ei enää sotaa muista, eikä muistele. Se on vaarallista.

Harri Immonen

"Mitä muuten sisällissotien syttymisellä on tekemistä EU:n kanssa, nehän on valtioiden sisäisiä asioita? Onneksi on EU joka voi niitä selvitellä."

EU "selvittelee" asioita vaatimalla kaikkia maita osallistumaan siirtolaisten pakkoasuttamiseen. Eli ajaa maita kohti sisällissotia.

Punaviherpolitisoitunut lehdistö on meuhkannut brexitiä vastaan, syy tai seuraus? Samassa veneessä joka tapauksessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"EU "selvittelee" asioita vaatimalla kaikkia maita osallistumaan siirtolaisten pakkoasuttamiseen."

Eikös tuo *Turkki ole vielä EU:n ulkopuolella ja silti "pakkoasuttaa" miljoonia pakolaisia.

Kovastipa tuo EU näyttää haluavan että Turkki hoitaisi EU:n puolesta koko ongelman.
En minä näe että EU:ta voi näistä pakolaisista syyttää. Onhan niitä sitäpaitsi Venäjälläkin enemmän kuin EU:ssa.

Ennemmin pelkään sitä että jos EU kaatuu, täältä Euroopasta pitää kohta paeta jonnekin, jos vain jossain otetaan vastaan.

Viimeksi täältä kai on paettu Amerikoihin, ensin juutalaiset Pohjois-Amerikkaan ja sitten natsit Etelä-Amerikkaan.

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #29

"En minä näe että EU:ta voi näistä pakolaisista syyttää."

Voi herranlettas. Ymmärrän mielipide-erot mutta en täydellistä sokeaksi kanaksi heittäytymistä. Pelkästään Angela Merkelin vaikutus itsessään turvapaikkakriisiin on ollut jumalaton, sanan varsinaisessa merkityksessä.

Merkel pakkosovitti kansansa syntejä avaamalla Saksan ovet turvapaikkaturismille ja kannusti sitä kuin kiiman riivaamana.

Vai onko Merkel vain yksittäinen kansalainen? Itse kuvittelen hänen olevan kovaa kiinteää EU:n ydintä. EU on selvästi osasyy.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Jugoslavia oli EU pienoiskoossa. Olin kerran 1990 alussa Suomen Kunnossapitoyhdistyksen edustajana Euroopan kattojärjestön kokouksessa Belgradissa hajoamisprosessin alussa olevassa Jugoslaviassa. Meitä kohdeltiin kuin valtiovieraita kansantanssiesityksineen. Kokouksessamme vieraili myös silloinen pääministeri Markovic, joka oli kroaatti ja jugoslavisti ja viimeinen pääministeri.

Muistan elävästi hänen olemuksensa, joka henki epätoivoa ja hän avautui kertomalla koko ongelman: Miten hallita maata, jossa on 6 osavaltiota, 5 kansaa, 4 kieltä, 3 uskontoa, 2 kirjaimistoa ja 1 valtio.

Ei sitä voinutkaan hallita. Voidaanko EU:ta hallita demokraattisesti? Ei voida.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Intiassa on paljon enemmän kuin 6 osavaltiota (nolla perään), 5 kansaa (kaksi nollaa perään), 4 kieltä (kaksi nollaa perään), 3 uskontoa (no, tämä nyt aikalailla sama). Kirjaimistojakin on vähintään kaksi, varmaan enemmänkin. Valtioita on yksi.

Intia on maailman suurin demokratia.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Itseäni kiinnostaa nähdä, ottavatko suvereenit itsenäiset kansakunnat myös vastuun teoistaan. EU:sta eroamisen on mainostettu vaalien alla johtavan Britannian paratiisimaiseen kukoistukseen. Nyt nuo näkemykset on lunastettava. Brexitiä halunneiden brittien on noustava valtaan ja otettava vastuu itsenäisyydestä ja sen kaikista seurauksista.

Tietysti Britannia voi myös seurata Venäjän tietä. Silloin ainoastaan kaikki hyvät asiat on itse saavutettuja, kielteiset taas seurausta toisten törttöilystä. Eli EU on syypää kaikkiin Britannian ongelmiin jatkossakin vaikka siihen ei kuuluttaisikaan. Venäläisetkin näkevät asiat paljolti niin, että kaikki myönteinen Venäjällä on omaa ansiota, kaikki kielteinen "pahan lännen" syytä. Brexit-kampanjoinnissa käytetyn retoriikan perusteella arvioin, että britit lähtevät tälle samalle tielle. Britannia ja Venäjä ovat molemmat olleet joskus suurvaltoja. Sen vuoksi omaa heikkoa itsetuntoa on luvattoman helppo pönkittää tällaisella kuvailemallani nationalismilla.

Ongelma vain on, että tuolla suhtautumisella ei sitten tehdä niitä upeita sopimuksia muiden valtioiden kanssa joita brexit-leiri on vaalien alla lupailtu. Briteillä ei ole enää sellainen asema maailmassa, että kaikki tanssivat heidän pillin mukaan. EU:n pahuutta saa toki huutaa naama punaisena omalla saarella, mutta muihin maihin tuo huuto ei kantaudu. Eikä mikään maa pysty käymään kauppaa toisten kanssa raivokkaasti huutamalla. Ei edes britit.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Voi olla että Brexit ei edes juuri ongelmia tuo. Niin iso kansantalous ja kauppakumppani kuin britit ovat, pärjää varmasti. Ja unionin etu on neuvotella mahdollisimman toimivat välit. Ainakin saksalaiset ovat pragmaattisia ja myyvät paljon tavaraa britteihin. Ei ole tullit heidänkään etu.

Voipi olla, että kaiken tohinan jälkeen homma toimii lähes entiseen malliin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Voipi olla, että kaiken tohinan jälkeen homma toimii lähes entiseen malliin."

Toivon mukaan näin.

Mutta mikä olisi tällöin ollut koko tohinan merkitys ja tarkoitus? Sirkushuvia kansalle, ei muuta.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Vaikka brexit ei varsinaisesti toisikaan ongelmia, tuo mainitsemani nationalistinen aate voi silti jyllätä Britanniassa vielä vahvana. Eli mitä tahansa Britit tekevätkin se on aina oikein. Jos politiikasta tulee kielteisiä seurauksia, se on aina muiden vika. Tuollainen ajattelutapa oli vahvana näissä vaaleissa. Cameron ehkä toivoi, että tuollaiset paineet purkautuisivat vaalien myötä laantuisivat. Voi kuitenkin olla, että nämä vaalit ovat vain vahvistaneet tuollaista ilmapiiriä entisestään. Jos EU:n ja muiden sen kaltaisten, alunperin ennen kaikkea maiden väliseen rauhaan pyrkivien liittoutumien tuhoutuminen on jo arvo itsessään, mitä sitten tuhotaan kun kaikki sellaiset on Euroopasta tuhottu? Mihin nationalistinen uho sen jälkeen puretaan? Historia tarjoaa tuosta aika ikäviä esimerkkejä. Ne tulevat mieleen kun lukee mm. Twitterissä brexitin kannattajien riemua Jo Coxin ampumisesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #34

Joo, pitäisi keksiä joku purkautumistie sille nationalistiselle uholle.

Jalkapallo ei taida olla riittävä väylä,
varsinkin kuin britit ei oikein pärjää,
ei vaikka huligaanit kuinka riehuisivat.

Varmaan pitäisi keksiä nationalistiselle väkivallalle joku purkuväylä.
Roomalaisilla oli gladiaattoritaistelut.
Keskiajalla oli nämä turnajaiset.
Espanjassa oli nämä härkätaistelut, jotka EU vissiin kielsi.

Jotain veristä, eli hurmeista huvia, pitäis vissiin kansalle, tai ainakin sille nationalistiporukalle, löytää.

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #37

Shaibaa...

Entä purkautumistie vasemmistoväkivallalle, mitä Suomessakin on ollut selvästi enemmän kuin oikeistoväkivaltaa.

Nationalistinen uho ei ole sitä, että kamppaillaan omien valtioiden itsemääräämisoikeuksien ja kulttuurin puolesta, tai että ei haluta elättää siirtolaisarmeijaa veronmaksajien kustannuksella.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #34

Ossi, nähdäkseni ei nationalistisiä aatteita integraation ylhäältä johdetulla syventämisellä ainakaan vähennetä. Päin vastoin, noin yleisen periaatteen mukaan voisin väittää että nationalistinen paine ylhäältä tukahdettuna voi purkautua kansanmurhina ja sotina.

Harri Immonen

"EU:sta eroamisen on mainostettu vaalien alla johtavan Britannian paratiisimaiseen kukoistukseen."

Lähde? Jos näin on, niin siihen en itse ainakaan usko.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

No, nyt se nähdään mitä se itsenäisyys tuo, rikkauttako, vai köyhyyttä, ja onko se itsenäisyys niin ihanaa kuin on väitetty

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Harri Immoselle: minun tehtäväni ei ole etsiä sinulle noita uutisia – voit tehdä sen ihan itse. Etenkin kun tuollaisia kommentteja on ollut useissa eri uutisartikkeleissa. Google auttaa.

Ainakaan minun ei ole tarvinut lukea montakaan englanninkielistä uutista niin tuollaisia näkemyksiä on tullut vastaan. Erityisesti UKIP:n poliitikot ovat povanneet Britannialle seuraavan brexitistä pelkkää hyvää. No, nyt odotellaan sitä pelkkää hyvää. Brittien kannalta heidän olisi parempi olla oikeassa.

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #43

Eli sellaista ei löydy? Itse ainakin olisin valmis perustelemaan väitteeni, erityisesti kun sen pystyisi helposti tekemään viittaamalla lähteeseen. Muuten jää helposti mielikuva, että tuuli huulia heiluttelee.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #43

Mikäli huomioidaan UK:n jäsenmaksut, v. 2014 11,3 mrd ja netto maksuosuus yli 4 mrd euroa, niin kyllä tuollakin summalla jotain oman maan kustannuksia paikkaillaan nykyistä enemmän.

http://ec.europa.eu/budget/figures/interactive/ind...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #49

Sitten noissa jäsenmaksuissa pitää aina muistaa se, että se raha ei todellakaan tule yhtä tehokkaana unionista takaisin kuin mitä sinne on maksettu.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #52

Totta. Tuo on juuri se ongelman ydinkohta EU:ssa. Ei siellä päätöksiä tehdä yksittäistä jäsenmaata ajatellen, poislukien ehkä Kreikka, vaan kaikki direktiivit ja asetukset koskettavat samalla tavalla kaikkia riippumatta geopoliittisesta asemasta jne.

Kukin jäsenmaa taas kansallisina päätöksinä voi tehdä omalle maalle tärkeisiin kohteisiin rahoituspäätökset.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mutta mikä olisi tällöin ollut koko tohinan merkitys ja tarkoitus?"

Tietenkin brittien itsenäisyys ja meille suomalaisille uusi alku kun EU hajoaa omaan mahdottomuuteensa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tietenkin brittien itsenäisyys"

Miten ihmeessä britit voi olla itsenäisempiä kuin nyt, jos se sitoutuu EU:hun samoin ehdoin kuin mitä se nyt on sitoutunut?

Tämä tällainen itsenäisyyshän on pelkkiä sanoja ja pelkkää mielikuvitusta. :)

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Simon, otsikkosi toi todella hyvän mielen!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

"Parempi orjan elämää on kuolo hirsipuussa."

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Nyt tuli kyllä varsinaista pölhöpopulismia muuten fiksulta poliitikolta. Suomen tulee pysyä EU:n jäsenenä.

http://milkoaikio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219032-...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomen tulee pysyä EU:n jäsenenä."

Britanniassa, Tanskassa, Puolassa, Suomessa, ym ollaan myös toista mieltä.

Käyttäjän jukkahelttula kuva
Jukka Helttula

"Kansakuntien Eurooppa" Toden totta Simon Elo. Mutta ilmeisen eri tavoin kuin kuvittelet. Kansakunnat heräävät Isossa-Britanniassa, joka on Englannin talutusnuorassa ollut liittovaltio. Skotlanti on hamunnut itsenäisyyttä jo pitkään. Siellä EU:n kannatus on vankkaa; yli 62 % skoteista halusi pysyä Unionissa. Mahdollisesti näemme vielä päivän - toivon sitä - jolloin Euroopassa on jälleen itsenäinen Skotlanti. Ja se on EU:n jäsen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Miksi Skotlanti haluaa EU:n jäseneksi, haluaako lisää maahanmuuttajia Afrikasta ja lähi-idästä komission määräyksestä vai yhteisvelkavaluutan maksajaksi?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"Voin hyväksy talous- ja vapaakauppa-alueen, mutta liittovaltioksi muuttuvaa poliittista unionia ei yksikään kansanvallan ystävä voi kannattaa."

Puhdas talous- ja vapaakauppa-alue on hankala homma. Kun harjoitetaan kauppaa, nousevat heti esiin kysymykset oikeusvaltiosta (jotta yritykset voivat luottavaisin mielin tehdä kauppaa), kuluttajansuojasta, tereys- ja turvallisuusstandardeista, ympäristönsuojelusta ja saasteista, kuljetus- ja tietoliikenneinfrasta, ja niin edelleen.

Jos halutaan kunnolla toimivat sisämarkkinat, näilläkin aloilla pitää tehdä yhteistyötä. Jos se tehdään perinteisten kansainvälisten neuvottelujen kanssa, kaikki vetävät vain kotiinpäin ja vaativat erityiskohtelua, poikkeuksia ja poikkeuksen poikkeuksia. EU:n ylikansallinen päätöksenteko tarkoittaa sitä, että kaikki suostuvat kompromisseihin, kun tietävät olevansa välillä voittajan, välillä häviäjän puolella.

Juurikin todellinen kansanvallan ystävä kannattaa ylikansallista demokraattista päätöksentekoa EU:ssa.

Kansanvallan vastaista olisi palata vanhaan malliin, eli pelkkiin suljettujen ovien takana tapahtuviin kansainvälisiin neuvotteluihin.

Oma Brexit-analyysini: http://ahtoapajalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset