Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Turvallisuusympäristömme on perustavalla tavalla muuttunut

Pidin tänään perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta:

 

Arvoisa rouva puhemies,

Suomi on uudenlaisessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Turvallisuusympäristömme on viime aikoina perustavalla tavalla muuttunut ja meidän on reagoitava näihin muutoksiin. Se on tämän selonteon keskeinen viesti.

Selonteko linjaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan painopistealueet vuoteen 2025 asti. Pääpaino on turvallisuuspolitiikassa. Kyseessä on strateginen paperi, joka on muodoltaan uusi ja entistä helppolukuisempi.

Maailman uhkia pohtiessa huomaa ajattelevansa kuin nuoriherra Frodo Taru sormusten herrasta -kirjassa: "Toivon että mitään tällaista ei olisi tapahtunut". Vanha ja viisas Gandalf vastaa siihen osuvasti, "niin toivovat kaikki, joiden elinaikana tällaiset asiat tapahtuvat. Mutta se ei ole heidän päätettävissään. Voimme päättää vain siitä, mitä teemme sillä ajalla, joka meille annetaan." Selonteko antaa vankan pohjan Suomen kansalle ja sen valitsemille edustajille päättää mitä teemme tänä aikana, joka meille on annettu.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kiittää hallitusta siitä, että selonteko on valmistunut aikataulussa, ja että pääsemme siitä nyt keskustelemaan. On tärkeää, että puhumme ulkopoliittisista kysymyksistä mahdollisimman avoimesti. Mahdollisen Iso-Britannian EU-eron eli Brexitin takia selonteon valmistumista ei ollut syytä viivästyttää. Emme pysty tässä vaiheessa ennakoimaan Brexitin kaikkia vaikutuksia. Brexit vaatisi oman erillisen selvityksensä ja analyysin Suomen toimintalinjasta.

Arvoisa rouva puhemies,

Venäjän toimet Krimillä ja Itä-Ukrainassa ovat vaikuttaneet merkittävästi Euroopan turvallisuustilanteeseen. Muitakin uhkia on entistä vaikeampi ennakoida. Näistä mainittakoon terrorismi, siirtolaiskriisi, kyberhyökkäykset, ei-valtiolliset toimijat kuten ISIL ja arktisen alueen ilmastonmuutos. Suomella on turvallisuuteen kokonaisvaltainen lähestymistapa, jossa otetaan huomioon eri hallinnon alojen turvallisuuteen liittyvät toimet.

Venäjän harjoittama hybridivaikuttaminen kohdistuu suurimmalta osin Baltian maihin, mutta myös Suomi on saanut siitä osansa. Sodan uhka on hybridivaikuttamisen välineistä järein, mutta esimerkiksi myös erilaisilla valemedioilla on merkittävä rooli kun halutaan järkyttää kansallista yhtenäisyyttä. Perussuomalaisilla on valemedioille selvä viesti, jonka Abraham Lincoln aikanaan kiteytti: "Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa, joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa, mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa".

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä katsoo, että Venäjän kanssa on pidettävä rakentava keskusteluyhteys. Pakotteet ovat sidotut Minskin sopimuksessa saavutettaviin edistysaskeliin, joissa eteneminen helpottaisi Venäjän kanssa käytävän keskustelun edellytyksiä. Perussuomalaiset katsoo, että eristetty Venäjä ei ole kenenkään etujen mukaista. Suomen Venäjä-tuntemusta on monipuolistettava ja syvennettävä.

Selonteossa Suomi vahvistaa asemaansa osana läntistä yhteisöä. Suhde Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin korostuu. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä pitää Suomen edun mukaisena, että Ruotsin kanssa tehtävää puolustusyhteistyötä edelleen syvennetään. Samalla on kuitenkin muistettava, että Yhdysvallat on edelleen Ruotsin tärkein puolustuspoliittinen kumppani. Ruotsi allekirjoitti vajaa kaksi viikkoa sitten aiesopimuksen puolustusyhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa. Tämä korostaa Suomen osalta sitä, että meidän on oltava puolustuspolitiikassa aktiivisia usealla eri rintamalla. EU:n vahvistaminen turvallisuusyhteisönä on kirjattu selontekoon yhdeksi tavoitteistamme. Suomen on tarvittaessa pystyttävä antamaan ja vastaanottamaan kansainvälistä sotilaallista apua. Emme voisi enää jäädä lähialueellamme tapahtuvien mahdollisten konfliktien ulkopuolelle.

Arvoisa rouva puhemies,

Suomen sodanajan vahvuus tekee puolustusvoimistamme Pohjoismaiden suurimman armeijan. Suomella on myös eurooppalaisittain tätä nykyä harvinainen oma rajavartiolaitoksensa. Vahva kansallinen puolustusratkaisu yhdistettynä syvenevään kansainväliseen puolustusyhteistyöhön ovat turvallisuutemme perusta. Hallitus teetti perussuomalaistenkin toiveiden mukaisen riippumattoman Nato-selvityksen, jossa erittäin ansiokkaasti käydään läpi Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden hyviä ja huonoja puolia. Nyt käsiteltävässä selonteossa linjataan, että Suomen on ylläpidettävä mahdollisuutta hakea jäsenyyttä. Kumppanuutta Naton kanssa kehitetään. Suomen tiivis Nato-yhteistyö hyödyttää sekä Suomea että Yhdysvaltoja, jolle Suomen ja Ruotsin strateginen sijainti on merkityksellistä. Turvallisuuspoliittisen yhteistyön on oltava laaja-alaista, ennakoivaa ja läntisten kumppaneidemme kanssa tehtävälle yhteistyölle perustuvaa.

Arvoisa rouva puhemies,

Suomen vahvuus on maailmalla toimiessa aina ollut yhtenäinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Presidentti Kyösti Kallion sanoin: "Toivon sydämestäni, että se yhteistunto, joka koettelemuksissamme on meitä pystyssä pitänyt, yhä lujittuisi, sillä siitä riippuu kansamme menestys ja tulevaisuus."

Hyvät edustajat, me näemme, että turvallisuusympäristömme on perustavalla tavalla muuttunut. Me ymmärrämme, että jos jokin valtakunta riitautuu itsensä kanssa, ei se valtakunta voi pysyä pystyssä. Me tiedämme, että vastuu on meidän. Meillä on kyky, halu ja mahdollisuudet vaikuttaa kansakuntana omaan kohtaloomme. Suomalaiset yhdessä ja yhtenäisenä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Perussuomalaisilla on valemedioille selvä viesti, jonka Abraham Lincoln aikanaan kiteytti: "Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa, joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa, mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa"."

Tämä oli hieno veto, kiitos. Valoa horisontissa.

Jukka Nieminen

Olipas omaperäistä... kuin suoraan sanomalehdistä saksittua

mutta tuo valemedia jäi kiistatta kiinnostaan... joko nyt viimein alkaa persujen ja MVn välinen julkinen nokkapokka - me muut seuraamme sitä kyllä mielenkiinnolla.

Niko Sillanpää

"kansansyvätrivit" tarkoittanee tässä Putin-mielistä marginaalia, äärioikeistoa eli uusnatseja ja ns. "kansallismielisiä" sekä niitä, joiden kenkä puristaa neekeristä eli rasisteja. Näiden joukko-opillinen leikkaus on aika suuri eli kovin suuresta äänimäärästä tuskin puhutaan huomioiden, että osa äänestänee joka tapauksessa erilaisia äärioikeistolaisia pienpuolueita.

Edit: jaa, Nieminen perääntyi verhotuissa uhkauksissaan. Jääköön tämä editoinnista huolimatta tähän.

Jukka Nieminen

"Edit: jaa, Nieminen perääntyi verhotuissa uhkauksissaan. Jääköön tämä editoinnista huolimatta tähän."

Joo mä tunnustan. Luin tän Simon Elon bloggauksen aikas nopeesti. Vasta kun luin sen toiseen kertaan tajusin etteihän siinä sanota oikeestaan yhtikäs mitään. Viime päivien isokenkäisten politikkojen lausumia copy-pastattuna ja punainen lanka on kun Soinin suusta: pitää omata talouspakotteet mutta toisaalta hyvä pitää suhteet venäjään kunnossa.. ei pidä liittyä natoon mutta hyvä on pitää ovi sinne auki... pitää tehdä itsenäiset päätökset mutta olla kumminkin tiiviissä yhteistyössä ruotsin kanssa... tai voidaan tää kirjoitus tiivistää näinkin: en ole puolesta enkä vastaan, pikemmin päinvastoin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Suomi on uudenlaisessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Turvallisuusympäristömme on viime aikoina perustavalla tavalla muuttunut ja meidän on reagoitava näihin muutoksiin. Se on tämän selonteon keskeinen viesti.

ooo

Tuo on niin vakavaa puhetta. että siitä toivoisi olevan vähintäänkin tieteellinen tutkimus, johon nojata. Mikä on muuttunut, noin yksityiskohdittain.

Ajattelemaan opettelevalle ihmiselle viskelet pelkkiä mielikuvia.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Suomen on ylläpidettävä mahdollisuutta hakea jäsenyyttä."

1) Tässäkö on edelleenkin kaikki, mitä sanottavaa perussuomalaisilla on Suomen turvallisuuspolitiikan tärkeimmästä kysymyksestä?

2) Miten ne mielipidetiedustelujen tulokset ja kansanäänestykset on tarkoitus hoitaa, jos sitä kuuluisaa mahdollisuutta joskus käytetään?

Reijo Jokela

"Perussuomalaisilla on valemedioille selvä viesti, jonka Abraham Lincoln aikanaan kiteytti: "Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa, joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa, mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa".

Täytyypä muistuttaa.
https://vaalit2015.perussuomalaiset.fi/vaaliohjelma

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Yhdysvallat on edelleen Ruotsin tärkein puolustuspoliittinen kumppani. Ruotsi allekirjoitti vajaa kaksi viikkoa sitten aiesopimuksen puolustusyhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa. Tämä korostaa Suomen osalta sitä, että meidän on oltava puolustuspolitiikassa aktiivisia usealla eri rintamalla."

Mitäköhän tuo aiesopimus oikein sisältää ja onkohan siinä salainen lisäpöytäkirja kuin Molotov-Ribbentorp-sopimuksessa aikanaan? Sitä emme tiedä. Ruotsi ja USA rakentavat keskeistä yhteydenpitoaan ja Suomi on siitä ulkona. Tyhjää on persujen puhe, kun sanotaan, että Suomen on oltava aktiivisia usealla eri rintamalla.

Suomi on siis edelleen, kuten satoja vuosia on ollut, Ruotsin turvatyyny kohti inhaa itää. Maantieteellisestä asemastamme emme pääse mihinkään.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Hyväksyikö vielä ryhmään kuulunut Tolppanen tuon puheenvuorosi ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset