Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Perussuomalaiset haluaa vapauttaa alkoholilainsäädäntöä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hyväksyi tänään ministeri Juha Rehulan (kesk.) alkoholipolitiikkaa koskevat esitykset ja on linjannut lisäksi olevansa valmis seuraaviin uudistuksiin:

 

- Vähittäiskaupoissa myytävän alkoholin vahvuusraja nostetaan 8,5 prosenttiin (nyt 4,7 %)

- Alkoholin myynti vähittäiskaupoissa sallitaan klo 7-23

- Alkoholin ravintolamyynnin arvonlisävero lasketaan 14 prosenttiin (nyt 24 %)

- Pienpanimoille sallitaan ulosmyyntioikeus samoin edellytyksin kuin vähittäiskaupalle

- Sallitaan alkoholin vientiin liittyvä mainonta ja markkinointi sekä kotimaisten yrittäjien verkkokauppa ulkomaille

-  Päivittäistavarakaupan valmistustaparajoitteesta luovutaan, eli myös muuten kuin käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien myynti tulisi sallia vähittäiskaupoissa

 

Perussuomalaiset haluaa nykyistä vapaampaa alkoholipolitiikkaa. Vahvat oluet, siiderit ja lonkerot ovat puolestamme tervetulleita kauppojen hyllyille.

Olisi hyvä muutos, että kaupat voisivat myydä alkoholia klo 7-23 välillä. Saman mahdollisuuden tarjoaisimme myös pienpanimoille, joiden yhteydessä olevilla ravintoloilla tulisi olla ulosmyyntioikeus samoin säännöin kuin ruokakaupoilla. Perussuomalaiset on myös valmiita laskemaan ravintoloiden myymän alkoholin arvonlisäveron samalle tasolle kuin ravintolaruoan eli 14 prosenttiin.

Turha holhoaminen vähenee ja kohtuukäyttäjien vapaus kasvaa!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tulee kiittämätön olo, kun kerrotaan parannuksista, mutta silti harmittaa. En oikein keksi perusteluja näille oudoille rajoille, joihin olette viidessä kohtaa päätyneet. Voisitko valaista miten perustelitte esittämiänne kieltoja ja rajoituksia, kiitos.

- Miksi halutaan edelleen kieltää 8,5-15% alkoholijuomien (viinien) myynti vähittäiskaupassa?
- Miksi alkoholin myynti vähittäiskaupassa halutaan kieltää klo 23-07?
- Miksi halutaan edelleen kieltää ravintoloiden ulosmyynti?
- Edellytettäisiinkö vähittäismyynnin yhteydessä edelleen elintarvikkeiden myyntiä, eli olutkaupan perustaminen ei olisi mahdollista?
- Miksi halutaan kieltää alkoholin verkkokauppamyynti kotimaahan? Eikö alkoholin verkkokaupan salliminen ulkomaille ole järkyttävää kaksinaismoraalia?

Pekka Pylkkönen

Se että Alepan kauppakassi toisi kaljat ja viinit kotiovelle voisi oikeasti vähentää sitä yhtä tuhoisimmista tavoista eli känniajelua.

Vielä kun pääsisi sillä kauppakassin hinnalla (oliko 6,9€?) Kotiinkin baarista niin avot.

Luulisi muuten että kun minun kannatti heitellä postipaketteja illalla ympäri Espoota kotiinkuljetuksena hintaan 3€ per toimitus, niin baarista lähtevät juopot eivät paljon kalliimmaksi tulisi. Suunnilleen 15 postinumeroaluetta, 6-8 pakettia per tunti. Mikä hemmetti siinä taksissa muuten maksaa?

Käyttäjän simonelo kuva
Simon Elo

Yleisesti sanottuna: kaikkea ei aina saa, mitä haluaa. Työ toki jatkuu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kai se on sitten hyväksyttävä, että edetään ryömimällä vaikka kävelläkin voisi. Minä en osaisi perustella miten viinapohjaiset 8% virvoitusjuomasekoitukset ovat parempi asia vähittäiskaupassa kuin 12% viini, mutta minäpä en olekaan politikko.

Pekka Pylkkönen

Tulisiko parempaa politiikkaa politiikkaan jos ensin taas pohdittaisiin että mitä uudistuksilla tavoitellaan ja sitten tehtäisiin siltä pohjalta looginen paketti eikä arvottaisi että mitä palikoita vaatimuspaketeistaan kukin saa läpi..

Jos ollaan sitä mieltä että täysi-ikäinen saa juoda, niin sitten ei rajoiteta sitä täysi-ikäisen juomista. Pannaan mieluummin ongelmatapaukset katkolle kuin kaupat säppiin.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Jaa. Siis hallituspuolue haluaa käytännössä lisätä valtion kestävyysvajetta, jotta saadaan omia kansalaisia enemmän hengiltä. Mietin vielä äsken Persuihin liittymistäkin, mutta tämä menee minulta yli. Hienot arvot on paperilla ja ilmeisen yksimielinen toteutus sitten tämän sorttista.

Vielä jotenkin ymmärtäisi, jos vastakkain olisi valtion lisääntyneet tulot suuremmasta viinabisneksestä ja veroista ja ihmisten terveys. Siinä pitäisi löytää joku tasapaino.

Mutta tässä tapauksessa kait kukaan asiaa yhtään tutkinut tai siihen perehtynyt ei edes kiellä etteikö alkoholin saatavuuden helpottaminen ja hinnan lasku vaikuta selkeästi niin, että valtion menot (FAS-lapset, maksakirroosien hoito, liikenneonnettomuudet, syrjäytyneet ihmiset yms yms) kasvavat enemmän kuin mikään kuviteltavissa oleva tulojen kasvu. Ja lisäksi siis päätöksen suorana seurauksena nähdään lisääntyvää kuolleisuutta.

Tämä "työ jatkuu" viitannee haluun juuri lisätä saatavuutta ja alentaa hintoja. Mitenköhän tätä menojen lisäämistä ihmisten tappamiseksi oikein mahdatte perustella?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #45

#45
Minä kannatan kieltolakia, niin kansa raitistuu.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola Vastaus kommenttiin #51

Tätä asiaa jos jotakin on Suomessa tutkittu sen verran perusteellisesti, ja tulokset ovat sen verran selkeitä, että ei niitä kukaan edes kehtaa kieltää.

Kyse on puhtaasta arvovalinnasta. Ihmisten henki vs. bisnes/eliitin vapaus lipitellä merkkiviiniä halvalla ja niin, että se on saatavilla maidonhakureissulla tai kotiovelle toimitettuna sormia napsauttamalla.

Persuja on syytetty populismista ja olen pitänyt sitä leimaamista aika ikävänä demokratian halveksimisena. Mutta tämä nyt kyllä ON populismia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #52

Toivottavasti tämä on sentään populismia. Sen voi myös tulkita tietoiseksi haluksi ajaa alas yhteiskuntarauhaa ja hyvinvointia. Sellaisesta hyötyvät ääriliikkeet.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola Vastaus kommenttiin #54

Eiköhän tässä ole "vain" kyse siitä pyhästä lehmästä nimeltä alkoholi. Sitä liuotinainetta kun on niin coolia nautiskella. Liuotinaine sulattaa rasvasolut päästä ihan samalla tavalla kokoomuslaiselta kuin persulta, rikkkaalta ja köyhältä, jopa riippumatta juoman "kultturellisuuden asteesta". Se on tasa-arvoa se.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #58

Kyllä se iskee kovimmin persujen omaan äänestäjäkuntaan. Se iskee kovimmin sinne missä vaihtoehdot ovat vähissä. Eirassa asuvalle järjestyy luonnollisia katkoja sitä kaikkea muuta kivaa. Kun alkoholisoitumisprosessi siirtyy myöhempään ikään ja hidastuu myös omaiset pääsevät vähemmällä.

Pekka Pylkkönen

Kävi freudilainen lukuvirhe otsikossa. Luin että 'perussuomalaiset haluavat vapauttaa avioliittolainsäädäntöä'. Niin ne ihmisen aivot ovat kummalliset.

Mutta hei. Tehdäänkö pikku jekku ja päästetään homoseksuaalit naimisiin muttei anniskella heille enää?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Avioliittolain kohdalla huudeltiin kovasti lapsivaikutusarvioinnin perään. Kai te huolehditte siitä tämänkin muutoksen kohdalla?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Avioliittolain kohdalla huudeltiin kovasti lapsivaikutusarvioinnin perään."

Ei kait lapsille myydä jatkossakaan.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Kyse onkin siitä miten se perheiden kohdalla vaikuttaa heidän hyvinvointiinsa ja nimenomaan lapsiin. Siitä ollaan kovasti oltu huolissaan, joten luulisi sen kiinnostavan tässäkin tapauksessa.

Pekka Iiskonmaki

Mitään kovin radikaalia ei alkoholipolitiikka tuolla muutu. Onhan se hieman askel parempaan.

Minä vapauttaisin kaikki juomat kauppoihin. Miksi niitä pitää ostaa useasta paikasta?

Alkoholin hintaa ei ole tarkoitus halpuuttaa, joten Virosta kannattaa ostaa edelleen kaikki samasta marketista.

Käyttäjän JarmoKanerva1 kuva
Jarmo Kanerva

ei toimi näppäimistön isot kirjaimet, mutta ei se mitään. alkoholin olen jättänyt jälkeeni. tosiasiahan on, että alkoholin väärinkäyttö maksaa tälle yhteiskunnalle enemmän kuin pakolaiskriisi. toiseen näistä perussuomalaiset haluavat puuttua kovalla kädellä. toista ongelmaa he haluavat vain kasvattaa.

Pekka Iiskonmaki

#11
Ei kannata kantaa huolta. Kaikki jatkuu kuin ennenkin. Pikkupojat tappelee ja Viron laivat viinaa tuo.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Persuilla on totisesti arvot kohdallaan? Päihderiippuvaisten mahdollisuuksia saada jokapäiväinen känninsä edistetään, vähemmistöjen tasa-arvoista kohtelua vastustetaan.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Itse olen vahvasti tasa-arvoisen avioliittolain puolella ja olenkin sitä useaan otteeseen perustellut ahdasmielisille. Mutta samalla olen myöskin sitä mieltä, että suomen alkoholilaki on tarpeettoman tiukka ja puoltaa päihdekäyttöä sekä tukahduttaa suomalaisen pientuotannon.

Ymmärrän kyllä että olet perusteellisesti kyllästynyt ihmisiin jotka eivät soisi itsellesi ja puolisollesi mahdollisuutta avioitua ja se on täysin perusteltua sinun osalta. Mutta tässä tapauksessa PS:n mielipide on oikeansuuntainen. Tosin en näe syytä vapauttaa vain vahvempien oluiden myyntiä ja jätetään viinit pois.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ei ole kyllä yksikään juoppo jäänyt ilman päivittäistä känniänsä rajoitusten takia :D

Pekka Iiskonmaki

#16
Ymmärsin, että kyse oli henkilökohtaisesta purkauksesta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Alkoholin juoja saa aina haluamansa määrän alkoholia. Kieltolain aikaan suomessa räjähti alkoholin käyttö. Kun viinaa on, se pitää kitata. Sittemmin kehittyi tarve hamstrata. Pattiin ottaa vaan turha sääntely asiassa ja se että suomen alkoholikulttuuri on aivan hanurista jos vertaa eurooppaan.

Jos edes oikeat oluet saataisiin kauppaan on jo voitto, kun 4,7% on täysin keinotekoinen raja ja hirmuinen riippa kotimaisessa panimokulttuurissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomessa on näköjään pakko edetä järkevissä päätöksissä pienin askelin ja siksi paunat perussuomalaisten esitykselle.

Koko alkoholipolitiikka on Suomessa ihmeellistä letkajenkkaa. Ollut sitä aina kieltolain kumoamisesta lähtien. Yksi hyppy eteen, yksi taakse ja sitten kolme eteen, jonka jälkeen sätkitään paikallaan puolelta toiselle. (Vielä viime vaalien alla keskusta esitti keskioluen siirtämistä Alkoon ...)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Samaa mieltä. Eteenpäin se on vaikka nokalleen kaatuis...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Olisihan meillä jo aika jättää kansalaisten holhoaminen ja siirtyä muiden sivistysyhteiskuntien joukkoon myös alkoholiasioissa. Kauan, ihan liian kauan meillä poliitikot ovat määränneet ja häärineet kauppojenkin aukioloaikojen kimpussa. Onneksi nyt aletaan siitä pääsemään. Siis vasta aletaan....

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Hyvä alku! Mitä vähemmän aikuisia ihmisiä holhotaan, sen parempi.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Mikään ei ole suomalaiselle niin tärkeää kuin viinan hinta ja saatavuus. Populistihallitus yrittää nostaa romahtanutta kannatustaan parantamalla saatavuutta ja vähät välittää tulevista terveys- ja sosiaaliongelmista ja valtavista kustannuksista. Kun katselee vaikka Poliisit sarjaa, niin näkee, että valtaosa tehtävistä on umpihumalaisten aiheuttamia varsinkin ravintoloiden sulkemisaikaan. Jos aukiolo vapautetaan ja viinaa saa vaikka ruokakaupasta, niin ongelmat jatkuvat, mutta niitä riittää ympäri vuorokauden. Viinan myynnin vapauttamista on aivan turha perustella Viron tuonnin estämisellä. Kyllä alan miehet ja naiset jatkavat rahtaamista ja kohtuukäyttäjille riittää hyvin nykyinen tarjonta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Virossa saatavuus oli melkolailla vapaata sekä viina halpaa. Ihmiset, jopa suomalaiset olivat sivistyneitä.

Tottakai suomalainen haluaa sen kännin mitä se haluaa. Alkoholisti jokapäiväisen.

Mutta kerro nyt Raimo miulle, että miten ihmeessä kieltolain aikaan viinankäyttö räjähti ja viinakorttien myötä kulttuuri kehittyi siihen, että kun viinaa saa, se pitää heti juoda.

Nuoret suomessa ovat vähentäneet alkoholin käyttöä. Tämä on hyvä, mutta ehkä huonoa on se, että ovat alkaneet käyttää kannabista sen sijaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Mikään ei ole suomalaiselle niin tärkeää kuin viinan hinta ja saatavuus."

Kyllä moni muu asia on vielä tärkeämpää, mutta sikäli kuin väittämääsi voi tulkita tähän blogiin liittyvänä "heittona", niin kyseisen asiantilan kumoamiseksi on syytä poistaa syyt siihen. Jos hinta olisi vapaan kilpailun alaista ja saatavuus rajoittamatonta, niin koko aihe poistuisi tärkeyslistasta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Oletan että tarkoitat viinalla alkoholia yleensä? Haluaisin mielelläni ostaa kotimaasta Loiren viinejä, vaikkapa yhden Chenin Blancin ja yhden Cabernet Francin vuodessa. Voin toki ostaa useamman jos voimme sopia senkin olevan kohtuullista. Kyseessä siis on maailman suurimman viinintuottajamaan merkittävän tuotantoalueen kaksi alueelle tyypillistä rypälettä. En siis ole hakemassa jotain harvinaisuutta, vaan valtavirran tuotteita nyt alkajaisiksi.

Arvaa monestako saan Alkossa valita? Pitkästä aikaa on tarjolla yksi punainen Cab Franc, mutta edelleen ei yhtään Valkoista Cheniniä. Koska "kohtuukäyttäjälle riittää hyvin nykyinen valikoima" en uskalla ilmaista tyytymättömyyttäni, sehän tekisi minusta kohtuuttoman.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ymmärränkö nyt ajatuksesi oikein että jos muita alkoholijuomia kuin keskiolut saisia ostaa paikallisesta pikamyymälästa sen sijaan että joutuu menemään 4km lähimpään Alkoon, joka muuten on saman käytävän toisella puolella kuin ison tavaratalon ruokaosasto, niin nämä kohtuukäyttäjät yhtäkkiä ja yllättäen alkaisivat hankkimisen huumassa juomaan kolme kertaa enemmän? Eikö kieltolaki olisi silloin pitänyt raitistaa koko kansaa kertaheitolla kun alkoholia ei enää saanut? Korjatkaa mieluummin yhteiskunnassa olevat ongelmat jotka johtavat juomiseen.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kiinnostaisi tietää, että mitä mieltä Sini on alkoholipolitiikasta. Sen sijaan että vaan tykkäilee.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Populistista nukkuviksi luisuvien äänestäjien kalastusta tämä on persuilta. Samaan aikaan Ruohonen-Lerner julkaisee blogin lasten sokerinsyönnistä ja ylipainosta.
Persujen olutulostulo rohkaisee niitä vanhempia jotka jo ovat liikakäyttäjiä jatkamaan samaa rataa. Lapset oppivat terveelliset tai epäterveelliset elintavat kodeissa.
Olen sitä mieltä että suomalaisten huono alkoholikulttuuri on vain osittain helpon saatavuuden syy. Suurin syy on ikävä mentaliteetti ja autoritäärinen uhoilu. Aika lähellä ns persuilua.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #42

"Olen sitä mieltä että suomalaisten huono alkoholikulttuuri on vain osittain helpon saatavuuden syy."

Mikäs käytön lisääntymiseen oli syynä kieltolain aikaan?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #43

Ihan hyvin tiedät ettei saatavuus huonontunut kun salakuljetus ja pontikankeitto yleistyivät. Silloinkin viina oli vaihtoehdottomuutta. Vähän samaan tapaan kuin roskaruokakin on. Monet ovat siihen koukussa koska eivät ole kunnolla kokeilleet muuta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jos Suomeen määrättäisiin kieltolaki, niin ilmeisesti sekä alkoholin hinta laskisi että sen kaikkinainen saatavuus paranisi riippumatta kellonajasta tai maantieteellisestä sijainnista.

Pekka Iiskonmaki

#27
Siksi olenkin kieltolain kannattaja. Uusi vene pitäisi hommata ja sitten merelle.

Eero Mattila

Eikö voisi hellittää alkoholijuomien valmistukseen liittyvää kyttäyspolitiikkaa ja alkon monopolia? Viinit, liköörit, oluet, siiderit tai pontikka - joku kurssivaatimus ja tuotteita kehittämään.
- Olisi oleellista saada valmistus käyntiin kotimaassa eikä vaan helpottaa ulkomaisten liemien myyntiä.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Alkoholin terveyshaitat vastaa koko Suomen kestävyysvajetta, ja tiedetään että saatavuus ja hinta ovat ainoat jotka varmasti Suomessa säästävät henkiä.

Vapausko on persuille tärkeämpää kuin ihmisten henki? Ja toki lapset siitä alkoholistivanhemmasta kärsivät loppuikänsä kun jotain meni heti lähtökuopissa pieleen. Kirjaimellisesti noin 700 lasta jo syntyy kehityshäiriöisenä äidin juomatapojen takia.

Harmittaa tällainen ihmisen elämän vähättely. Ja myös valtion menojen holtiton kasvu mitä alkoholin saatavuuden helpottaminen tuo mukanaan.

Tarkoitus on tietenkin lisätä kulutusta ja bisnestä. Jokainen bisnes vain tappaa, kirjaimellisesti. Alkoholin on myrkkyä kohtuukäyttäjällekin. Kukaan ei tarkoita ryhtyä ongelmakäyttäjäksi. Se vaan siitä sitten tapahtuu. Ilmeisesti suomalaisilla - joillain - on ihan joku geneettinen alttius. Ihan turha yrittää selittää, että me ollaan niin kovasti eurooppalaisia ja ranskalaisia ja italialaisia, kun vaan saadaan vapaus ja opitaan tavoille. Ei olla. Se nyt vaan on niin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

"Se nyt vaan on niin."

Tuo on niin aukottomasti ja vakuuttavasti perusteltu, ettei siihen ole vasta-argumenttia. Pakko se on nyt uskoa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kovin paljon on PS:n takki kääntynyt verrattuna edelliskauden tavoitteisiin. Mitäpä sanoisitte niille jotka äänestivät teitä noiden tavoitteiden takia silloin?

Ennemmin kuin kaipaan myynnin vapautusta ja Alkoja tapettavaksi duopolin voimin kaipaisin pikemminkin monopolin vapauttamista pienille yksityisille liikkeille, kuten oikeissa sivistysmaissa arkipäivää onkin.

Se mahdollistaisi erikoistuvan tuonnin kun tällä hetkellä ollaan täysin Alkon varassa. Eikä se söisi Alkon brändiä jos tajuavat löytää paikkansa siinä kilpailussa.

Kotimaiselle tuotannolle toki verojen asettamista samalle tasolle kuin ulkomaiset kilpailijat.

Sen kaltainen harmonisointi unionitasolla ei liene kuitenkaan lähinnä PS:n agendaa vaan toivo pitää asettaa muualle.

Pekka Iiskonmaki

#31
Markkinatalous ei toimi muillakaan aloilla Tomi. Apteekit, taksit, autokoulut jne.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olen tuota kysellyt hyysäreiltä, mitä hyötyä on Suomelle ollut tästä holhoavasta alkoholipolitiikasta, en ole vastauksia saanut.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/minist...

Sossuilija Rehula ,joka halusi kaljat kaupasta pois,on jo askeleen edellä ja varmistanut ylityöllistetyn poliisinkin duunit.Kun sossumafia vielä keksii sdp:n kanssa aikuisille etsivän "aikuis sosiaalityön"avustuksella partioinnit kauppojen ja ravintoloiden oville,on suomi pelastettu.

Keskusta ehdotti jo aikanaan vanhemille kotiintuloaikoja,joten kyllä suomi ja sen holhouksen tarpeessa oleva kansa saadaan pidettyä kurissa ja herran nuhteessa.

Mitään tekemistä näillä ei taas ole juoppojen kanssa,ne 10% eivät ole muuttaneet mitään juomisessaan,vaikka holhousta ja sosiaaliviranomaisia on lisätty viimeiset vuosikymmenet.Ja kun sos.luukku elättää,ja antaa kosumanderi fyrkkaa soittamallakin,ei huolta huomisesta.

Rehula ja sdp huovinen oiva kaksikko sekin,huovinen tahtoi laimentamaan kaljaa (tehtaalle duuniin vaan)ja rehula suitsia sossulandian tapaan ihmisiä "julkijuopottelua"rangaistavaksi vaatien.Kuinkahan rehulan ja huovisen kävisi es.saksassa,virossa jne.joissa ihmiset istuvat iltaa koko perheen voimin,ja nauttivat alkoholia,puhumattakaan juhlista es.kylissä,joissa ovat kaikki mukana vauvasta vaariin,ja "viina "virtaa?

Lopettakaa kansanedustajille kannettavien ILMAISTEN VIINOJEN kotiin rahtaaminen,ja veronmaksajien rahoilla dokaaminen valtion luottokorteilla,viinatarjoilut linnan juhlissa,ja saunakabineteissa dokaamiset.

Eikö olekkin kumma juttu että viinan kirot eivät ole vähentyneet pätkääkään,vaikka suomessa on holhous-ja kieltolaki ollut voimassa vuosikymmenet,ja ennen kieltolakia suomessa juotiin vähiten euroopassa??

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Kovasti poliitikot ovat huolissaan alkoholimainonnan vaikutuksista mutta katsokaapa kun jaetaan vaikkapa jotain taiteilijapalkintoja niin aina siellä ministerit ja palkinnonsaajat skoolavat kuohuviinillä tuutislähetyksissä. Oikein kaksinaismooraliset perikuvat.

Pekka Iiskonmaki

''Sossuilija Rehula ,joka halusi kaljat kaupasta pois,on jo askeleen edellä ja varmistanut ylityöllistetyn poliisinkin duunit.''

Rehulan tuntien tuo ihmetyttää minua. Virkansa puolesta kai se on pakko.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Persut kannattavat nyt vapaata alkoholipolitiikkaa, ok. Taas mennään kansan tahto- kärki edellä. Onko kukaan hoksannut kysyä Soinilta, jatkuuko asian takana seisominen vielä vaalien jälkeenkin ?

Nimim. ' tuuliviiri on kaikkien kaveri '

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Hyvä avaus Perussuomalaisilta. Mutta käymistietä valmistetut viinit kauppoihin mieluummin kuin vahvat lonkerot. Niissähhän vahvuus on 8-14,5%, mutta niiden käyttö juopotteluun on vähäistä, päinvastoin kuin vahvan oluen ja varsinkin lonkerotyyppisten viinasekotteiden. Hyvän jo lapsena opitun viinikulttuurin maissa ei ole lainkaan sellaisia alkoholiongelmia kuin Suomessa ja Venäjällä.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Alkoholikeskustelussa vedotaan aina siihen, että nk. "sivistysmaissa" kulutus muka pysyy kohtuullisena, koska alkoholia saa vapaasti. Jos sivistysmailla tarkoitetaan etelä- ja keski-Euroopan maita tai Brittein saaria, niin niissä kaikissa kulutus on suurempaa kuin Suomessa. Sen sijaan sellaisissa sivistymättömissä maissa kuin Ruotsi, Norja ja Islanti, joissa hinta on korkea ja saatavuutta rajoitetaan, on kulutus paljon Suomea pienempi. Kulutuksen määrä näkyy myös suoraan kansan terveydessä. Suomalaisia syytetään suurista kerta-annoksista, mutta tosiasiassa jatkuva tissuttelu on paljon vaarallisempaa maksalle ja aivoille kuin kaatokänni ja ankara katuminen silloin tällöin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos käyt Ruotsissa, suosittelen pistäytymään Systembolagetissa ainakin tarkkailemassa, ostamaan en toki kehoita. Siellä viinien hinnat ovat kolmisenkymmentä prosenttia halvemmat kuin meillä ja valikoima kolminkertainen, eli viinien saatavuus on hurjasti suurempi. Suomalaista keskustelua seuranneena on ihan ällikällä lyöty, eihän sellaiset toimenpiteet voi johtaa pienempään kulutukseen - vai voiko sittenkin?

P.s. Myös Norjan Monopolet hakkaa Alkon mennen tullen viinivalikoimallaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Riippuu tietysti siitä mitä jatkuvalla tissuttelulla tarkoitetaan. Jokapäiväinen alkoholin käyttö, esimerkiksi viini ruokajuomana, ei tilastojen valossa näyttäydy elimistölle epäterveellisenä - päinvastoin, sydän- ja verisuonisairauksia alentavana tekijänä. Suomessahan ne ovat edelleen huimasti korkeammalla tasolla kuin esimerkiksi Italiassa.

Kaatokänni saattaa todellakin aiheuttaa ankaran katumisen tarpeen, jos edellisenä iltana on kaatunut kanveesiin, lyönyt puukolla kaveria nakkikioskilla tai huomannut vaimon ja lapsien paenneen jonnekin tuntemattomaan paikkaan karkuun. Tällaisia sosiaalisia ongelmia tai vaaratilanteita ei esiinny niissä sivistyneen alkoholikulttuurin maissa eikä alkoholin käyttöä mielletä niissä maissa ongelmaksi lainkaan.

Sikäläiset suurkuluttajatissuttelijat saattavat saada maksakirroosin, mutta kyseessä on puhtaasti terveydellinen riski - sillä ei ole siellä sosiaalista ulottuvuutta lainkaan. Kyse on työssäkäyvistä kunnon kansalaisista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persujen ehdotus ei edes koske viinejä vaan outoa tuotetta väkevää olutta jolla ei ole mitään minkään valtakunnan juomakulttuurin kanssa tekemistä. Siksi on erikoista että liberaalia alkoholikulttuuria haluavat rientävät persuja tässä tukemaan. Lyhyt käynti suomalaisessa lähiössä lauantai-iltana riittää kelle tahansa vakuuttamaan että alkoholi ei ole se mistä puutetta kärsitään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #55

Niin, vähän torsoksihan tuo esitys jää, mutta askel eteenpäin on aina askel eteenpäin.

Toivottavasti valtavirran kansalaisista ei koskaan tarvitse elää kuvailemasi lähiöhäiriköiden ehdoilla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #55

Niinhän tuossa esimerkiksi ensimmäinen kommentoija varauksetta riensi kantaa kannattamaan. Hän ei ollut ainoa, ja nopeasti katsottuna vaikuttaisivat liberaalin politiikan kannattajat lähinnä pettyneiltä. Seuraammeko eri keskustelua?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #57

No hyvä sitten ehkä minun ei olisi pitänyt käyttää monikkoa vaan suunnata ihmetykseni ainoastaan kyynikkokuikalle.( Saamani vastaus oli kyynisyyden huippu.)

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #59

#59
''Lyhyt käynti suomalaisessa lähiössä lauantai-iltana riittää kelle tahansa vakuuttamaan''

Siellä ei juuri RKP:n äänestäjät ole äänessä. Vai kuuleko siellä ruotsin mongerrusta?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #61

Onhan meitä kaksikielisiä kaikkialla ja ruotsinkielisiä asuu esim minun lähiön palveluita käyttävässä perinteisessä Helsingin maalaiskunnan kylässä paljon. Lähiössäni on myös ruotsinkielinen päiväkoti. Eli ruotsinkieltä kyllä kuulee.

Pekka Iiskonmaki

#62
Siellä on varmasti meno paljon hillitympää ja jotenkin hienoa. Anteeksi huono kouluruotsi. Olisivat edes opettaneet koulussa riikin ruotsia.

I Porgo svensk killar inte drinkka muovikassikalja näärä supermarket. Ne är kultturel, fiin ja betre folkke. He ryyppävä fron kuppi ja lillasormi pystys inte ryystä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset