Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Viron yritysveromallista talouden piristysruiske

Virossa yritykseen jätettyä voittoa ei veroteta lainkaan. Osinkona jaettavaan voiton osaan sen sijaan kohdistuu 21 prosentin tasavero. Saajalleen osinko on verovapaata tuloa.

Verotus tapahtuu vasta, kun voitot kotiutetaan yrityksestä, jolloin yritykseen jäävästä ja yrityksen kehittämiseen suunnatusta voitosta ei vielä mene veroa.

Tiedustelin viime vuoden elokuussa kirjallisessa kysymyksessäni, aikooko hallitus selvittää Viron yritysveromallin soveltamismahdollisuudet Suomessa.  En ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, sillä esitin mallin käyttöönottoa jo kolmisen vuotta sitten toimiessani Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajana.

Pidän Viron yritysveromallia potentiaalisena keinona piristää Suomen taloutta ja parantaa työllisyyttä tilanteessa, jossa yritysten investoinnit ovat pudonneet kymmenen miljardia euroa vuoden 2008 jälkeen. Yritysten liikevaihdon ja investointien romahtamisen seurauksena myös yritysten työpaikat ovat vähentyneet kaikkiaan 100 000 vuoden 2008 jälkeen. Teknologiateollisuuden mukaan yrityksillä ja omistajilla ei ole todellista verotuksellista kannustinta investoida Suomeen pitkäjänteisesti. Teknologiateollisuuden investoinnit olivat viime vuonna kaksi miljardia euroa alemmalla tasolla kuin vuonna 2008.

Perusteita Viron yritysveromallin houkuttelevuudelle on monia. OECD-maiden verovertailussa Viron verojärjestelmä on arvioitu kilpailukykyisimmäksi ja se kannustaa tutkitusti yrityksiä investointeihin ja kasvuun.

"Viron veromallissa on huikea ero verrattuna Suomen järjestelmään kannustinvaikutusten kannalta," sanoi Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas viime vuonna järjestetyssä Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät -tilaisuudessa.

Hallituksen panosta katsoin tarvittavan selvittämään, miten Viron mallin hyvät puolet suhteutuvat sen uhkakuviin Suomen olosuhteissa. Ilokseni valtiovarainministeri Alexander Stubbin vastaus kirjalliseen kysymykseeni oli myönteinen. Stubb näytti vastauksessaan vihreää valoa Viron yritysveromallin soveltamismahdollisuuksien selvittämiselle ja arvioi selvityksen valmistuvan vuoden 2016 lopussa.

Viron yritysveromalli on yksi selvitettävistä asioista syyskuussa käynnistyneessä selvityshankkeessa, jonka toteuttajina ovat VATT ja ETLA. Viron yritysveromallin vaikutuksia on aikaisemmin arvioitu niukasti, mutta nyt hallitus tarttuu toimeen ripeällä otteella.

Toivon selvityshankkeen antavan konkreettista tietoa siitä, voiko Viron yritysveromallia käyttää kehittämään Suomen yritysverotusta siten, että se kehittyy kannustavammaksi ja kansainvälisesti kilpailukykyisemmäksi.

Huolelliseen selvitystyöhön kuuluu selvittää hyötyjen ohella myös mallin mahdolliset haitat. Viron yritysveromalli on herättänyt myös kritiikkiä. Vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas varoitti Helsingin Sanomissa (HS 12.12.2014) julkaistussa kirjoituksessaan Viron mallin voivan johtaa siihen, että veronsaajat voisivat menettää yhteisöveron tuoton vähenemisenä noin kaksi miljardia euroa. Niskakankaan mukaan valtio menettäisi osinkojen verovapauden myötä runsaat 500 miljoonaa euroa, mikä vastaa osinkoveron tämänhetkistä tuottoa.

Heikki Niskakankaan mukaan on myös epävarmaa, sallisiko EU Suomelle nollaverokannan. Niskakangas muistuttaa, että Viro sai EU:n jäseneksi tullessaan poikkeusluvan rikkoa emo- ja tytäryhtiöitä koskevaa direktiiviä, jonka mukaan suorasijoitusosinkoihin ei saa kohdistaa veroa. EU:ssa asenteet aggressiivista verokilpailua kohtaan ovat koventuneet, minkä vuoksi EU:n tuomioistuin voisi puuttua Suomen toimiin, jos se laskisi verokantansa nollaan ja verottaisi ulos maksettuja osinkoja. Suomen Yrittäjien mukaan Viron yritysveromalli ei ole EU-oikeuden vastainen. Yhteisöverotusta ei ole EU:ssa harmonisoitu, vaan se on kansallisen päätösvallan piirissä. Viron yritysverotuksessa ei siten ole ongelmaa EU-oikeuden näkökulmasta.

Yhteisöjen nollaverotus sopisi Heikki Niskakankaan mukaan huonosti Suomen verojärjestelmän kokonaisuuteen. Hänen mukaansa tällä hetkelläkin on ongelmana, että tuloja ohjataan osake-yhtiöihin, koska verotus halutaan minimoida. Yhtiöverotuksen nollaverokanta ja osinkojen verovapaus voisivat muuttaa verovelvollisten käyttäytymistä, mikä ei ole verotuksessa tavoiteltavaa. Uhkana olisi, että holdingjärjestelyiden hyväksikäyttö kasvaisi ja kaikenlaista tuloa ohjattaisiin verovapaasti yhtiöihin, mikä johtaisi merkittäviin veronmenetyksiin.

Niskakankaan esittämä huoli on otettava vakavasti, mutta Suomen heikko taloudellinen tilanne vaatii pikaisia korjaustoimia, joista Viron yritysveromalli uskon vakaasti olevan yksi. VATT:in ja ETLA:n julkistaessa selvityksensä on johtopäätöksiin pureuduttava tarkasti ja rehellisesti ja tämän pohjalta tehtävä päätös, voidaanko mallia soveltaa Suomessa.

Euroalueen ja Schengen-alueen jäsenmaiden jatkuvat sääntörikkeet merkitsevät sitä, että Viron mallia ei pidä Suomessa jättää soveltamatta EU:n mahdollisen vastustuksen vuoksi. Hallituksen on tässäkin kysymyksessä pidettävä ensisijaisesti Suomen ja suomalaisten puolta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Riittääkö suomalaisten ylpeys kopiomaan kaiken Virosta Ruotsin sijasta?

Viinakauppa on jo virolaisten käsissä ja Suomen kalastuslaivasto.

Monet väittävät, että rakennustoiminta on myös liukumassa virolaisten käsiin Suomessa.

Käyttäjän JormaTuomainen kuva
Jorma Tuomainen

Itseasiassa tasavero on nykyisin 20%. Tuo yritysverotus on käytännössä 25% koska se on tehdään 20/80 suhteessa nettomaksuista.

Pekka Iiskonmaki

Suomen korkea verotus on arka paikka. Kaikki verojen alennukset ovat poissa virkaeliitin rahapussista.

Palvelut voitaisiin hoitaa huomattavasti pienemmillä veroilla. Tasavero kaikille. Progressio tappaa työnteon ja siten hyvinvoinnin perustukset.

Käyttäjän ossikurkisuonio kuva
Ossi Kurki-Suonio

Uutinen aiheesta osoitteessa: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/162844-kansanedust...

Tästä tuli kyllä mieleeni Ylen Mikä maksaa -ohjelman erikoisjakso Kauhajoelta. Paikalliset yrittäjät tätä Viron mallia kovasti toivoivat. Närkästystä aiheuttivat myös palkan sivukulut ja se, ettei palkansaajilla ollut yrittäjien mielestä riittävää käsitystä näistä kuluista. Ehdottivat, että palkkakuittiin kirjattaisiin jatkossa palkan lisäksi myös kaikki työllistämiskulut. Koko ohjelma löytyy Areenasta: http://areena.yle.fi/1-3079676

Yt. Ossi / US

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Viron veromallia ei ole tarpeen kopioida sellaisenaan, mutta kylläkin se, että yrityksen tulosta ei veroteta ennen kuin se otetaan osinkoina ulos. Siirtyminen voisi olla asteittainen, ilman kertarysäystä.

Osingon saajia pitäisi verottaa niin, että palkka- ja pääomatuloista prosentti olisi sama.

Sivukulujen osuus on Virossa jonkin verran korkeampi kuin Suomessa (nimimerkki Virossakin palkkaa maksanut), joten sitä ei tarvitse kopioida.

Pekka Pylkkönen

Selvitys on hyvä mutta erityisesti pointsit blogistille. Poliitikko tuo harvoin esiin kannattamansa asian negatiivisia puolia. Niitäkin kuitenkin on melkein aina.

Pekka Heliste

Suomenkin olisi helppo tehdä matalampi verotus, jos EU makaisi verot kuten Virossa käy.

Viron suhteessa suurin nettosaaja eli käytännössä suomaliset maksvat virolaistenkin veroja

Ja jostain syystä kaikki rahat jäävät yrityksiin, sillä Virossa yritysveron tuotto on lähellä nollaa

Pekka Heliste

Näin on, meidänkin pitää hoitaa asiat yhtä huonosti kuin Viro niin alamme saada tukea

Pekka Iiskonmaki

#9
En ole koskaan ymmärtänyt Pekka Helisteen katkeruutta Viroa kohtaan. Olen asunut Virossa kauan ja en ole kokenut samaa kuin Pekka Heliste.

Talous kasvaa ja joka puolella on nostokurkia ja rakennetaan. Suomesta muuttaa nuoria töihin Viroon ja monet perustavat tänne yrityksiä.

Virossa talous kasvaa ja on tekemisen meininki. Pekka Heliste vain purkaa kiukkuaan minulle tuntemattomasta syystä.

Pekka Iiskonmaki

#11
Viro on muuttumassa halpamaasta korkean teknologian maaksi. IT -alalla on vapaita työpaikkoja n.5000. Suomalaisia nuoria on siirtynyt paljon Viroon töihin. Pilvenpiirtäjiä nousee Tallinnaan. Ei niitä rakenneta sukkia kutomalla.

Viro on ostanut mm. Suomen koko kalastuslaivaston jne. Suomen rakennusala on siirtynyt vahvasti virolaisille jne. jne.

Pekka Heliste

heh , kalstus ja kirveshommat korkean tuottavuuden töitä ?

Eikä tuota tunkua Viroon ole ollut 2014 muutti 1542 kun maasta muutti kaikiaan liki 16000

Pekka Iiskonmaki

#13
OK. Pekka on oikeassa Suomessa menee paremmin kuin Virossa. Tässä Suomen hyvinvointia numeroina 2015:

Työttömiä 381.600, luottotiedottomia 370.000, leipäjonoissa 20.000 kansalaista.

Lähes 100.000 nuorta on pudonnut kokonaan yhteiskunnan rattaista ja ei tiedetä missä he ovat?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset