Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Länsimaiden ja Assadin on liittouduttava ISIS-järjestöä vastaan

Geopoliittisen kädenväännön sijaan voimavarat pitäisi keskittää yhteistä vihollista vastaan. Syyrian ja Irakin maaperältä löytyy pimeyden ydin, jonka voimat ovat lähteneet osaltaan vaeltamaan kohti Eurooppaa. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. ISIS:n kaltainen järjestö voidaan tuhota vain lähettämällä kansainväliset joukot, johon ei ole poliittista tahtoa, tai liittoutumalla Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kanssa. 

Syyriassa on käynnissä diplomaattinen näytelmä, jossa jokaisen maan osana on näytellä jossain määrin tietämätöntä. Todellisuus lienee, että Yhdysvallat on jo pidemmän aikaa tiennyt tai hiljaisesti hyväksynyt Venäjän toimet Syyriassa. Tärkeintä on, että joku taistelee ääri-islamisteja vastaan, eikä se, kuka ääri-islamisteja vastaan taistelee. Euroopalla on turvallisuuspoliittinen vastuu ottaa lähialueidensa tilanne hallintaan. Länsimaiden on määrätietoisesti tuhottava ISIS.

Al-Assad on kiistanalainen johtaja. On syytä epäillä, että hänen hallintonsa on tehnyt sotarikoksia. Syyrian kansa on joutunut kärsimään, eikä mikään ratkaisu tuota heidän tilanteeseensa nopeaa helpotusta. Kukaan ei Lähi-idässä toimi täysin puhtain paperein, mutta tosiasia on, että vain Syyrian nykyhallinnolla on riittävää sotilaallista kykyä ja halua haastaa ISIS. 

ISIS:n raakalaismaista toimintaa voi niin sanottua natsikorttia pelkäämättä verrata natsi-Saksan hirmutekoihin. Moderni historia ei tunne toista organisaatiota joka pyrkisi niin järjestelmällisesti naisten ja eri uskontoa edustavien perusihmisoikeuksien tuhoamiseen. Orjamarkkinat. Ruoskinnat. Raiskaukset. Teloitukset. Silmittömät silpomiset. Pakkokäännyttämiset. Kaiken tämän tiedämme lähinnä niiden urheiden ihmisten ansiosta, jotka auttavat ISIS:n uhreja pääsemään turvaan pakolaisleireille.

Epämiellyttävä totuus on, että vihollisemme vihollinen on ystävämme. Aikanaan kapitalistinen länsi liittoutui kommunistisen idän kanssa natsien pahuutta vastaan. Tänä päivänä kapitalistisen lännen on liittouduttava maltillisten islamilaisten maiden kanssa ISIS:n pahuutta vastaan. Pölyn laskeuduttua Syyrian kansan on saatava vastineeksi merkittäviä poliittisia uudistuksia.

Ääri-islamistien uhkaa vastaan myös Suomen pitää ryhtyä lainsäädännöllisiin toimiin. Terrorismirikosten rangaistavuutta täytyy laajentaa. Kouluttautuminen terrorismirikoksen tekemistä varten on säädettävä rangaistavaksi teoksi. Lisäksi terrorismin rahoittamissäädökset on laajennettava koskemaan varojen keräämistä tai antamista terrorismiryhmälle tai toisen terrorismirikoksen tekemiseen.

Todistetusti islamistien rinnalla taistelleiden ulkomaalaisten maahanpääsy on estettävä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vaarantamisen nojalla. Useat Euroopan maat ovat kieltäneet terroristikoulutuksen saaneiden ulkomaalaisten maahanpääsyn tai karkottanut heidät maasta.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Suomen kansalaisuuslakia on muutettava siten, että se mahdollistaa kansallisen turvallisuuden vaarantavien henkilöiden kansalaisuuden menettämisen. Näin toimitaan esimerkiksi Isossa-Britanniassa, joka on tunnustettu länsimainen oikeusvaltio.

 

(Pidin puheen eduskunnan täysistunnossa 20.10.2015)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eiköhän Al-Assad tehnyt rikoksia jo paljon ennen ns. sisällisodan (2011) puhkeamista. Presidentin syrjäyttämiselle oli erittäin hyvä perusteet jo silloin.
Sama koski Venäjää sen hyökättyä Georgiaan v. 2008.
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4242...

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Kappas vaan Petri,voisitko ajatella omalle kohdallesi,jotain mielenhallintakoulutusta,enemmän rauhaa ja rakkautta..eiko niin?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mutta eikös ulkoministeri Soini juuri tuominnut Venäjän sotarikokset Krimin ja Itä-Ukrainan suhteen? Sitten puhtoisena Syyriaan?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Persujenkin kannattais vihdoin liittoutua turvapaikkavyöryä vastaan kansalaisten kanssa,
Joko on unohtunut sopimus suomalaisten kanssa ?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Al-Assad taitaa olla tyypillinen chinless wonder, täysin kyvytön mies johtamaan edes paikallista Lions Clubia. Lännen olisi pitänyt jo ajat sitten valita vihollisekseen ääri-islamilaiset terroristijärjestöt ISIS ja Al Nusra. On yritetty tukea jotain "maltillisia" joukkoja, jotka ovat samanlaisia teurastajia kuin muutkin. USA koulutti vastarintajoukkoja, jotka heti ensimmäiseksi antautuivat ja antoivat aseensa Al Nusralle. Huonokin diktaattori on parempi kuin sekasorto ja "uskonnollinen" terrori. Al-Assad oli lähes vaaraton pikkudiktaattori, joka tykkäsi lähinnä shoppailla vaimonsa kanssa Pariisissa ja hän pystyi silti ylläpitämään jonkinasteista järjestystä. Sekaantuminen Syyriaan oli erittäin suuri virhe.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Simon kirjoitti:

"Al-Assad on kiistanalainen johtaja. On syytä epäillä, että hänen hallintonsa on tehnyt sotarikoksia."

Aivan, aivan. On syytä. Epäillä. Mahdollisesti. Kenties.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Suurin osa al-Assadin hallinnon ihmisoikeusrikoksista on tapahtunut vasta "arabikevään" jälkeen, jolloin kaikki osapuolet ovat syyllistyneet merkittäviin rikoksiin. Al-Assad on usein sanoutunut irti Syyrian asevoimien hirmuteoista.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Kyllä maailmaan puhetta mahtuu. On Timo Soinikin sanoutunut irti rasismista vaikka kuinka monta kertaa, mutta ei se ole estänyt ps:n SS-osastojen rasistista mölyämistä. Kovin hentoinen on al-Assadin ote, jos hänen oma armeijansa tekee kauheuksia komentajansa päinvastaisesta mielipiteestä välittämättä.

Ed. Elon näkemys on lapsellinen. Hän taitaa ihan tosissaan luulla, että kunhan vain ISIS on saatu tuhottua, Syyrian sisällissota loppuu kuin seinään, al-Assad luopuu vallasta ja demokratia alkaa kukkia. Olen varmaan vähän kyyninen, kun en oleta asioiden kulkevan ihan näin. Mielestäni Syyrian sisällissodan käänteet ovat osoittaneet al-Assadin halun pysyä vallassa keinolla millä hyvänsä, ja tämän vuoksi ed. Elo puhuu puutaheinää.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #9

Olet varmaankin oikeassa arviossasi suhteessa al-Assadiin mutta mielestäni ISIS:in nopea ja päättäväinen tuhoaminen on tärkeämpi päämäärä kuin Syyrian rauhoittaminen. En tiedä, uskooko Elo Syyrian tilanteen parantuvan mutta riippumatta tilanteesta ISIS pitää tuhota.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #10

Mikäli kalifaatin tuhoaminen on ykkösprioriteetti, niin siinä tapauksessa kannattaisi keskittyä kurdien tukemiseen.

Tosin tässäkin tapauksessa veikkaan, että Elo ei kehtaa suositella tätä ratkaisua, koska se kuulostaisi epäilyttävän vasemmistolaiselta. Ajattele nyt, kun ne kaikki punavihreät hilluvat tuolla kadulla osoittamassa mieltään kurdihallinnon puolesta. Assadin kannattaminen on persunuorelle paljon coolimpaa ja katu-uskottavampaa, niin pysyy se oikeistopopulistinen imago kunnossa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #11

Onhan tuossa pointtinsa, Syyrian kristityt ovat usein al-Assadin hallinnon tukijoita. Kurdit taas ovat tietääkseni lähes aina muslimeja.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #10

En minäkään tiedä, mitä - jos mitään - ed. Elo on kirjoittaessaan ajatellut, mutta tämmöisen hän on sinne laittanut: "Pölyn laskeuduttua Syyrian kansan on saatava vastineeksi merkittäviä poliittisia uudistuksia." Pidän haihatteluna luulla merkittävien poliittisten uudistusten onnistuvan al-Assadin hallitsemassa Syyriassa, ja hänen innokkuutensa vallasta luopumiseen tulikin jo käsiteltyä edellä.

Marko Huttunen

Homma pähkinänkuoressa; Lähi-Itään on yritetty ajaa demokratiaa kuin käärmettä pyssyyn. Joka paikassa mennyt aivan vatuiksi, islamin eri alalohkot painii keskenään ihan kuin kauko-itä dominoefektiä heilutellessa kylmän sodan aikaan. Nyt jenkit istuu sormi pepussa, ryssä pommittaa valikoimatta kaikki partasuut kivikauteen (niin kauan kuin nuo pahasti pop-niiteillä paikkaa-paikan päälle fixatut Suhoit roikkuu jotenkuten ilmassa), ja potin korjaa Venäjä ja Al-Assad. Niinkauan kuin Lähi-Itä elää keskiaikaa kaikkine islamin suuntauksineen,ainoa tapa hallita on diktatuuri. Maallinen diktatuuri. Pahoin pelkään että aika moni saattaa kaivata jo Saddamia ja Gaddafia,sevverta perseelleen siellä on viime aikoina mennyt.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Joillekin on myös täällä Suomessa tullut ikävä diktaattoria, eli presidentti Kekkosta. Demokratian harrastaminen ei ole täälläkään onnistunut, kun valta ei ole kenenkään käsissä, oman edun tavoittelijat ajavat valtion hajaannukseen, kurjuuteen ja hukkaavat itsenäisyyden.

Marko Huttunen

Kurdien tukeminen, ja heille oman valtion luominen olisi myös välttämätöntä. Siinä olisi edes yksi,potentiaalisesti demokratinen vyöhyke Lähi-Idässä. Punavihreäksi leimautumista ei kurdien tukemisessa tarvitse pelätä, keskiverto takku.fi mielenosoittaja che guevara paitoineen saati pilottitakkinen anarkisti ei erota kurdia oregaanosta.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kurdit ovat syyllistyneet samanlaisiin teurastuksiin ja sotarikoksiin kuin muutkin ryhmittymät. Kurdisotilaat ovat tuhonneet kokonaisia kyliä Syyriassa.

Marko Huttunen

Sotahommissa se menee silviisii että kaikenlaista tuhoa ja kiusaa tehdään minkä keretään. Sitten kun on voittaja selvillä,voittaja tuomitsee hävinneen kaikista mahdollisista ja mahdottomista rötöksistä,hirtetään sopiva määrä häviäjän johtajia ja voittajan rötöksistä säädetään laki että niistä ei puhuta. Vrt Neuvostoliitto ja WW2. Ei paljon ryssä tuo Lokan kylän murhattujen lasten haudoille kukkia.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #22

Minun on vain vaikea uskoa kurdien "potentiaaliseen demokraattisuuteen" vaikka toki koen sympatiaa kurdeja kohtaan. Ei ole mitään hyviä joukkoja tai osapuolia. Edes Isistä pommittavat venäläiset tai jenkit eivät ole hyviä. Ainoa arvokas osapuoli on sodasta kärsivät siviilit.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Mikä tahansa ratkaisu jossa asetutaan Syyrian kansan enemmistön muodostavia sunneja vastaan johtaa vain entistä suurempiin ongelmiin. Ei ISISksen nousu ole syy vaan seuraus.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olisihan Libyasta pitänyt oppia tai sitten tarkoitus on vain saada kaaos aikaan.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Lännellä ei ole mitään vastuuta. Yllytetään kapinaan mutta ei tueta sitä kunnolla ja "länsihenkiset" kapinalliset jätetään paikallisten militanttien tapettaviksi. Ukraina, Egypti, Libya, Syyria. Ikinä ei pidä tarjota sellaista, mitä ei pysty antamaan. Egyptissä petettiin pitkäaikainen liittolainen. Täydellinen ja tahallinen vastuuttomuus on tämän kaaoksen taustalla.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Samaa mieltä, Simon. Syyriaan ei saada rauhaa eikä ISIS:iä tuhottua ilman Al-Assadin hallinnon tukea. -Mutta tämä on varmasti suuri tappio Obamalle, jonka joukot eivät ole saaneet juuri mitään aikaiseksi niinä muutamana vuotena, kun ovat sotaan osallistuneet. -Nyt kun sota saadaan ehkä jonkin ajan kuluttua päätökseen, vaarana on, että ISIS on soluttautunut tänne Eurooppaan, kun rajojen yli on voinut vain marssia pakolaisena tai siirtolaisena. Niinkuin joku terrorismintutkija sanoi, olisi naiivia olettaa, että iSIS ei käyttäisi tilaisuutta hyväkseen. Sodasta saattaa tulla pitkäkestoisempi kuin halutaan uskoa. -Ja muistanko oikein, että Venäjä on jo periaatteessa suostunut siihen, että Al-Assad voisi luopua vallasta, kun sota on päättynyt, ja sitten järjestää demokraattiset vaalit?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Tässä nyt paljon viisastellaan kirjoittajalle, koska persupoliitikko. Simon Elo ottaa selkeästi kantaa ja pyrkii tarkastelemaan tilannetta mitä Saddam Hussein ennusti ennen USA:n marssia Bagdadiin. "Kaikkien sotien äiti". Nyt näitä sotia sikiää alueella missä on valtatyhjiö - useita - ja mitä syntynyttä tilannetta etenkään USA ei lainkaan hallitse. Ostaa öljyä. Soutaa ja huopaa.
Vaikka Venäjän presidentti toimii monella tapaa roistomaisesti ja on meille uhka, ainakin vallanhimossaan, osaa hän tehdä päätöksiä ja toimia. Putin on tehnyt päätöksensä; joka tapauksessa tilanne Syyriassa ja pohjoisessa osassa Irakia nyt on muuttumassa. Mikään taisteleva ryhmittymä ei siellä, eikä yleensäkään, ole puhtoinen, mutta Isis soveltaa ennenäkemättömän massiiivisia terrorin keinoja. Kirjoittaja on aivan oikeassa siinä että raakuudet on saatava loppumaan. Tämän pitäisi olla ykkösprioriteetti, kaikilla kyseisen ryhmän vastustajilla. Muu kiistely pitäisi saada laantumaan, myös meillä. Sodat Lähi-Idässä eivät tähän lopu, selviteltävää riittää, mutta ensin ISIS.
Ja kyllä. Euroopan valtioilla on asiassa vahvat intressinsä ja myös oma osansa vastuusta. Myös Suomella. Tässä ei voida jäädä arvailemaan mitä seuraava USA:n presidentti tekee seuraavaksi.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Riippumatta siitä miten nykytilanteeseen Syyriassa on ajauduttu ja mikä eri pelureiden rooli tapahtumissa on ollut kannatan kirjoittajan näkemystä laajasta liittoutumasta Daeshia vastaan. Mielestäni länsivaltojen ilmahyökkäykset ovat osoittaneet että Daeshin kukistamiseen maajoukoilla on ratkaiseva osuus. Al-Assadille tuleva moderni venäläinen aseistus kykenee vastaamaan USAn ym kapinallisille ja heiltä ISIS:lle välitettyyn materiaaliin, kurdit toivottavasti saavat tukea lisää ja parhaassa tapauksessa venäläiskoneet pitävät Turkin ilmavoimat poissa kurdeja pommittamasta. Venäläisten mukaantulo on jo parantanut al-Assadin armeijan henkeä ja Iranin joukot voimistavat iskukykyä edelleen. Jo aiemmin Putin ja Netanyahu ovat sopineet mekanismeista välttää tahattomia keskinäisiä vahinkoja, nyt kuuluu tästä sovitun myös USAn ja Venäjän kesken. Tilannetta edesauttaa jatkossa myös venäläisten operaatioalueen laajennus Irakiin - Bagdadin pyynnöstä - jolloin mahdollisuudet Daeshin lyömiseen ovat jo todella hyvät.

Mitä Suomeen tulee niin käsittääkseni terrorilait ovat aika hyvin ajan tasalla. Sen sijaan toivoisin Suomen ajavan EU:ta tukemaan Venäjän ponnisteluja Syyriassa enkä näkisi pahaksi vaikka se tapahtuisi vaikkapa turhanpäiväisiä sanktioita purkamalla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hitler liittoutui Stalinin kanssa eräiden 'yhteisten ongelmien' ratkaisemiseksi. Sittemmin länsi liittoutui Stalinin kanssa Hitler-ongelman ratkaisemiseksi. Kuka liittoutui kenen kanssa Stalin-ongelman ratkaisemiseksi? jne...
Sitten laskettiin lähinnä ruumiita...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Al-Assad ei ole täydellinen, mutta olisiko kuitenkin paras vaihtoehto Syyrian johtoon?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Jos hänet valitaan kunnollisissa vaaleissa presidentiksi, niin kyllä silloin. Nythän hän on päässyt valtaan pelkillä geeneillä.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Ainut toimiva demokratia alueella-Israel
Koko arabimaailman hajaannus hyödyttää israelia,joka on suhteessa vihamielisiin naapureihinsa ylivoimasisempi kuin koskaan,eikä asetelma ihan heti muutu !

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

Venäjän iskuista väitetään 90% suuntautuneen Assadia vastustavia kapinallisia kohtaan. ISIS näyttää olevan vain markkinointiverho Venäjän proxy-sodalle lännen heikosti tukemia kapinallisia kohtaan.

Kansainvälisen yhteisön tulisi nyt näyttää Venäjälle kaapin paikka Syyriassa, mutta YK on Venäjän veto-oikeuden vuoksi hampaaton, ja jokainen päivä kun Venäjä saa huseerata vapaasti, lisää pakoilaisvirtaa Eurooppaan, joka tosin sekin tuntuu olevan Venäjän etu, nimittäin sekasortoinen EU.

Nytkin esimerkiksi Turkki varoittaa: 350 000 pakolaista viikonlopuksi, jos Venäjä jatkaa ilmaiskuja:

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/Turkki%20pako...

Käyttäjän teemuru kuva
Teemu Ruippo

Hieman olen kummastellut sitä, miten sopivasti USA:n "töppäilyt" terrorismin vastaisessa sodassa Lähi-Idässä satavat sen kyseisen alueen tärkeimmän liittolaisen, Saudi-Arabian, laariin.

Ensin kaadettiin Saddamin hallinto, vaikka sillä ei ollut kytköksiä islamistiterroristeihin, eikä hallinnolla ollut myöskään massatuhoaseita. Seurauksena oli, että terroristijärjestö ISIS kaappasi vallan.

Sitten aseistettiin Syyrian Vapaata Armeijaa jolta aseet "kömmähdyksenomaisesti" siirtyivät al-Nusran rintamalle ja muille islamisteille.

Mitä yhteistä on ISIS:illä ja Syyrian muilla islamistikapinallisilla kuten al-Nusralla? Ne ovat sunni-islamistisia, tarkemmin sanottuna wahhabistisia tai salafistisia ryhmittymiä. Mikä on Saudi-Arabian valtionuskonto? Wahhabismi.

Kun CIA:n pyörittämä Pahlavin nukkehallitus kaatui vallankumouksessa Iranissa, USA:n merkittävin öljynlähde kuihtui. USA kääntyi Saudi-Arabian puoleen. Saudi-Arabia ja USA laativat Nixonin johdolla sopimuksen, joka takasi USA:lle öljytuloja ja Saudi-Arabialle sotilaallista turvaa. Saudi-Arabia oli luonnollinen valinta Iranin vallankumouksen jälkeen, silä Iranin uusi uskonnollinen johtaja, ajatollah Khomeini, oli kiihkomielinen islamin Shiia-suuntauksen edustaja, mikä voimisti vastakkainasettelua Saudi-Arabian kanssa.

Syyrian nykyinen johtaja Al-Assad kuuluu Shiia-suuntausta lähellä olevaan alaviittiseen uskonnolliseen vähemmistöön. Syyria on merkittävä Iranin liittolainen.

Iranilla ja sen liittolaisilla on äärimmäisen kireät välit Saudi-Arabiaan, uskonnollisista erimielisyyksistä johtuen. Nämä osapuolet ovat vähän väliä syytelleet toisiaan vääräoppisuudesta ja vannoutuneet pyyhkimään vääräoppisen vihollisensa kartalta.

Tässä me parhaillaan näemme miten USA:n ulkopolitiikan oikeana tavoitteena ei ole ISIS:in tai ylipäätään sunnilaisen terrorismin kukistaminen, vaan öljykenttien haaliminen ja toimiminen sen liittolaisen Saudi-Arabian eduksi Lähi-Idässä. Ensin oli Saddamin vuoro, seuraavaksi yritetään kaataa Assad. Venäjän painostus määrää pitkälti sen, mitä USA uskaltaa Syyriassa tehdä.

Petteri Hiienkoski

Kansanedustaja Simon Elo! Oikeansuuntaisia ajatuksia ryhtyä pohtimaan pakolaiskriisin syihin puuttumista!

ISIS:tä ei voida voittaa ilmapommituksilla. Tarvitaan maajoukkoja, jotka tekevät likaisen työn ja riisuvat ISIS-taistelijat aseista tai ajavat nämä pois kylistä ja kaupungeista, joissa nämä pitävät viattomia hirmuvaltansa alla, orjinaan tai vankeinaan.

Miten perussuomalaisen puolueen johtaja Timo Soini on ulkoministerinä edistänyt länsimaiden liittoutumista edes Venäjän kanssa ISIS:stä vastaan?

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Assad on tappanut paljon enemmän siviilejä kuin ISIS. Miksi valitset näistä kahdesta siviilejä lahtaavasta hallinnosta liittolaiseksi juuri sen hallinnon, jonka teot ovat kertaluokkaa pahempia? Ei se muuta murhaamista paremmaksi, jos jättää lataamatta teoista videoita sosiaaliseen mediaan.

Käyttäjän AlexKransman kuva
Alex Kransman

Eiköhän tässä liene tyhjentävä vastaus tähän kirjoitukseen:

http://ulkopolitist.fi/2015/10/22/tuhopolttajasta-...

Käyttäjän simonelo kuva
Simon Elo

Ja katsopa vielä minun tyhjentävä vastineeni.

Tätä kutsutaan ulkopoliittiseksi keskusteluksi, ja sitä Suomessa kaivataan!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset