Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Kristittyjen hätä maailmalla

Kristityt ovat maailman vainotuin uskonnollinen ryhmä. Kristittyjen hätää maailmalla kuvaa ehkä parhaiten arvio, jonka mukaan Lähi-idässä asuvien 12 miljoonan kristityn määrä puolittuu vuoteen 2020 mennessä.

Suomi voi vaikuttaa tilanteeseen parhaiten ottamalla kristittyjen oikeudet uskonnonvapausstrategiansa keskiöön ja puuttumalla kristittyjen vainoihin kehityspolitiikan avulla. Katolisen Aid to the Church in Need -järjestön virkamiehen Guyla Orbanin mukaan joka kymmenes kristitty maailmassa kärsii vainosta.

Geopolitical Information Service -analyysiyhtiön heinäkuun alussa julkistaman raportin mukaan tuhansia kristittyjä on tapettu, heidän kirkkojaan ja luostareitaan on tuhottu, kokonaiset kristityt yhteisöt on pakotettu pakenemaan kotiseuduiltaan ja heidän uskonnollisia johtohahmojaan on siepattu ja teloitettu.

Kristittyjen tilanne on jo hälyttävä, eikä aikaa ole hukattavaksi. Suomen on mahdollista pyrkiä kehitysyhteistyön avulla takaamaan kristityn väestön oikeus saada tietoa omista perus- ja ihmisoikeuksistaan. Suomen panoksella ja erityisesti kehitysapuun liittyvällä tulosvastuulla on myös mahdollista vahvistaa viranomaisten ihmisoikeusvelvotteiden toimeenpanoa ja seurantaa.

Maailmassa uskonnonvapautta rajoittavien maiden osuus oli vuonna 2011 jo 40 prosenttia. Open Doors -järjestön listalla maista, joista kristittyjä vainotaan, olivat myös Suomen kehitysavun kohdemaat Etiopia, Kenia ja Tansania.

Suomen on helpointa aloittaa uskonnonvapauden ja kristittyjen oikeuksien puolustaminen näistä valtioista.

 

(Kirjoitus on julkaistu Espoon seurakuntien Esse-lehdessä 20.8.2015.)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Haluaisitko Simon Elo kertoa, että mitä konkreettisesti tämä kehitysyhteistyö on, joka auttaisi juuri kristittyjä? Olet tunnustanut, että ilman perussuomalaisia ei Sipilän hallitus olisi romuttanut Suomen nykyistä kehitysyhteistyötä ja leikannut maailman köyhimmiltä. Miten ja millaista kehitysyhteistyötä tehdään siis vähemmillä määrärahoilla ja juuri kristittyjen hyväksi? Eikö perussuomalaiset aja kehitysavun täyttä alasajoa, joten miten silloin sitä enää kohdennetaan kenellekkään?

Käyttäjän simonelo kuva
Simon Elo

Avainsana on tulosvastuu. Vastuu hallinnolle kunnioittaa uskonnonvapautta tai muuten Suomi ei voi tukea. Muutenhan pätee arvio siitä, että kehitysapu on turmiollista myös vastaanottajataholle.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Mahdollisesti hyvä, yleinen periaate, mutta miten auttaa juuri kristityjä? Ja haluatko vastata siihen, että romutitte jo kehyn, mutta haluatte ajaa sen täysin alas - miten nollasta jaetaan mihinkään?

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen Vastaus kommenttiin #5

No eiköhän asia ole niin, että jos hallinto ylipäätään kunnioittaa uskonnonvapautta, se antaa saman vapauden niin kristityille kuin muillekin uskoville.

Jarmo Skog

En myöskään ymmärrä miten kehitysavun lopettaminen ja sen kanavoiminen kristityille ovat yhteensopivia tavotteita? En muista kuulleeni persujen kannattavan kehitysavun uudistamista, vaan sen lopettamista.

Sami Vekkuli

Parempi olisi jos Suomeen otettaisiin pakolaisina vain näitä vainottuja kristittyjä.
Tosin olen sitä mieltä että kaikenlainen uskonto on ihmisille pahaksi, näitäkin ihmisiä vainoavat ketkäs muutkaan kuin muslimit. Ilman uskontoja tätkään ongelmaa ei olisi.

Uskonto on paras väline ihmisten manipulointiin toisiaan vastaan ja saada heidät toimimaan valtaapitävien haluamalla tavalla.

Käyttäjän jannehalinen kuva
Janne Hälinen

"Maailmassa uskonnonvapautta rajoittavien maiden osuus oli vuonna 2011 jo 40 prosenttia. Open Doors -järjestön listalla maista, joista kristittyjä vainotaan, olivat myös Suomen kehitysavun kohdemaat Etiopia, Kenia ja Tansania."

Tämäpä outoa, koska kaikki nämä maat ovat varsin kristittyjä maita.

Käyttäjän jannehalinen kuva
Janne Hälinen

En välttämättä käyttäisi luotettavana lähteenä uskonnollista järjestöä. Esimerkiksi Kenian kohdalla tuolla "vainona" tunnutaan pitävän niin sekulaarin lainsäädännön edistymistä kuin islamistiterrorismiakin.

Etiopiassakin yli 60 % väestöstä on kristittyjä, joten ei ehkä kannata tuota käyttää argumenttina.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #7

Vainon ensimmäinen askel on dis-informaatio, joka kommentissasi koskee Open doors-järjestöä.

Vainon ensimmäinen askel on se kun vanhempainyhdistystä aletaan pitää viharyhmänä, vainon ensimmäinen askel on se kun kristinuskoa käsitellään myyteistä käsin.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #7

Tässä se luotettava taho?

Leader: Kim Jong-Un
Government: Communist dictatorship

Population: 25 million (300,000 Christians)
Main Religion: Atheism/traditional beliefs

Persecution Level: Extreme
Source of persecution: Dictatorial paranoia

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #7

Tässä näet käytännön ajankohtaisen esimerkin median alueelle sijoittuvasta
diskriminoinnista.

Media equality on marriage equality?http://www.abc.net.au/mediawatch/transcripts/s4295137.htm

Homoliittoja k a n n a t t a v a
toimittaja tuo esiin, miten tiedotusvälineet
saartavat lapsenoikeutta ja ilmaisuvapautta puoltavaa kantaa,
vaientamalla sen.
.
Näin tapahtuu kaikkialla maailmassa. Siksi olennaista tietoa ei saada esiin olennaisista asioista päätöksen pohjaksi.

Käyttäjän hlehtone kuva
Hannu Lehtonen

Kiitos Simon Elolle, että otit tämän asian esille. Toivottavasti muutkin poliitikot toisivat esille näitä asioita ja ottaisivat kantaa. Kristittyjen vaino esimerkiksi Lähi-Idässä on todellisuutta tänä päivänä.

Käyttäjän villehoikkala kuva
Ville Hoikkala

Keniassa on kristittyjä prosentuaalisesti enemmän kuin Suomessa. Kenialaisista kirkkoihin kuuluu 84%, suomalaisista 80%. Keniassa kristittyjen vaino tarkoittaa sitä, että joillakin islamilaisen enemmistön alueilla, kuten Somalian rajan pinnassa, rikollisjärjestöt ja ääri-islamilaiset terroristit ovat hyökänneet kirkkoihin, ja näissä tilanteissa joitakin on kuollut.

Etiopian osalta joissakin tapauksissa maan ortodoksikirkkoon kuuluvat ääriainekset ovat pahoinpidelleet protestantteja.

Kristittyjen vaino on muuttanut muotoaan. Nykyään on yhä harvinaisempaa, että vainoa harjoittaa varsinaisesti valtio. Sen sijaan yhä useampi kristitty on surmattu erilaisten militanttien ryhmien käsissä, joille valtio ei mahda mitään. Kenian ja Tansanian lisäksi esimerkiksi Pakistanissa, Indonesiassa ja Egyptissä tilanne on tämä. Kun valtiot kilpailevat investoinneista alhaisilla veroprosenteilla, valtion kyky suojella omia kansalaisiaan heikkenee kun rahaa poliisien palkkaan jää yhä vähemmän.

Tästä syystä kehitysyhteistyön heikentäminen vaarantaa kristittyjen aseman monessa maassa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Kristittyjen vastaava toiminta on aivan yhtä pöyristyttävää.

http://shoebat.com/2015/03/18/christians-destroy-a...

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Moskeijat ovat jihadismin oppiahjoja, ja sitä paitsi puuta ja savea.
Lähes koko Afrikan manner on islamin teurastuksen, raiskaamisen ja orjuuttamisen alla.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #21

Se ei ole lieventävä tekijä kristittyjen toiminnalle sen missään suhteessa.

Käyttäjän villehoikkala kuva
Ville Hoikkala Vastaus kommenttiin #21

Ei ole. Useimmissa Afrikan maissa kristityt ovat enemmistönä ja suhteet muslimien ja kristittyjen välillä ovat asialliset. Myös Länsi-Afrikassa islamilaisilla alueilla kuten Senegalissa, Guineassa, Gambiassa, Sierra Leonessa jne. on kristityillä toimintavapaus.

Afrikan vaikeimmat maat kristityille on Komorit, Djibouti, Mauritania ja Sudan. Näistä mikään ei saa Suomelta kehitysyhteistyörahoja.

Eurooppa nähdään Afrikassa vihollisena, ja yleinen kutsumanimi Euroopalle on Babylon. Siksi erilaiset ääri-islamilaiset liikkeet saavat helposti kannatusta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Kristityt ovat maailman vainotuin uskonnollinen ryhmä"

Millähän perusteella? Vainottujen absoluuttisella lukumäärällä? Koska suhteellisesti eivät takuulla ole - sillä mittarilla kristityt ovat vähiten vainottu ja parhaitenvoiva uskontokunta. Vai ehkä vainon hurjuudella?

Ja miksi tämä kristittyjen vaino edellyttäisi erityistoimia muihin vainottuihin kohdistettujen aputoimien lisäksi? Ansaitsevatko kristityt parempaa kuin muut?

Voitaisiinko sen sijaan edellyttää, että kristityt lopettavat vainoamisen ennen kuin yhtään kristittyä autetaan? Ei voida, auttamisen on oltava yksilöiden auttamista riippumatta heidän uskomuksistaan tai heidän hallitustensa/papistonsa/naapurien toiminnasta.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Ovat huiman ehdottomasti, mutta se, että sinullekkin asia on aivan outo, on vain yhden diskrimointitavan eli median vaikenemisen tulos.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ei minulle ole millään tavalla outoa, että kristittyjäkin vainotaan. Minulle on outoa, että väite heidän vainotuimmuudestaan esitetään täysin ilman asiaperusteita.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Kristityt eivät ole ainoa vainottu ihmisryhmä maailmassa. Yleensä läntinen media kuitenkin jättää huomioimatta sen tosiasian, että kristityt ovat kaikkein eniten vainottu yksittäinen uskonnollinen ihmisryhmä tämän päivän maailmassa.

”Kristittyjen vaino on massiivista, laajalle levinnyttä ja lisääntymään päin, sekä edelleen heikosti uutisoitua”,
kirjoittavat Hudson instituutin tutkijat kirjassaan. Kristittyjä vainotaan 133 maassa, mikä merkitsee noin kahta kolmasosaa maailman maista. Paikallisesti vainot kohdistuvat juuri kristittyihin laajemmin kuin mihinkään muuhun uskonnolliseen ryhmään.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Kommenttini olikin blogistin väitteeseen, että he ovat "vainotuin" ihmisryhmä.

Kysymykseni oli blogistille. Mutta vastauksesi in yhtäkaikki pelkkää fuulaa. Paikallisesti vainot kohdistuvat aina johonkin uskontokuntaan, eikä kristinusko pelkän väitteen perusteella muutu vainotuimmaksi - suurin osa sen alueista on täysin vainoista vapaa tai ainoat vainot tapahtuvat sen itsensä toimesta.

Eli lähdeviitteitä tai yksityiskohtaisempia tietoja, ei hätäisiä päätelmiä. Siteeraat tutkimusta, muttet anna siihen lähdeviitteitä, jotta voisi edes etsiä mikä siinä määriteltiin vainoksi, saati tutkimusmetodeja.

Korjaus: Siteeraat kirjaa, joten pitäisi kertoa mihin kyseinen sitaatti siinä kirjassa perustuu. Kirjaan voi kirjoitella kaikenlaista kun se ei ole vertaisarvioitu julkaisu.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Marshallin, Gilbertin ja Shean mukaan kristittyjä vainotaan nykyään kiihkeimmin post-kommunistisissa (valtionateismi) sekä islamilaisissa maissa ja Etelä-Aasian hindulaisilla ja buddhalaisilla alueilla.

Eräillä alueilla vainot tulevat suoraan valtion taholta, jonka politiikkaan kuuluu väkivalloin taikka byrokraattisesti tiukasti valvomalla ja rajoittamalla estää kristinuskon leviäminen ja tukahduttaa kirkkojen toiminta. Tällaisia maita ovat vaikkapa Pohjois-Korea, Vietnam, Kiina, Burma, Saudi Arabia ja Iran.

Toisilla alueilla vainot taasen johtuvat siitä, että valtio on liian heikko tai välinpitämätön suojellakseen kristittyä vähemmistöä paikallisten kiihkoilijoiden mielivallalta. Näin vaikkapa Nigeriassa ja Irakissa.

Erilaiset alueellisesta hallinnasta kamppailevat terroristiryhmät, kuten Al-Shabab Somaliassa tai Taliban liike Afganistanissa, myös vainoavat kristittyjä.

Kiina, Vietnam ja Kuuba ovat kirjoittajien mukaan esimerkkejä maista, joissa kristinusko on vainojen hellittäessä kyennyt jossain määrin toipumaan ja elävöitymään jälleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset