Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Maahanpyrkijöiden laivat tulee käännyttää Välimerellä

EU-johtajat päättivät Brysselissä 25. kesäkuuta pidetyssä huippukokouksessaan, että Italiasta ja Kreikasta siirretään 40 000 turvapaikanhakijaa ja 20 000 pakolaista muihin EU-jäsenmaihin kahden vuoden aikana. Esitystä jäsenmaiden pakollisista kiintiöistä ei kuitenkaan hyväksytty.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi sopimuksen pakolaiskiintiöstä olevan "vaatimaton ensimmäinen askel". On harhaanjohtavaa puhua 40 000 tai 60 000 ihmisestä, kun todellisuudessa kyse on vähintään sadoista tuhansista. Jos 40 000 maksaa EU:lle 240 miljoonaa euroa, niin kyse on useamman vuoden aikana jopa miljardeista euroista, jonka päälle tulevat vielä kansalliset kulut. Jos suomalaiset eivät tätä hyväksy, heidän täytyy painostaa valitsemiaan päättäjiä.

Äänestimme perussuomalaisten jäsenten kanssa EU-asioita käsittelevässä eduskunnan suuressa valiokunnassa taakanjakomekanismia vastaan. Vähemmän yllättäen hävisimme äänestyksen, mutta odotetusti perussuomalainen linja pitää.

Sisäministeri Petteri Orpo päättää EU-kollegoidensa kanssa maakohtaisesta taakanjaosta heinäkuun loppuun mennessä. Pidättyvyyteen Suomelle osoitetun kiintiön laajuuden suhteen antavat perusteen paitsi tietoisuus lukuisten maiden päätöksestä olla osallistumatta taakanjakoon, myös kylmä arvio siitä, että maahanmuuttopolitiikka ei voi jatkua vanhaan malliin.

Australian pääministeri Tony Abbott suositteli huhtikuussa EU:lle salakuljettajien veneiden pysäyttämistä ja käännyttämistä, mikä hänen mukaansa on ainoa mahdollisuus lopettaa ihmiskauppa ja siten pelastaa ihmishenkiä.

Euroopan ulkorajayhteistyöstä huolehtivan Frontexin koordinoimat rajaturvallisuuteen liittyvät Triton- ja Poseidon-operaatiot onkin lisärahoituksella mahdollista muuttaa Australian-malliin, jolloin niissä käytetyt alukset voivat käännyttää laittomia tulijoita kuljettavat laivat takaisin. Tätä esitin Ylen Aamu-televisiossa, ja olen saanut suomalaisilta lähinnä positiivista palautetta.

Laittomien maahantulijoiden päästäminen Eurooppaan syö oikeudellisen järjestelmän uskottavuutta ja antaa lisäkannustimen yhä uusille yrittäjille pyrkiä maanosaamme. Pitkällä aikavälillä rakentavampi ratkaisu on rakentaa EU:n tukemana konfliktialueiden lähettyville YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ylläpitämiä vastaanottokeskuksia ja pakolaisleirejä, joille Eurooppaan pyrkivät ohjataan.

EU:n turvapaikkapolitiikan uskottavuutta on voitava arvioida myös laajemmin. Tällä hetkellä monessa Etelä-Euroopan maassa turvapaikanhakijoita ei enää rekisteröidä ja heidät päästetään esteettä siirtymään pohjoiseen.

Schengen-alueen sisäinen ihmisten vapaa liikkuvuus ilman rajatarkastuksia onkin uskallettava ottaa rohkeasti tarkasteltavaksi. Suomen edun nimissä on oltava valmis palauttamaan Schengen-alueen sisäiset rajatarkastukset niin pitkäksi aikaa, että yhteisiä sääntöjä taas kunnioitetaan.

Tanskan uusi hallitus aikoo ottaa käyttöön rajatarkastuksia Saksan vastaiselle rajalleen. Päätöksestä voidaan kiittää Tanskan kansanpuolueen huiman vaalimenestyksen luomaa painetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Pidättyvyyteen Suomelle osoitetun kiintiön laajuuden suhteen antavat perusteen paitsi tietoisuus lukuisten maiden päätöksestä olla osallistumatta taakanjakoon, myös kylmä arvio siitä, että maahanmuuttopolitiikka ei voi jatkua vanhaan malliin."

Hallitusohjelmassa hallituspuolueet nimen omaan ovat sitoutuneet siihen että maahanmuutto jatkuu vanhaan malliin, ilman suurempia muutoksia.

Toinen rakentavampi ratkaisu olisi pitää se kiintiöpakolaisten määrä 1050:ssä, jokainen tänne tuleva kiintiöpakolainen on ihmissalakuljettajilta pois.

Viljo Häggman

"Hallitusohjelmassa hallituspuolueet nimen omaan ovat sitoutuneet siihen että maahanmuutto jatkuu vanhaan malliin, ilman suurempia muutoksia."

Niin kuvittelee sellainen joka ei osaa lukea sitä mitä hallitusohjelmaan ei ole kirjattu. Turvapaikanhakijoiden kohtelusta ei ollut hallitusohjelmassa sanaakaan. Politiikka voidaan muuttaa pelkällä virkamiesten ohjeistuksella. Lakeihin ja sopimuksiin ei tarvitse koskea.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Niin kuvittelee sellainen joka ei osaa lukea sitä mitä hallitusohjelmaan ei ole kirjattu."

Tietenkään en voi lukea sellaista mitä ohjelmaan ei ole kirjattu. Turvapaikanhakijat ovat vain osa maahanmuuttopolitiikkaa, vaikka ovatkin bloggauksen aiheena.

Viljo Häggman

Olenkin ihmetellyt miten sokeita mamuttajat ovat olleet. Suurella metelillä revitettiin kuinka hallitussopimuksessa ei laskettu pakolaiskiintiötä, ja kukaan ei kiinniittönyt huomiota siihen, että todellisesta ongelmasta - turvapaikanhakijoista - ei mainitu sanaakaan. Se oli tietysti tarkoituksella jätety pois. Sen verran pitäisi pystyä lukeman kirjoittamatonta tekstiä jokaisen joka väittää ymmärtävänsä lukemansa.
Pakolaiskintiön säilyttämisestä riemuitsemisen sijasta, olisikin pitänyt kysyä miksi turvapaikanhakijoista ei mainittu mitään. Mitä hallitus aikoo tehdä turvapaikanhakijoiden suhteen?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Kun näiden turvapaikanhakijoiden kohtaloa pohditaan on hyvä kuunnella kaikkia osapuolia, siis ainakin Eu: a ja asianomaisia valtioita, mutta myös niitä jotka istuvat veneissä. Mitä he sanoisivat?

Jos mielikuvitus ei riitä tuottamaan vastausta tähän kysymykseen on hyvä kysyä itseltään, miten haluaisin itseäni kohdeltavan jos olisin veneessä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"miten haluaisin itseäni kohdeltavan jos olisin veneessä?"

Kotiin tietenkin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Tosi nokkelan vastauksen keksit.

Emme kuitenkaan taida sitä hyväksyä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ja tälläisiä päättäjiä meillä on eduskunnassa, voi luoja!

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Käännyttäminen on 2-piippunen juttu. Käännyttäjä ei voi saattaa pakolaisvenettä Libyaan, koska Libya on uhannut ampua kyseisiä aluevesiloukkaajien aluksia kovilla. Jos käännyttäjä työntää pakolaisveneen aluevesirajalle, niin vene jää siihen ja pakolaiset kuolevat janoon tai vene saattaa kaatua, jolloin pakolaiset on joka tapauksessa pelastettava, ellei anneta heidän hukkua.

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén

Stoppaamin antaisi viestin hölmölässä aletaan viisastua, eivätkä lähtisi ja tuhlaisi kymmeniä tuhansia välittäjille! Aivan varmasti jos täällä ei tule rahaa ovista ja ikkunoista, pannaan ranttaliksi ja vihervasurit rkp
N kanssa puolustaisi näitä vääräuskoisilta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset