Maahanpyrkijöiden laivat tulee käännyttää Välimerellä

EU-johtajat päättivät Brysselissä 25. kesäkuuta pidetyssä huippukokouksessaan, että Italiasta ja Kreikasta siirretään 40 000 turvapaikanhakijaa ja 20 000 pakolaista muihin EU-jäsenmaihin kahden vuoden aikana. Esitystä jäsenmaiden pakollisista kiintiöistä ei kuitenkaan hyväksytty.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi sopimuksen pakolaiskiintiöstä olevan "vaatimaton ensimmäinen askel". On harhaanjohtavaa puhua 40 000 tai 60 000 ihmisestä, kun todellisuudessa kyse on vähintään sadoista tuhansista. Jos 40 000 maksaa EU:lle 240 miljoonaa euroa, niin kyse on useamman vuoden aikana jopa miljardeista euroista, jonka päälle tulevat vielä kansalliset kulut. Jos suomalaiset eivät tätä hyväksy, heidän täytyy painostaa valitsemiaan päättäjiä.

Äänestimme perussuomalaisten jäsenten kanssa EU-asioita käsittelevässä eduskunnan suuressa valiokunnassa taakanjakomekanismia vastaan. Vähemmän yllättäen hävisimme äänestyksen, mutta odotetusti perussuomalainen linja pitää.

Sisäministeri Petteri Orpo päättää EU-kollegoidensa kanssa maakohtaisesta taakanjaosta heinäkuun loppuun mennessä. Pidättyvyyteen Suomelle osoitetun kiintiön laajuuden suhteen antavat perusteen paitsi tietoisuus lukuisten maiden päätöksestä olla osallistumatta taakanjakoon, myös kylmä arvio siitä, että maahanmuuttopolitiikka ei voi jatkua vanhaan malliin.

Australian pääministeri Tony Abbott suositteli huhtikuussa EU:lle salakuljettajien veneiden pysäyttämistä ja käännyttämistä, mikä hänen mukaansa on ainoa mahdollisuus lopettaa ihmiskauppa ja siten pelastaa ihmishenkiä.

Euroopan ulkorajayhteistyöstä huolehtivan Frontexin koordinoimat rajaturvallisuuteen liittyvät Triton- ja Poseidon-operaatiot onkin lisärahoituksella mahdollista muuttaa Australian-malliin, jolloin niissä käytetyt alukset voivat käännyttää laittomia tulijoita kuljettavat laivat takaisin. Tätä esitin Ylen Aamu-televisiossa, ja olen saanut suomalaisilta lähinnä positiivista palautetta.

Laittomien maahantulijoiden päästäminen Eurooppaan syö oikeudellisen järjestelmän uskottavuutta ja antaa lisäkannustimen yhä uusille yrittäjille pyrkiä maanosaamme. Pitkällä aikavälillä rakentavampi ratkaisu on rakentaa EU:n tukemana konfliktialueiden lähettyville YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ylläpitämiä vastaanottokeskuksia ja pakolaisleirejä, joille Eurooppaan pyrkivät ohjataan.

EU:n turvapaikkapolitiikan uskottavuutta on voitava arvioida myös laajemmin. Tällä hetkellä monessa Etelä-Euroopan maassa turvapaikanhakijoita ei enää rekisteröidä ja heidät päästetään esteettä siirtymään pohjoiseen.

Schengen-alueen sisäinen ihmisten vapaa liikkuvuus ilman rajatarkastuksia onkin uskallettava ottaa rohkeasti tarkasteltavaksi. Suomen edun nimissä on oltava valmis palauttamaan Schengen-alueen sisäiset rajatarkastukset niin pitkäksi aikaa, että yhteisiä sääntöjä taas kunnioitetaan.

Tanskan uusi hallitus aikoo ottaa käyttöön rajatarkastuksia Saksan vastaiselle rajalleen. Päätöksestä voidaan kiittää Tanskan kansanpuolueen huiman vaalimenestyksen luomaa painetta.

simonelo
Kokoomus Espoo

Perheenisä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Länsi-Uudenmaan varavaltuutettu. Oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu