Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Ruotsalainen hyvinvointivaltio ja maahanmuutto

”Kodin perusta on yhteisöllisyys ja myötätunto. Hyvä koti ei tunne muutamia etuoikeutettuja tai syrjittyjä, ei lellikkejä eikä lapsipuolia. Siellä kukaan ei katso toista alaspäin. Siellä kukaan ei yritä hankkia itselleen etuja toisten kustannuksella, vahva ei lannista eikä ryöstä heikkoa.”

Näin määritteli Ruotsin pitkäaikainen pääministeri ja sosialidemokraattien puheenjohtaja Per Albin Hansson (1885-1946) ruotsalaisen kansankodin 1920-luvulla. Suomalaiset lähtivät sankoin joukoin töihin Ruotsiin 1960- ja 70-luvuilla, ja länsinaapurin hyvinvoiva maine on säilynyt näihin päiviin asti.

Päätin päivittää käsityksemme ruotsalaisesta hyvinvointivaltiosta ja maahanmuutosta tähän päivään yhdessä Suomen Perusta -ajatuspajan kanssa. Näin syntyi kirjoittamani raportti "Kansankodin kuolinvuoteella", joka on matka maailman vapaamielisimpään maahanmuuttopolitiikkaan (video julkistustilaisuudesta).

Humanitaarinen maahanmuutto oli Ruotsiin verrattain vähäistä vuoteen 1975 asti, jonka jälkeen on keskitytty työperäisen sijaan sosiaaliperustaiseen maahanmuuttoon. Suomessa syntyneet ovat silti yhä Ruotsin suurin ulkomaalaisryhmä: Ruotsissa asuvista 160 000 on syntynyt Suomessa, 128 000 Irakissa ja 78 000 Puolassa.

Ruotsin tilastokeskuksen mukaan noin 40 prosenttia ruotsalaisista on ulkomaalaistaustaisia vuoteen 2022 mennessä. Ulkomaalaistaustaiseksi määritellään ulkomailla syntynyt tai henkilön kummatkin vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla.

Viime vuonna Ruotsiin muutti 126 966 henkeä, joista noin 83 000 oli turvapaikanhakijoita. Nettomaahanmuutto oli 0,68 prosenttia suhteessa väestöön, kun suurina siirtolaisvuosina 1880-1890 Yhdysvaltain nettomaahanmuutto oli 0,67 prosenttia suhteessa väestöön. Ruotsin ulkomaalaistaustainen väestö on kasvanut vuosien 2000 ja 2013 välisenä aikana 713 000 hengellä.

Eurostatin mukaan Ruotsi otti viime vuonna vastaan 20 prosenttia Euroopan unionin kaikista turvapaikanhakijoista. Bruttokansantuotteeseen suhteutettuna Ruotsi ottaa vastaan enemmän turvapaikanhakijoita kuin yksikään toinen länsimaa. 

Usein vaaditaan, että Suomen täytyisi "kantaa vastuuta" Ruotsin lailla. Yhdeksän kuukauden vertailujaksolla Suomen täytyisi ottaa vastaan yli 34 000 turvapaikanhakijaa, jotta "kantaisimme vastuuta" samalla tasolla kuin Ruotsi suhteessa väestöömme.

Ruotsin avokätinen hyvinvointivaltio suunniteltiin aikanaan kieleltään, varallisuudeltaan, normeiltaan ja kulttuuriltaan yhtenäiselle väestölle. Nykyisin maahanmuutto on Ruotsin valtion suurin yksittäinen kuluerä. Tukholman kauppakorkeakoulun entinen tutkija Jan Tullberg on tutkinut, että maahanmuuton kustannukset ovat 250 miljardia kruunua vuodessa, joka on seitsemän prosenttia Ruotsin bruttokansantuotteesta.

Ulkomaalaistaustaiset työllistyvät heikosti, sillä Ruotsissa on maailman suurin ero syntyperäisten ja ulkomailla syntyneiden työllistymisasteessa (82 vs 57 prosenttia). Pitkäaikaistyöttömistä 51 prosenttia ja sosiaalituella elävistä 57 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia, kun ulkomaalaistaustaisia on koko väestöstä 20,7 prosenttia. 

Virallinen Ruotsi myöntää, että maahanmuutosta ei ole työllisyyden kohentajaksi: "Sekä ulkomailla syntyneet että vanhusväestö ovat vähemmän työelämässä, mikä vaikuttaa tulevaisuuden työmarkkinoihin ja huoltosuhteeseen." (Ruotsin tilastokeskuksen työllisyysraportti 2013)

Maahanmuutto on myös muuttanut ruotsalaista alamaailmaa. Ulkomailla syntyneellä on 2,5 yliedustuskerroin joutua epäillyksi rikoksesta (vrt. kantaruotsalaisella 1). Ruotsin poliisi on ollut tilanteen edessä voimaton: lokakuussa 2014 myönnettiin, että poliisi on menettänyt 55 alueen hallinnan rikollisjengeille. Suurten kaupunkien lähiöissä tuhopoltetaan säännönmukaisesti autoja ja jopa kouluja. Lisäksi esimerkiksi ensihoitajien ammattiliitto on vaatinut sotilastason suojautumisvälineitä kuten mellakkakypäriä, luotiliivejä ja pistoolikoteloita. Jos vaatii pistoolikoteloita, vaatinee jossain vaiheessa myös pistooleita?

Suomi on toistamassa Ruotsin monikulttuurisuuskokeilun virheet. Oli sitten kyse alueiden eriytymisestä, rikollisuudesta, työttömyydestä tai ääri-islamismista, Suomen tilanne eroaa vain mittakaavassa. Lopulta syytetään aina vastaanottavan yhteiskunnan "syrjiviä rakenteita" ja tarjotaan ratkaisuksi niin sanottua positiivista syrjintää.

Avokätinen hyvinvointivaltio ja avoimien ovien maahanmuuttopolitiikka eivät ole yhteensovitettavissa. Pohjoismaiden on päätettävä, että haluavatko ne jatkaa hyvinvointivaltioina vai uhrata sen monikulttuurisuuden nimissä. Ruotsi on pohjoismaiden narsisti, jonka sairaalloisen ylimielisyyden ja omahyväisyyden kaikki ulkopuoliset huomaavat, mutta josta poliittisen korrektiuden vallassa vaietaan.

Suomen on päätettävä, että seuraammeko Ruotsin jalanjäljissä vai valitsemmeko itsenäisesti oman, maahanmuuton hyödyistä ja haitoista avoimesti keskustelevan linjan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Matias Härkönen

Eipä tähän paljoa ole lisättävää. Faktat ja tilastot puhuu puolestaan. Kumpa vain suomessa tajuttaisiin välttää nämä virheet. Voimme kantaa vastuumme, mutta se tarkoittaa erittäin maltillista maahanmuuttopolitiikkaa, jossa tulijoille ei myöskään tarjota "loppuelämäksi" ilmaista ylläpitoa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persujen politiikalla jäävät Suomen todelliset ongelmat varjoon. Taas esimerkki siitä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No mikä olisi tilanne, jos Ruotsi ei olisi ottanut avokätisesti vastaan satoja tuhansia suomalaisia? Väitän, että Suomi olisi nykyistäkin sulkeutuneempi ja eristäytyneempi yhteiskunta.

Pohjoismainen kaupankäynti ja vilkas kanssakäyminen nostivat Suomen sotien jälkeen osaksi länttä. Ruotsi on edelleen Pohjoismaiden veturi eikä näillä marinoilla ole ison kuvan kannalta mitään merkitystä.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Edellisissä kommenteissa esitetyllä logiikalla ei sitten voisi koskaan keskustella mistään, ei soidensuojelusta taikka hyvästä pakkoruotsista, koska samassa yhteydessä tai sen sijasta pitäisi puhua niistä ”todellisista ongelmista”.

Euroopassa turvapaikanhakijoiden määrä on asiallinen kysymys. Saksassa ennusteita tämän vuoden turvapaikanhakijoista on nostettu ja kyseenalaistettu: Viime vuonna hakijoita oli 200 000, valtakunnallinen Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (BAMF) arvioi tämän vuoden hakijoiden määräksi 300 000, mutta eräät osavaltiot ennustavat todelliseksi turvapaikanhakijoiden määräksi 500 000 tai yli. Tästä seuraa kysymyksiä.

http://www.welt.de/politik/deutschland/article1386...

http://www.welt.de/politik/deutschland/article1386...

Markku Järvinen

Erittäin hyvä kirjoitus Simon Elolta ja sisältää pelkkiä faktoja.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Kuvitelkaa tilat 1 ja 2, toinen jossa kappaleiden määrä kasvaa ja kappaleet kärsivät pulasta ja toinen jossa kaoppaleiden määrä pysyy vakiona ja ne ovat tyytyväisiä. Ajan myötä tila 1 tulee täyteen eikä kappaleita voi enää tulla tilaan lisää ja tilanne vakiintuu. Toisessa tilassa on määrä x kappaleita joiden määrä on vakio.

Seuraavaksi avataan yhteys näiden kahden tilan välille. Tilasta 1 rupeaa siirtymään kappaleita tilaan 2 tasaisella x kappaletta/aikayksikkö vauhdilla. Tila 2 alkaa täyttymään Tilan 1 kappaleilla. Samaan aikaan kun tilaan 1 vapautuu paikkoja ne täyttyvät uusilla kappaleilla.

Lopputulos: 2 tilaa joissa on samanlaiset tilanteet kuin oli alunperin tilassa 1.

Tilalla 1 on maksimikapasiteetti x ylläpitää kappaleita, rajan tullessa vastaan tilanne vakiintuu. Tilan 2 mukaan ottaminen ei ratkaise ongelmaa vaan muuttaa sen tilan 1 kaltaiseksi.

Kylmää logikkaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Maahanmuutosta ja pakkoruotsista vouhkaaminen on tapa ujuttaa etnonationalismia Suomeen joka ideologia on äärioikeistolainen ja Venäjän työkalu Euroopan heikentämiseksi, kuten viikonlopulla nähtiin.

Markku Järvinen

Vilkas mielikuvitus.

Maahanmuutto on poliittinen kysymys siinä missä muutkin. Kuten pakkoruotsi.

Hallitsematon (islamilainen) maahanmuutto on peruuttamatonta, tottakai suomalaisuutta ja suomalaista kulttuuria tulee suojella. Luonnollisesti hallitsematon venäläinen maahanmuutto on peruuttamatonta, joten sitäkin pitää hallita.

Suomi ei tarvitse maahanmuuttajia sosiaaliluukulle.

Mikä tuossa on niin vaikeata tai kauhistuttavaa?

Mielestäni eräs hallitusohjelma, jossa luki että Suomi kuuluu kaikille oli maanpetos.

Käyttäjän TiinaPalovuori kuva
Tiina Palovuori

Tämä oli mielenkiintoinen väite. Ehkä me kaikki faktoja latovat maahanmuuttokriitikot olemmekin oikeasti Venäjän trolleja.

Voiko joku ihan vakavalla naamalla väittää, että mitään ongelmaa ei Ruotsissa ole, että 55 hallitsematonta etnisvaltaista aluetta ovat kantaruotsalaisten syytä ja että järkevän maahanmuuttopolitiikan peräänkuuluttaminen on ainoastaan äärioikeistolaista vouhkaamista?

Puhukoot tilastot taas puolestaan.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Tuossa kyllä jonkinverran virheellistä tietoa. Vain noin puolet turvapaikanhakijoista saa jäädä ja näin ollen "vain" noin 40 000 viime vuoden maahanmuuttajista tulivat turvapaikanhakijoina. En löytänyt 2014 lukuja mutta vuonna 2013 humanitaarisen maahanmuuton osuus näytti olevan noin 25-30%. Suomessa tuo osuus on noin 10-15%.
http://www.migrationsinfo.se/migration/sverige/

Rikollisuustaso on pysynyt aika vakiona.
http://en.wikipedia.org/wiki/Crime_in_Sweden#/medi...

Mutta huimat erot kyllä Suomeen. Tänne tulee luokkaa 3000 turvapaikanhakijaa ja Ruotsiin n 80 000. Ruotsilla on kyllä pitkä perinne pakolaisten vastaanottamisessa. Ottihan ne maailmansodan aikana noita sotalapsia (ja muita) ja sodan jälkeen mm keskitysleireiltä vapautuvia.

pekka numminen

2014 vuoden aikana Ruotsiin saapui suunileen 100.000 pakolaista.

http://www.sydsvenskan.se/sverige/antalet-asylsoka...

Toisaalta ymmärrätkö Rosengren, että "ei saa jäädä" on eri asia kuin että "postetaan maasta"???

Onko sinulla mitään näyttöä kuinka moni/harva niistä jotka eivät kuulu ryhmään, "vain noin puolet", TODELLISUUDESSA POISTETAAN MAASTA?

Irakilaisia on Ruotsiin saapunut kymmeniä tuhansia ja saapuu edelleen useampi tuhat/vuosi. Ymmärrätkö, että vaikka useille ei anneta lupaa jäädä, niin NÄITÄ EI POISTETA MAASTA? Irak on ilmoittanut ettei ota vastaan pakolla poistettavia. Lisäksi kansainvälisen järjestöt ovat valittaneet ettei irakilaisia saa lähettää takaisin. Muutamia kymmeniä on ehkä poistettu, mutta TUHANSIA on Ruotsissa, vaikka "nämä eivät saa jäädä", koska HEITÄ EI VOI POISTAA.

Rosengren, Mitä eroa on Ruotsiin (tai Suomeen) saapuneilla pakolaisilla joille myönnetään turvapaikka, verrattuna niihin joille ei myönnetä, MUTTEI MYÖSKÄÄN PALAUTETA?

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Rikollisuustaso on pysynyt vakiona sanoo ihminen ja linkkaa taulukon missä y akseli kasvaa expotentiaalisesti, esim raiskaukset tuplaantuneet

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset