Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Piiri pieni pyörii, Männistö siinä hyörii

Laura Räty (kok) oli ehdolla vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, joissa näytti alustavan ääntenlaskennan perusteella tulleen valituksi kansanedustajaksi Helsingin vaalipiiristä, mutta tarkastuslaskenta nosti Lasse Männistön (kok) hänen edelleen.

Räty valittiin Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaiskaupunginjohtajaksi elokuussa 2011 lähtien Paula Kokkosen (kok) jäätyä eläkkeelle.

Apulaiskaupunginjohtaja Räty oli viime marraskuussa Kevan hallituksen puheenjohtajana keskeisenä vaikuttajana savustamassa ulos keskustalaista toimitusjohtaja Merja Ailusta. Ailus sai erottuaan itse 303 581 euron kultaisen kädenpuristuksen.

Toukokuussa Ailuksen tilalle Kevan toimitusjohtajaksi valittiin Jukka Männistö, joka sattuu olemaan nyt Rädyn entiseen tehtävään, Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavan apulaiskaupunginjohtajan viransijaiseksi hakeneen Lasse Männistön isä. 

Edeltäjänsä Ailuksen tavoin Jukka Männistö on puoluekannaltaan keskustalainen. Ailuksen eron jälkeen keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi puolueen luopuvan poliittisista virkanimityksistä.

Laura Rädyn siirryttyä ministeriksi hänen viransijaisuuttaan hakee kansanedustaja, jonka siirtyminen apulaiskaupunginjohtajaksi nostaisi Rädyn eduskuntaan ja samalla toisi hänelle ministerinpalkkion päälle puolet kansanedustajan palkkiosta, eli 3177,50 euroa kuussa, sekä puolet kansanedustajan verovapaasta kulukorvauksesta, 493,41 euroa kuussa.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavan apulaiskaupunginjohtajan viransijaisen tehtävä täytettiin ilman avointa hakua ja pätevyyden arviointia.

Tehtävään valittiin Lasse Männistö.

Männistö nauttii jatkossa muhkeasta 12 263,08 euron kuukausipalkasta rivikansanedustajan 6355 euron palkkion sijaan. Kun kansanedustajan verovapaa 986,82 euron kulukorvaus huomioidaan, hänen kuukausipalkkansa nousee 4921,26 euroa.

"Siinä missä Männistön kannattajat näkevät hänet innokkaana optimistina ja sosiaalisena verkostoitujana, vastustajat puhuvat epäaidosta vauhtisokeasta kaksinaamasta, joka tietää ketä kulloinkin kuuluu miellyttää," kirjoitti Helsingin Sanomien Nyt-liite 16/2013.

Kuten Lasse Männistön vaalilause kuuluu, täytyy toimia "tosiasiat tunnustaen".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tämähän on journalistista herkkua, Simon!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Poliittisen moraalin" rappiota vastaan on sinnikkäästi "taisteltava". Kultapossukerho on saanut koottua tiiviin äänestäjäjoukon. Näin saavat paljon "pahaa" aikaiseksi.

Käyttäjän PerttiKari kuva
Pertti Kari

Onko Rädyn palkka nyt ministerinä enemmän vai vähemmän, kun hän oli apulaiskaupunginjohtajana?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Räty saa nyt tuolla järjestelyllä n. 668 euroa enemmän palkkaa kuin Helsingin kaupungin virastaan.

http://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunginvalt...

http://valtioneuvosto.fi/hallitus/palkkiot/fi.jsp

Ministerin palkka 9261,55 euroa + puolet kansanedustajan palkkiosta kulukorvauksineen 3670 euroa eli yhteensä eduskunnan/hallitus työstä 12931 euroa. Helsingin kaupungin virkapalkka virasta 12263 euroa.

Käyttäjän nuuttihyttinen kuva
Nuutti Hyttinen

Kansanedustajan kulukorvaus (jonka saa automaattisesti ilman kuitteja) on lisäksi verovapaa, kun apulaiskaupunginjohtajan palkka on kokonaan veronalaista tuloa, joten käytännössä palkan nousu on tuotakin suurempi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #13

Aivan totta. Nettohyöty on suurempi johtuen juuri(on muuten tuossa huomioitu kulukorv., mutta ei palkan ennakonpid) siitä että ministerin palkasta ennakonpidätys taitaa tulla alhaisemmalla prosentilla H:gin virkapalkkaan verrattuna.

Risto Koivula

Ettei tässä nyt kävisi kuin Männistön piialle...

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Hei, pitää kuitenkin muistaa että kyseesä on pitkälläkin aikavälillä korkeintaan "hiukkanen".
Stubbin hiukkanen on n 600 miljoonaa.
Alexander Stubb (kok.) sanoi 26.11.2012, että "Suomi joutuu maksamaan EU:lle hiukkasen". Siis hiukkasen, vaikka nettomaksumme oli silloin jo noin 600.

Taas tarvitaan Stubb:in "hiukkasia"...siellä sun täällä.

http://reijopaunonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1396...

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Olenkohan ymmärtänyt oikein, että Suomen pääkaupunkia pyöritetään tyylillä: kaupungin palvelukseen duunarin hommiin pääsee helpommin töihin omaavalla ulkomaalais taustan ja johtotehtäviin omaavalla oikean puoluekirjan?

Mauri Lehmusto

Olet tietysti. Lisä palkkaa saa jos osaa yhdys sanat.

Janne Hilden

Mitähän lisäarvoa sosiaali- ja terveystoimeen tuo kauppatieteen maisterin pätevyys?
Julkisella haulla olisi varmaan löytynyt joku soveltuvampi henkilö paikalle. Mutta lehmänkaupat rules ok.

Niko Sillanpää

Paljonkin, kyseessähän on johtamistoimi. H:gin kaupunginjohtajien postit ovat poliittisia läänityksiä eli siksi ei julkista hakua. Mikä tekee kyllä tuollaisen palkkatason perustelemisen helvetin vaikeaksi.

Käyttäjän nuuttihyttinen kuva
Nuutti Hyttinen

Mutta Männistöllä ei juuri ole sitä johtamiskokemustakaan. Itse asiassa hän on tehnyt jonkinlaista johtamistason työtä korkeintaan seitsemän kuukautta ennen poliittisen broilerin uraansa:

"Mediverkko Oy
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö, 03/09 – 09/10"

(http://lassemannisto.fi/cv/)

Eri asia tietenkin on, onko hänellä tuossakaan työssä ollut kovin montaa alaista (en tiedä), sillä tiedän useammankin firman, jossa kaikki myyjät ovat nimikkeellä "myyntipäällikkö", vaikka heillä ei ole yhtään alaista. Myyjien esimies on sitten nimellä "myyntijohtaja" :)

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #12

Kyse oli yllä koulutuksesta, ei kokemuksesta.

Käyttäjän nuuttihyttinen kuva
Nuutti Hyttinen

Pakko vielä lisätä, että kokoomus ei olisi järjestelyyn yksin pystynyt, vaan siihen tarvittiin vihreiden ja demarien tuki. Kumpikin hyväksyivät järjestelyn äänestysvaiheessa silmää räpäyttämättä:

http://nuuttihyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/174...

Jari Vuorinen

Noi Rädyt ja Männistöt taitaa myydä sitä itteään mistä Soinikin mainitsi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Männistön valinta ei nyt varsinaisesti tullut yllättyksenä, kun tarkastelee kyseisen herras- ja rouvasväen ajan saatossa tekemiä siirtoja.

Pahoittelen Simon, mutta jätän tämän tähän:

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170802-nakok...

"Ailuksen erottua Kevan uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin Jukka Männistö, joka on kansanedustaja Lasse Männistön (kok.) isä. Laura Räty ja Lasse Männistö ovat olleet hyviä ystäviä jo useamman vuoden ajan, jonka vuoksi lieneekin aiheellista pohtia nimityksen jääviyttä. Vaikka päätöksenteossa Räty jääväsikin itsensä, ei hänen vaikutusvaltaansa Kevan hallituksen puheenjohtajana voi mielestäni sivuuttaa ilman ajatusta.

Koulutukseltaan elokuussa työnsä aloittava Jukka Männistö on oikeustieteen kandidaatti ja arvoltaan varatuomari. Hän on työskennellyt aikaisemmin pitkään sosiaali- ja terveysalalla, jossa hänen edellinen työpaikkansa oli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) toimitusjohtajana. Männistön asiantuntemusta rahoitusalalta voidaan pitää vähintäänkin kyseenalaisena.

Kevan toimitusjohtajan paikkaa ennen määräajan umpeutumista ehti hakea kaikkiaan 47 henkilöä, joiden joukossa oli mm. valtionvarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston ostopäällikkö Pentti Pikkarainen sekä Pellervon taloustutkimuksen (PTT) toimitusjohtaja Pasi Holm. Toteankin lähes varmuudella, että joukossa oli tälläkin kertaa valittua toimitusjohtajaa asiantuntevampia ja pätevämpiä hakijoita."

Alpo Lämsä

useammam kanssa olen samaa mieltä,että miksi alipalkatut naiset osa miehistäkin luulevat,että työväenpuolue kokommus ajaa jus sinun asiaa.

Alpo Lämsä

niin se vaan on meillä ei voi valitettavati vaihtaa,kuin noin 20%,joka neljäs vuosi,puhutaan mitä puhutaan tänään on oma etu paras etu.telee ikävä 70-80 luvun politiikoja,tupit,rädyt,soinit sipilät,mitä niitä onkaan,ei tuu mitään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset