Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

A-olut ja viini ruokakauppohin

Perussuomalaiset Nuoret vaatii vapaampaa alkoholimyyntiä. Alkoholin myyntiä koskevia asetuksia on muutettava siten, että ruokakaupat saavat halutessaan myydä a-olutta ja viiniä. Samalla haluamme vapauttaa alkoholin myyntiaikoja.

Suomessa on tehty alkoholipolitiikkaa lähinnä ongelmakäyttäjien ja sosialidemokraattisten sosiaaliviranomaisten ehdolla. Perussuomalaiset Nuoret haluaa antaa kansalaisille enemmän vapautta ja vastuuta alkoholin käytön suhteen.

– Haluamme ohjata resurssit ongelmakäyttäjien avuksi ja lopettaa kohtuukäyttäjien holhoaminen, painottaa Perussuomalaisten Nuorten 1. varapuheenjohtaja Samuli Voutila.

Perussuomalaiset Nuoret myös esittää, että pienipanimot saavat oikeuden myydä alkoholia suoraan kuluttajille. Pienpanimoiden täytyy myös saada itse valita, mihin Alkon myymälöihin ne haluavat tuotteitaan toimittaa. Sallivampi linja edistää yrittäjyyttä ja lähiruoka- ja juomakulttuuria.

– Tämän päivän kuluttaja haluaa panostaa määrän sijasta laatuun. Jos alkoholikulttuuriin halutaan muutosta, on myös alkoholipolitiikan muututtava, vaatii Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo.

 

(Kannanotto on alunperin julkaistu PS-Nuorten sivuilla)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Mikael Stenbäck

Hieman riippuu siitä miten enemmistö ja vähemmistö lasketaan. Rahassa mitattuna kohtuukäyttäjät ovat vähemmistö ja ongelmakäyttäjät ylivoimainen enemmistö. Toisin sanoen vapaampaa alkoholilakia katsotaan vähemmistön näkökulmasta:

http://www.thl.fi/fi_FI/web/neuvoa-antavat-fi/juom...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Rajattakoon alkoholijuomien myynti pieniin, alle 200 neliön myymälöihin, jotteivat Kesko ja SOK päsmäröi loppujakin pienyrittäjiä nurin.

Valvontakin olisi helpompaa ja kivijalkakaupat lisääntyisivät.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Rajoitusten sijalle siis toisia rajoituksia? Ja aina se näyttää olevan tuo "valvonta", joka on ykkössijalla.

Miksei kerta kaikkiaan vapauteta sitä kuin makaronit tai mannaryynit mannermaiseen tapaan? Ei sielläkään asiasta mitään ongelmaa mielletä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eihän tämä nykyinen säännöstely ole kuin kiusantekoa, viiniä ja A-kaljaa tai mitä tahansa väkijuomaa saa mutta pitää vain hakea Alkosta ja mieluimmin aukioloaikoina. Eniten tämä koskee syrjäseudulla asuvia, itselläni on ollut aina Alko suurinpiirtein yhtä lähellä kuin marketitkin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Muistaakseni viime eduskuntavaaliohjelmassa puolueenne kannatti alkoholiveron nostoa ja Ruohonen-Lernerin tiedetään esittäneen alkoholimainonnan rajoittamista ja sen totaalikieltämistä televisiossa ja elokuvissa.

R-L: Minulle itselleni tämä asia on hyvin tärkeä ja kantani on tiukka, sillä Suomessa on vaikka kuinka paljon niitä, joilla on alkoholista johtuvia ongelmia.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

PS-nuoret eivät ole Perussuomalainen puolue, vaan erillinen järjestö, jolla on oma ohjelmansa.

Jukka Mäkinen

Viina vapaaksi, kannatus nousuun.
Tepsiikö?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Viina vapaaksi, kannatus nousuun."

Saahan viinaa nytkin vapaasti ostaa paitsi lapset, ainoastaan haitataan saantia osalle kansalaisista joille ei ole Alkoa lähistöllä.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Kiitos PS-Nuorille kannanotosta. Tuli meinaan juuri omakohtaisesti koettua nykylainsäädännön kurjuus.

Olen osakaana ja tiedottajana Pyynikin käsityöläispanimolla. Oluemme Vahvaportteri valittiin Berliinissä 24.-26.7. Global Craft Beer -tapahtumassa parhaaksi käsityöläisportteriksi. Kilpailun järjestäjänä toimi pienpanimoiden maailmanlaajuinen kattojärjestö Global Association of Craft Beer Brewers (GACBB. Tapahtumassa oli mukana yli kuusikymmentä panimoa ympäri maailman. Kansainvälinen tuomaristo koostui panimoalan ammattilaisista. Riemuitsimme voitosta. Pian kuitenkin törmäsimme siihen karuun ja tuttuun tosiasiaan, että emme voi myydä oluttamme. Maitokauppaan se on liian vahvaa ja Alkossa se on päässyt vain tilausvalikoimaan, joka pahimmilaan tarkoittaa sitä, että olutta joutuu tilaamaan kerrallaan 24-pullon laatikon.

Meillä on siis käsissämme lajissaan maailman parhaaksi valittu olut, jota emme voi myydä sitä haluaville. Kyselyitä on tullut runsaasti aina ulkomaita myöten. Voitte uskoa, miten ikävää on sanoa, että emme voi myydä sitä teille. Suomalainen sen selityksen vielä uskoo, mutta mm. italialainen olutharrastaja sitä ei uskonut.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194918134730/arti...

Suomessa on noin kolmekymmentä pienpanimoa, jotka työllistävät lähialuiden ihmisiä ja monet panimot tekevät yhteistyötä alueen muiden yrittäjien kanssa. Onneksi pienpanimoitsia on vielä hullumpi kuin nykyinen alkoholilainsäädäntö, joten periksi ei anneta.

Käyttäjän kahkonh kuva
Heikki Kähkönen

Pari huomiota keskusteluun:

Persunuoret ovat periaatteessa ihan oikealla asialla, mutta sen verran heppoisin perustein, että alkoholin kauppamyyntiä koskevista rajoituksista on säädetty alkoholilaissa eli se ei muutu asetuksia muuttamalla. ("Alkoholin myyntiä koskevia asetuksia on muutettava siten, että ruokakaupat saavat halutessaan myydä a-olutta ja viiniä.")

Sorvaniemeä kommentoin vielä, että Suomessa on jo yli 40 pienpanimoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset