Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Valtuustosta: Espoon kaupunki myöntää syrjineensä suomalaista työnhaussa

Syrjintätapaus oli esillä maanantain valtuustossa, kun kaupunginhallitus vastasi minun, valtuutettu Simo Grönroosin (ps) ja 10:n muun valtuutetun tekemään valtuustokysymykseen etnisestä syrjinnästä.

Kuntalaiset ottivat minuun keväällä yhteyttä ja kertoivat, että Espoon kaupungin maahanmuuttajapalveluiden rekrytoinnissa on hakijaa syrjitty hänen etnisen taustansa perusteella. Hakija ei maahanmuuttajapalveluiden mukaan voinut saada hakemaansa työtehtävää riippumatta hakijan pätevyydestä, koska ei ole maahanmuuttaja.

Työhakemuksesta tämä ehdoton kriteeri tietystä taustasta oli jätetty maahanmuuttajapalveluiden mukaan tietoisesti pois, koska Espoon kaupungin rekrytointipalvelujen mukaan ilmoituksessa ei saa mainita kriteerinä hakijoiden ulkomaalaistaustaa.

Tietyt kohdat kaupunginhallituksen vastauksessa herättivät mielenkintoni ja pidin valtuuston kokouksessa puheenvuoron asiasta.

Kaupunginhallituksen vastauksessa todetaan Espoon strategiaan perustuen, että kaupungissa on "avoin ja innostava ilmapiiri". Tähän tehtävään hakenut henkilö tuskin koki Espoon toimintaa enää avoimeksi tai innostavaksi sen jälkeen kun oli turhaan täyttänyt työhakemuksen tietämättä tosiasiallisista rekrytointiperusteista.

Kyseessä olleen kesätyöpaikan rekrytoinnin kerrotaan tapahtuvan "ennemminkin arvonnan kautta", sillä "niissä ei ole tiukkoja kelpoisuusehtoja" ja "hakijoita ei aseteta paremmuusjärjestykseen".

Jos rekrytointi suoritetaan arvonnalla, miksi Espoon kaupunki on soveltanut positiivista syrjintää eli jättänyt kantasuomalaiset arvonnan ulkopuolelle?

Positiivinen syrjintä nähdään lainsäädännössä hyväksyttäväksi, kun "tavoitteena on tosiasiallisen yhdenvertaisuuden saavuttaminen 6 pykälän 1 momentista tarkoitetusta syrjinnästä johtuvien haittojen ehkäisemiseksi tai lievittämiseksi (positiivinen erityiskohtelu). Positiivisen erityiskohtelun on oltava pyrityn tavoitteen kannalta oikeasuhteista".

Arvonnassa on varsin vaikeaa syrjiä yksilöä hänen edustamansa väestöryhmän perusteella, jos kaikki väestöryhmät on vain otettu tasapuolisesti arvontaan mukaan. Yksilöllä ei ainakaan arvonnassa ole vaaraa jäädä eriarvoiseen asemaan, kuten kaupunginhallitus väittää vastauksessaan maahanmuuttajataustaisille hakijoille rekrytoinnissa käyvän.

Näin ollen Espoon kaupungin harjoittama positiivinen syrjintä ei ole nähdäkseni ainakaan tässä tapauksessa ollut lain vaatimalla tavalla oikeasuhteista.

Kaupunginhallitus myöntää vastauksessaan, että "ei ole eettisesti oikein jättää hakijan tausta kysymättä, mutta käyttää sitä tosiasiallisena rekrytointiperusteena".

Valtuustokysymykseeni vastattiin lopulta huolella ja vastauksessa myönnetään toimintatavan epäeettisyys, mistä kaupunginhallitukselle kiitos.

Espoon kaupungin mukaan tapahtuman taustalla oli aiempi käytäntö, jossa hallintokunnat saivat etukäteen hakea erillistä tukea maahanmuuttajanuorten palkkaamiseen kesätyöhön.

Yhteiskunnallisiin epäkohtiin voi vaikuttaa. Valtuustokysymykseni luoman julkisuuden ansiosta jatkossa maahanmuuttajanuorten palkkaamiseen myönnettävää tukea voi hakea vasta jälkikäteen, rekrytointipäätösten teon jälkeen. Valtuutettuna seuraan tilannetta.

Kaupungille jää silti mahdollisuus käyttää hakijan taustaa tosiasiallisena rekrytointiperusteena. Suomalaisten on ymmärrettävä, että mikään syrjintä ei ole positiivista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

On vinkeetä tämä rasismi, suomalaisia syrjitään omassa kotimaassaan. Käsittämätöntä.

Markku Toivonen

Minustakin on kyseenalaista, että pukkeihin kaalimaan vartijoina suhtaudutaan ennakkoluuloisesti. Etninen syrjintä ja rasismi ovat tuomittavia menettelytapoja.

Käyttäjän AriLahtinen kuva
Ari Lahtinen

jaa tämä kyllä otettiin esiin valtuustossa muttei suomalaisiin kohdistuvaa syrjintää sosiaalitoimessa ja tarkoituksellista kurittamista. ja se ettei edes yksilöasioiden jaosto toimi lain mukaisesti asiakasta kohtaan vaan vaarantaa henkilöiden oikeusturvan ja esittämällä vääriä argumentteja kaupungin eduksi

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Jeps, vinkeetä on tämä rasismi. TV-uutisissa juuri joku pöhelö SDP:stä ehdotteli suomalaisten työttömien syrjimistä liian kielitaidon vuoksi. Ja taisi vieläpä olla tosissan.

Mistä näitä rasisteja riittää paitsi Espoon kaupungin maahanmuuttajapalveluihin, myös SDP:n tunnetuimpiin TV-kasvoihin!

Markku Toivonen

Simon, kerro meille nyt vielä keitä nuo kymmenen muuta kyselijää kahden perussuomalaisen lisäksi olivat ja mikä on heidän puoluetaustansa. Vain sen välttämiseksi, että lukijat ajattelisivat tässä olevan positiivista valikointia uutisoinnissa.

Käyttäjän simonelo kuva
Simon Elo

Julkista tietoa.

Kurt Byman (ps/sit)
Jukka Kilpi (ps)
Timo Soini (ps)
Jyrki Kasvi (vihr)
Teemu Lahtinen (ps)
Seppo Huhta (ps)
Veera Ruoho (ps)
Jukka Niemelä (kok)
Ulf Johansson (rkp)
Kalevi Kivistö (vas)

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Kas, onkos tuo Jyrki loikkamassa PS-ryhmään :-) Ei sikäli, se on niitä harvoja Vihreissä, joita pidän jotensakin rehellisen älykkäinä. Tuskin löytää itseänsä keskeltä hautala-gaten kaltaista tapahtumasarjaa.

Tuossa juuri toisessa blogissa joku kiteytti toivepoliitikkoaan pariin perusominaisuuteen jotka kiteyttäisin itse näin: on oppimiskäyrän nousevalla osalla ja uskaltaa kertoa sen myös opittuaan (ja korjattuaan mielipidettään) jonkin asian suhteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset