Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Suomeen täytyy luoda kestävät oppisopimustyömarkkinat

Perussuomalaiset Nuoret haluaa Suomessa nopeita toimia nuorisotyöttömyyden ehkäisemiseksi oppisopimuskoulutuspaikkoja lisäämällä. Suomessa täytyy panostaa pitkäjänteisen oppisopimuskoulutuksen kehittämiseen lyhyiden työllistämistoimien kuten vuoden alussa voimaan astuneen nuorisotakuun sijaan.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on oikeutetusti kutsunut nuorisotyöttömyyttä Euroopan merkittävimmäksi ongelmaksi. Saksan 15–25-vuotiaiden työttömyysaste on ollut Itävallan ohella Euroopan matalimpia, jonka keskeisenä syynä pidetään oppisopimusjärjestelmää, joka sitouttaa nuoret jo varhain työelämään. Saksassa peruskoulun päättävästä ikäluokasta 60 prosenttia menee oppisopimuskoulutukseen.

Yksi työelämästä syrjäytynyt maksaa elämänsä aikana yhteiskunnalle vähintään miljoona euroa. Tästä muodostuu kymmenien tuhansien syrjäytyneiden nuorten kautta melkoinen taloudellinen menoerä yhteiskunnalle. Työelämästä syrjäytymisen inhimillistä hintaa ei kukaan voi laskea. Oppisopimuskoulutuksen piiriin pääsee myös sellaisia nuoria, jotka muuten jäisivät helposti kokonaan ilman opiskelupaikkaa ja työtä.

Oppimusopimus on tehokas tapa saada nuoret kiinnostumaan yrittäjyydestä. Eläkeelle siirtyvä yrittäjä kouluttaa oppisopimuksella oppivan henkilön itselleen jatkajaksi. Tällä tavalla varmistetaan yrityksen jatkuvuus sekä oppisopimuksella työskentelevän ihmisen työpaikka.

Suomessa ei tällä hetkellä ole oppisopimustyömarkkinoita, joten ne täytyy luoda määrätietoisella politiikalla. Työmarkkinajärjestöjen tulee kirjata jokaiseen työehtosopimukseen erikseen oppisopimuspalkkauksen kriteerit ja yrityksen valtiolta saaman korvauksen on oltava riittävä. Näillä keinoilla oppisopimuspaikkojen määrä voidaan saada kasvuun.

Vuoden 2011 kesällä sovitussa Kataisen hallitusohjelmassa todetaan yksiselitteisesti, että "vahvistetaan työpaikoilla tapahtuvan opiskelun roolia". Hallitus osoittaa paljon puhetta, mutta vähän tekoja. Kataisen hallitus kaavailee leikkaavansa oppisopimuskoulutuksesta vuoteen 2015 mennessä yli 30 miljoonaa euroa, vaikka oppisopimuksella koulutetaan kolme todellista ammattilaista kahden oppilaitoksessa opiskelevan hinnalla.

 

(Perussuomalaisten Nuorten hallituksen kannanotto.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Olli Polli

Kannatan ehdottomasti. Lakiehdotus käsiteltäväksi ja heti.

Tällä systeemillä saadaan tuettua myös pien- ja erikoiskäsityöntekijöitä joiden sukupolvien kautta siirtynyt tietotaito on vaarassa kadota useissakin perinnekäsityönmuodoissa.

Olli Polli

Miksi blogisi katosi etusivulta ilman karuselli nostoa...

Petri Haapa

Oppisopimuksen tekeminen vaatii kohtalaista molemminpuolista sitoutumista ja molemminpuolista sitoutumista ja asenteiden rukkaamista. Se ei onnistu ihan tuosta vain.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Erittäin hyvä avaus. Tästä pitäisi hallituksen ottaa koppi. Ilmeisesti tätä ehdotusta on vaikea vastustaa kun kommentoijia on näinkin vähän. Suomalaiselle kun myönteisen palautteen antaminen on aina vähän vaikeaa.

Petri Haapa

Painopistettä keskiasteen koulutuksessa olisi siirrettävä oppisopimuskoulutuksen suuntaan. Nykypäivänä sitä ei oikein nähdä nuorison ensisijaisena koulutusmahdollisuutena, vaan se on pikemminkin mielletty vain jonkinlaiseksi vaihtoehdoksi uudelleenkouluttautua. Oppisopimuskoulutuspaikkavaihtoehtoja on nykyisellään liian vähän. Erityisesti pienten työnantajien tulisi panostaa tähän ja nähdä se esimerkiksi mahdollisuutena sukupolven vaihdokseen.

Olli Polli

Taitaa eri kurssien järjestäminen olla parempi bisnes: http://www.oppisoppi.fi/

Sivustolta ei löytynyt savolaisen soutuveneen veistäjän kurssia tai mahdollisuutta oppisopimukseen...

Ilkka Luoma

Paljon sanoja vähän villoja.

Katainen puhui hartaasti oppositioaikakautenaan oppisopimuskoulutuksesta - ottaen sen prinsiipit Saksasta, jossa kisälli-mestari-ideologia on vuosisatainen. Mihin jäivät Kataisen oppisopimusideologiat, joita hän niin terhakaasti mainosti - siis oppositiosta?

Lasse Laaksonen

Kun vaari oli 18 eikä ollut edes nähnyt tietokonetta, niin kesälaitumella koulun jälkeen TVH:n tietöistä, seurasin upeata pimua maalaistaloon ja keksin tekosyyksi, että saako soittaa, kun olisi sovittava työpaikasta. Silloin ei ollut kännyköitä. Sitten äkkiä hätäisesti miettimään, missä voisi olla tietokone ja OKOssa eli Osuuspankissa oli. Sinne soittamaan, konehuoneeseen atk-päällikölle (se oli mielikuvissani laivan konehuone tai pannuhuone). Käski tulla kolmen päivän sovellustesteihin. Menin. Tulin valituksi. Työt alkoivat 17.10.1968 ja eka pikku sovellus oli valmis 15.12.1968.

Homma perustui siihen, että harjoittelija sai heti komean tittelin "suunnittelija" ja palkan ja täyden koulutuksen työnantajalta. Niin sai moni muukin. Ja tulosta tuli.

Sitten joskus myöhemmin sain vastaani yliopistosta tulleita, joille olikin kova homma opettaa, kuinka töitä oikeesti tehdään.

Mutta taas työnantaja maksoi eikä vikissyt.

Ongelman ydin on ahneus. Jos isot patut tyytyisivät vähempään, niin olisi varaa hoitaa oppisopimus. Oppilaat eivät vinkuisi tukia, kun olisi palkka. Sossumenoista kaikki säästyisi.

Talousjärjestelmä on luotava uusiksi, missä nykyinen kestämätön ahneus lakkautetaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset