Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Kataisen hallitus antaa Kreikalle miljardin euron velkahelpotukset

Val­tio­va­rain­mi­nis­te­ri Jut­ta Ur­pi­lai­nen esit­te­li ei­len edus­kun­nan suu­rel­le va­lio­kun­nal­le euroryhm√§n tiis­tain vas­tai­sen y√∂n p√§√§­t√∂k­si√§.  Ko­kous p√§√§t­ti hel­pot­taa Krei­kan ti­lan­net­ta korko­mar­gi­naa­lin alennuk­sin, lai­na-ajan pi­den­nyk­sin se­k√§ ko­ron­mak­sua lyk­k√§√§­m√§l­l√§.

Helpotuksien arvo voi nousta ranskalaispankki Societe Generalen analyytikoiden arvion mukaan jopa 54 miljardiin euroon. Muille euromaille koituu laskennallisia tappioita vastaava summa. Suomen osuus saatavien menetyksestä on miljardi euroa, mutta mukana ei ole esimerkiksi Suomen Pankin mahdollisesti menettämiä rahasummia.

"Kreikka-tukipaketti III" maksaa suomalaisille miljardi euroa. Sitä kelpaa makustella. Miljardi euroa, joka on pääministeri Jyrki Kataiselle "lillukanvarsia" ja demareiden Mia-Petra Kumpula-Natrille "huulenheittoa".

Alan ymmärtää, että miksi Urpilainen taannoin totesi, että pienituloisen raja on 3000 euron ansiot kuukaudessa.

Demareilla nyt vain sattuu olemaan erilainen talouskäsitys kuin perussuomalaisilla.

Urpilainen pakenee jälleen "keskustelemattomuuden" suojaverhon taakse.

Euroryhmässä ei kuulemma ole keskusteltu siitä, että Irlannille tai Portugalille annettaisiin vastaavia velkahelpotuksia.

Mit√§p√§ sill√§ on v√§li√§, koska Euroopan komissio ilmoitti eilen, ett√§ helpotusasiaa selvitet√§√§n. Kaiken kukkuraksi Kan­sain­v√§­li­nen va­luut­ta­ra­has­to IMF ajaa vai­vih­kaa Kreikka-lainojen p√§√§omien leikkaamista.

Ennustan, että lopulta Kreikka saa kaikki velkansa anteeksi. Ja sitä juhlitaan voittona.

Urpilainen tietää, että mitä on tulossa. Valtavia tappioita on vain varsin kiusallista kertoa äänestäjille, joille vakuuteltiin, että tukipaketeilla tehdään bisnestä.

Urpilainen noudattaa Matti Vanhasen ohjetta, että "joskus pitää vähän taiteilla sanojen kanssa. Jos ei pysty vastaamaan, pitää olla vastaavinaan".

Saksanvaltiojohto ei ole pekkaa pahempi. Saksa on vakuutellut, ettei Kreikan pelastaminen maksa mitään saksalaisille veronmaksajille. Tuoreen Kreikka-sovun myötä Saksa menettää kuitenkin ensi vuonna 730 miljoonan euron tulot ja maan budjettiin syntyy 130 miljoonan euron aukko, kertoo Spiegel-lehti.

Minun on vaikeaa käsittää, että millaisessa maailmassa elää ihminen, jolle puolueen historian suurin kuntavaalitappio on "torjuntavoitto" ja miljardin euron tappiot eivät maksa mitään kenellekään.

Suomen valtio velkaantuu 7,5 miljardia euroa vuodessa, mutta muista kun lähikouluasi, terveyskeskustasi tai kirjastoasi lakkautetaan, että velkahan ei maksa mitään kenellekään!

Nykyisillä tukitoimilla Kreikan velka laskee vain 126,6 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2020 mennessä. Lisää tukitoimia on siten luvassa.

Ruotsin valtiovarainministeri Anders Borg sanoi tiistaina, että Kreikka-neuvottelupöytään pitää palata ehkä jo ensi vuoden touko-kesäkuussa. Tarvitaan "Kreikka-tukipaketti IV". Onko hallituksen mukaan alaotsikkona "Uusi toivo"?

Markkinoille on annettava jälleen oikeus epäonnistua. Tie ei ole helppo, mutta se on ainoa oikea. Hallituksen toimet vain lykkäävät ja pitkittävät väistämätöntä.

Päätän kirjoituksen sitaattiin, joka kertoo tyhjentävästi sen, millaisella tiedolla, taidolla ja ymmärryksellä kokoomusjohtoinen Kataisen hallitus on toiminut eurokriisissä.

"Nyt asiat Kreikassa kuin muuallakin Euroopassa ovat kunnossa. On pölhöpopulismia väittää jotakin muuta" -Alexander Stubb (kok), ensimmäisen Kreikka-tukipaketin jälkeen vuonna 2011

 

Ps. Onnittelut Taloussanomien toimittajalle Jan Hurrille Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon ansaitusta voitosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

‚̧ 13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Vaikea kommentoida erinomaista kirjoitusta muuten kuin, perästä kuuluu..

Käyttäjän JanneRantanen11 kuva
Janne Rantanen

Nyt on näemmä aikaa ostettu tarpeeksi ja Kreikaan sijoittaneiden pankkien rahat pelastettu. Näiden pankkien tappioita on nyt sosialisoitu myös Suomen kansalaisille. Urpilaisen neuvottelemista vakuuksista ei ole mihinkään, mikä ei tietenkään ole edes yllätys, kun kukaan muu ei vastaavia vakuuksia lopulta kaivannut.

Tosiaankin, Suomen tienaaminen Kreikka busineksilla on jo kääntynyt tappiolliseksi. Kreikan korkohelpotukset ovat painaneet heidän korkotasonsa halvemmaksi kuin Suomen lainamarkkinoilta saatavan rahan hinta on nyt.

juha aaltonen

"Urpilaisen neuvottelemista vakuuksista ei ole mihinkään",

No, ei ole, paitsi 28:n vuoden kuluttua,tienataan (ei taatusti tienata) Urpilainen "neuvotteli", niin monimutkaiset takuutusjärjestelyt, jotka liittynevät johonkin johdannais-sidonnaisuuksiin, ja erääseen Englantilaiseen "offshore"-pankkiin, että, eilen palkittu Jan Hurrikaan, ei ota selvyyttä valtionvarainministerimme tekosista, joihin on eduskunnan suurenvaliokunnan mandaatti.

Nykyinen nettomaksaja Suomi, Kataisen, ja Urpilaisen "diileillä", maksaa, tästä neljänteen sukupolveen, tätä; on paras olla päättävissä pöydissä syndroomaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

En paljon luottaisi Jan Hurriin joka puhuu nyt annetusta tukipaketista Kreikka kolmosena vaikka on kysymys Kreikka kakkosesta joka siirrettiin kesältä myöhemmäksi koska Kreikka ei ollut tehnyt sovittuja toimenpiteitä. Kumpula-Natri tämän väärikäsityksen huomenta suomi ohjelmassa oikaisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset