Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Yle A-talkin Sota Gazasta -jatkokeskustelu ja Hamasin peruskirja

Keskustelin eilisiltana Ylen A-talkissa Gazan sodasta ja Lähi-idän konfliktista yhdessä ICAHD-Finlandin puheenjohtajan Bruno Jäntin, Palestiinan siirtokuntayhdistyksen Sadek Elwanin ja Politika-verkkolehden päätoimittajan Dennis Mitznerin kanssa.

Kuten arvata saattoi, keskustelu oli paikoin kiivasta. Sain häiritsevän vähän puheaikaa keskustelun alkupuolella, mutta tilanne parani keskustelun edetessä. Joitakin asioita jäi sanomatta, jotka voin nyt kirjoittaa tässä auki.

Rauhaa ei voida saavuttaa, jos kummallakin puolella konfliktia katsotaan uskonnollisin lasein. Hamas ja useat arabimaat eivät hyväksy sitä, että maailman ainoa juutalaisvaltio hallitsee muslimien toiseksi pyhintä paikkaa, Jerusalemia, vaikka sen Kalliomoskeija onkin palestiinalaisten itsehallinnossa. Kuten toimittaja Jan Andersson totesi, Egyptin presidentti Mohammed Mursi ei edes julkisesti lausu Israelin valtion nimeä.

Vastaavasti Israelin puolella on omat voimansa, jotka esimerkiksi ajavat fanaattisesti siirtokuntien rakentamista Länsirannalle.

Toivorikkain kausi Lähi-idässä oli kun PLO ymmärsi muuttua 1990-luvun alussa ja solmi lopulta Israelin kanssa rauhansopimuksen, jonka allekirjoittivat PLO:n johtaja Yasser Arafat ja Israelin pääministeri Yitzhak Rabin .

Yksi äärijuutalainen ampui Rabinin vuonna 1995, koska tämä solmi rauhan palestiinalaisten kanssa. Tapaus jätti syvän arven Israelin yhteiskuntaan.

Kunnioitan syvästi Rabinin muistoa ja hänen tekemäänsä elämäntyötä juutalaisen kansan ja lopulta rauhan hyväksi. Jos kummallakin osapuolella olisi riittävästi Rabinin kaltaisia miehiä ja naisia, rauha olisi jo saavutettu.

Keskustelussa totesin, että on neuvoteltava vaikka itsensä pirun kanssa, jos siitä on jotain hyötyä. Perinteisen viisauden mukaan rauha tehdään vihollisen kanssa. Olen avoin neuvotteluille jopa Hamasin kanssa, mutta skeptinen sen suhteen, että onko neuvotteluista hyötyä.

Hamasin peruskirjan artiklassa numero kolmetoista todetaan, että "Palestiinalaiskysymykseen ei ole muuta ratkaisu kuin Jihad [pyhä sota]. Aloitteet, esitykset ja kansainväliset kokoukset ovat ajanhukkaa ja turhia yrityksiä".

Artiklassa yksitoista linjataan, että Palestiina on islamilaista aluetta tuomiopäivään asti, eikä yhtään osaa siitä ole oikeutta jakaa. Lainsäädännön pohjana on islamilainen sharia.

Artiklassa viisitoista sanotaan, että on jokaisen muslimin velvollisuus osallistua Jihadiin, kun juutalaiset hallitsevat Palestiinaa. Samassa artiklassa todetaan, että muslimisukupolvien tietoisuuteen on saatava, että ongelma on uskonnollinen.

Artikla kaksikymmentäkaksi on antisemitistinen, jossa puhutaan selvästi juutalaisista termillä "he". "Heidän" sanotaan olevan ensimmäisen ja toisen maailmansodan, Ranskan vallankumouksen, Venäjän kommunistisen kumouksen ja usein muiden tapahtumien takana, jotta voivat ajaa "sionistisia tavoitteitaan". "He" loivat Kansainliiton ja myöhemmin Yhdistyneet kansakunnat.

Voi tietysti kysyä, että jos "he" tekivät tämän kaiken, miksi "he" ovat niin huolimattomia, että antavat arabimaiden hallita YK:n ihmisoikeusneuvostoa, joka on suhteettoman usein tuominnut "heidän" valtionsa Israelin?

Koko länsimaiden kannalta on mielenkiintoista, että artiklassa kaksikymmentäkaksi sanotaan, että "kun islamin päivä koittaa, vääräuskoisten voimat liittoutuvat sitä vastaan, sillä vääräuskoiset edustavat yhtä kansaa".

Hamas ei tee erottelua Israelin, Yhdysvaltojen, EU:n tai edes Suomen välillä. Hamasille kaikki länsimaalaiset ei-muslimit ovat yhtä arvottomia "vääräuskoisia".

Hamasin peruskirjan artiklassa kolmekymmentäyksi todetaan, että "islamin hallinnan alla kolmen uskonnon, islamin, kristinuskon ja juutalaisuuden, on mahdollista elää rauhassa ja hiljaisuudessa toistensa kanssa. On muiden uskontojen edustajien velvollisuus lopettaa islamin ylemmyyden kiistäminen tällä alueella [Lähi-idässä]".

Rauha on Hamasin mukaan mahdollista vain, jos muut alentuvat islamin alle. Näkemys on räikeässä ristiriidassa Israelin moniarvoisen liberaalin demokratian kanssa, jonka väestöstä kaksikymmentä prosenttia on arabeja.

Artiklassa kolmekymmentäkaksi sanotaan, että sionistit haluavat valloittaa koko Lähi-idän ja jatkaa siitä eteenpäin, mikä "mikä paljastuu Sionin vanhimpain pöytäkirjasta". Kyseessä on aikakausia sitten väärennökseksi todistettu, tsaarinajan Venäjällä laadittu antisemitistinen kirja, joka kuvaa väitettyä juutalaisten maailmansalaliittoa.

Neuvotteluissa, vaikka ne Hamasin kanssa aloitettaisiin, ei päästä eteenpäin ennen kuin Hamas hyväksyy Israelin olemassaolon ja muuttaa merkittävästi peruskirjaansa. Se tuntuu varsin epätodennäköiseltä, sillä Hamas ei halua rauhaa Israelin kanssa, vaan ilman Israelia.

Bruno Jäntti, Sadek Elwan ja muut Hamasia ymmärtävät ja jopa tukevat, lukekaa nämä näkemykset suoraan järjestön peruskirjasta. Mikä voi oikeuttaa tällaisen ajatusmaailman, kuolemankulttuurin?

Keskustelussa Sadek totesi, että olisi kunnia kuolla Israelin luoteihin tai ohjukseen. Eikö hän tullut todistaneeksi väitteen tällaisesta kuolemankulttuurista?

Ylen A-talkin sivuilla olevan Sadekin esittelyn mukaan hän antaisi äänensä Hamasille, jos saisi äänestää. Minun on erittäin vaikea ymmärtää tätä näkemystä, koska katson että nykyinen pattitilanne johtuu pitkälti Hamasista. Harmi että en ehtinyt kysyä Sadekilta syytä siihen, että miksi hän kannattaa Hamasia.

Ulkovallat puuttuvat omalta osaltaan konfliktiin ja usein tukevat sen olemassaolevia rakenteita. Iranin vallankumouskaartin johtaja Mohamed Ali Jafari on myöntänyt, että maa tukee Hamasia ja on muun muassa toimittanut sille aiemmin käytettyjä Quassam 2 -raketteja tehokkaampia Fajr-5-raketteja. Iranin ja esimerkiksi Syyrian Hamasille antama tuki ylläpitää konfliktia.

Kuten keskustelussa nostin esille, palestiinalaiset ovat historian saatossa toimineet arabimaiden pelinappuloina. Nykyään Iran käy epäsuoraa sotaa Israelia vastaan Gazan kaistaleen ja Hamasin avulla. Todellinen voimamittelö onkin Israelin ja Iranin välinen.

Euroopan unioni tukee vahvasti rahallisesti Gazaa. Voi sanoa, että vuoden 2009 sodan jälkeen Gazaa on jälleenrakennettu EU:n ja Iranin varoin.

EU:n on lopetettava kaikki tuki Hamasin hallitsemaan Gazaan niin kauan kuin järjestö ei tunnusta Israelin olemassaoloa, ylläpitää peruskirjansa arvoja sekä jatkaa aseellista toimintaansa kuten raketti- ja itsemurhaiskuja.

 

 

Ps. Nyt ymmärrän sen, että miltä kristitystä Barack Obamasta tuntuu kun hänen väitetään olevan muslimi. Nettikeskustelujen perusteella joillakin tuntuu olevan käsitys, että osallistun tähän keskusteluun koska olen juutalainen. Usko on Suomessa kovin henkilökohtainen asia. Olen kristitty, joka toivoo että uskontoa ei liikaa sekoiteta konfliktin ratkaisemiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Tapio Neva
Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Minusta tuo oli hyvä kirjoitus. Olen kuitenkin sen kaltainen henkilö, jolle teot merkitsevät enemmän sanat joita blogisti esittää tai joita hän lainaa Hamasin peruskirjassa.

En ymmärrä, että miksi Hamasin pitää haastaa riitaa ja laukoa raketteja Israelin alueelle. Tämän vuoden aikana Hamas on ampunut Israeliin yli 2200 rakettia:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Palestinian_r...

Hamasilla ei ole mitään strategiaa, jolla se voisi voittaa Israelin. Vaikka Hamas ampuisi 10000 rakettia vuodessa Israeliin Gazasta, niin kuitenkaan Hamas ei pystyisi voittamaan. Ainoa selitys, minkä keksin, on se, että Hamas pyrkii ylläpitämään omaa hallintoaan Gazassa esittämällä, että Israel on yksin syyllinen Gazan kurjuuteen.

Seppo Hildén

" Olen kristitty, joka toivoo että uskontoa ei liikaa sekoiteta konfliktin ratkaisemiseen."

Valitettavasti Simon toiveesi on absurdi ja turha, sillä juuri uskonto on se perussyy, että Lähi-itään ei koskaan tule pysyvää rauhaa.

Rauhaa sille alueelle ei tule niin kauaa kun siellä asuu kristittyjä ja muslimeja rintarinnan. Toisen on väistyttävä sieltä ennenkuin se jatkuva sotiminen loppuu.

Vapaaehtoisestihan sellaista väistymistä ei tietenkään tapahdu joten minusta YK:n pitäisi vaan antaa paikallisten tapella rauhassa loppuun ja katsoa kuka sinne Lähi-itään lopulta jää. Hävinnyt osapuoli nuolkoon tappionsa, kerätköön jäljelle jääneet porukkansa ja siirtyköön muualle. YK:nkin äänestykset vähenisi puoleen heti tämän toimenpiteen jälkeen.

Ei tarvitsisi meidänkään täällä Suomessa tuhlata TV-uutisista puolia aina Lähi-idän keskinäisiin jatkuviin tappeluihin ja lukuisiin rauhanneuvotteluyrityksiin. Minunkin elinaikana niitä "historiallisia" rauhansopimuksia on siellä tehty parikymmentä ja 5 rauhannobeliakin niistä on osapuolille myönnetty, mutta rauhaa ei kyllä alueelle ole saatu.

Alkaa pikkusen kyrsiä koko Lähi-itä.

mikael torppa

Katsoin A-talkin ja harmittavan vähän sait mielestäni Simon puheaikaa siinä. Mutta se on yleinen ongelma perussuomalaisille tuollaisissa media tilaisuuksissa. Bruno Jäntti ja Sadek Elwanin antoivat kuvan että Hamas ei ole paha eikä syypää lähi-idän tilanteisiin. Tuntui että he eivät välitä faktoista vaan varsinkin Sadek koitti peittää ne vain hokemalla "missä on lapsien oikeudet".

Sympatiaa koitetaan kerätä peräänkuuluttamalla lapsien oikeuksia ja sitä kautta koitetaan saada vastapuoli näyttämään pahalta ja samalla suljetaan silmät täysin siltä että Hamas itse on syypää siihen mitä Gazassa on joillekkin lapsille tapahtunut. Muslimit käyttävät lapsiaan hyödyksi taistelussa Israelia vastaan ja lapsi kortti heiluu myös silloin kun vastapuoli osoittaa että Gazaa johtava Hamas on pääsyyllinen koko konfliktiin.

Bruno Jäntti toi kuolleiden ja haavoittuneiden lukuja esille kummaltakin puolelta ja koitti niin saada kuvaa aikaan että Israel olisi se pääpukari ja pahis sillä Gazalaisia on kuollut paljon enemmän. Simon vastasikin tähän todella hyvin. Tietysti Israelilaisia on kuollut vähemmän sillä heillä on yksi maailman parhaista ilmantorjunta puolustusjärjestelmistä joka on saanut tuhottua suurimman osan Hamasin raketeista. Tietysti Israelilla on oikeus puolustaa omia kansalaisiaan terroristien raketeilta.

Jos Israelin puolustus olisi Hamasin luokkaa olisi kuolleiden määrä Israelissakin samaa luokkaa tai jopa suurempi kuin Gazassa. Sillä Hamas ei varoita ampumistaan raketeista mutta Israel varoittaa Gazaa. Lisäksi Israel ei pyri iskemään siviilikohteisiin niinkuin Hamas. Näin on täysin epäloogista ja älytöntä tuoda koko ajan esiin sitä kuinka Gazalaisia on kuollut paljon enemmän kuin Israelilaisia ja näin media silti toimii. Jos Israelilla ei olisi sellaista puolustusta kuin sillä nyt on olisivat luvut täytin toisenlaiset sillä Hamas on se aktiivinen osapuoli joka hyökkää raketeilla.

Kommentoin vielä tätä Simon Elon kommenttia: "Olen kristitty, joka toivoo että uskontoa ei liikaa sekoiteta konfliktin ratkaisemiseen."

Koska olet Simon kristitty niin silloinhan sinun tulisi tietää se että tässä konfliktissa tulee käymään juurikin niinkuin Raamattu siitä profetoi ja konflikti tulee loppumaan juuri niinkuin Raamattu siitä kertoo. Siksi kristityn tulisi katsoa asiaa aina Raamatun valossa. Raamatun opetuksen valossa en kannata kahden valtion mallia sillä Jumala tulee tuomitsemaan jokaisen joka hyväksyy ja osallistuu Israelin jakamiseen viimeisinä päivinä. Jumala tulee antamaan koko Israelin maan joka on paljon suurempi kuin nykyinen Israelin valtio juutalaisille ja siihen tulisi kristittyjen luottaa. Kristittyjen tulee rukoilla että Herra Jeesus toisi pian rauhan Jerusalemiin.

Kristittyjen tulee rukoilla Israelin kansan pelastuksen puolesta sillä Herra Jeesus palaa vasta sitten kun Israelin jäljelle jäänyt (kolmas osa) kansa kääntyy kokonaan uskomaan Israelin Jumalaan Herraan Jeesukseen.

Tässä linkki todella hyvään kirjoitukseen aiheesta jossa tuodaan myöskin Raamatun opetus aiheesta.

http://koti.phnet.fi/petripaavola/israelpalestiina...

Harri Räsänen

Reutersin mukaan Gazassa kuoli 163 ihmistä, joista valtaosa on siviilejä. Kuolleista 37 on lapsia.
Israelissa kuoli 6, joista 4 siviiliä.

mikael torppa

Tietysti Israelilaisia on kuollut vähemmän sillä heillä on yksi maailman parhaista ilmantorjunta puolustusjärjestelmistä joka on saanut tuhottua suurimman osan Hamasin raketeista. Tietysti Israelilla on oikeus puolustaa omia kansalaisiaan terroristien raketeilta.

Jos Israelin puolustus olisi Hamasin luokkaa olisi kuolleiden määrä Israelissakin samaa luokkaa tai jopa suurempi kuin Gazassa. Sillä Hamas ei varoita ampumistaan raketeista mutta Israel varoittaa Gazaa. Lisäksi Israel ei pyri iskemään siviilikohteisiin niinkuin Hamas. Näin on täysin epäloogista ja älytöntä tuoda koko ajan esiin sitä kuinka Gazalaisia on kuollut paljon enemmän kuin Israelilaisia ja näin media silti toimii. Jos Israelilla ei olisi sellaista puolustusta kuin sillä nyt on olisivat luvut täysin toisenlaiset sillä Hamas on se aktiivinen osapuoli joka hyökkää raketeilla.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Pointti on sotilaallisesti siinä, että Israel kohdistaa iskunsa sotilaallisin perustein ja siviilit kuolevat koska sodassa, jota käydään siviiliväestön keskellä, vain tulee oheistappioita. Niitä lisää Hamasin politiikka piilottaa operatiiviset toimijansa ja sotilaalliset toimintonsa mahdollisimman viattomien siviilikohteiden suojaan/sekaan.

Hamasin iskut sen sijaan kohdistuvat osin israelilaisiin sotilaisiin tai poliittisiin toimijoihin (tällaisia voi pitää sotatilan oloissa laillisina, vaikka usein kyseenalaisina) mutta pääasiassa siviiliväestöön, mikä taas on sotarikos.

Jari Söderholm

Palestiinalaiset murhasivat erittäin raa-asti yli 20 Gazan asukasta tässä konfliktissa pelkästään sen vuoksi että epäilivät näiden antaneen tietoja israelille.

Selkeä rikos YK:n ihmisoikeuksia vastaan. YK:n tulisi myös puuttua tällaiseen.

Jari-Pekka Gontjarov

Ei nuo Reutersin luvut tuolta alueelta ole koskaan olleet luotettavia, niitä on ihan turha jakaa. Reuters käyttää alueen uutisoinnissa Palestiinalaisia, ei esim. Israelilaisia. Pahimman kriisin mentyä ohi huomataan, että ko. numerot ovat ihan päin brinkkalaa ja niillä on totuusarvoa nolla.

Tapio Neva

http://palestinefrommyeyes.wordpress.com/

Miten Israel voisi laskea luotettavasti gazalaistappiot olematta läsnä? En usko, että Israel värvää pettureita laskemaan tarkkoja tappoita, kun pääasia on maalittaminen tykistölle ja ennen kaikkea taisteluhelikoptereille ja F-16I:lle.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Ohjelma oli pelkkää propagandahuutoa,,Gaza(hamas) vs.Israel ,,ja voi sitä kyynisyyden määrää puolin jos toisin !
Kun siellä on tapeltu viimeiset viistuhattavuotta niin miten nämä nykyiset keskinkertaiset poliitikot sais rauhan-ei mitenkään !?
Ja mikä ihmeen motiivi suomalaisilla nuorisopoliitikoilla on sotkeutua asiaan puolin tai toisin ?
enkä tarkoita pelkästään Mr.Eloa ?

Jari Söderholm

Kaipa siinä on välittäminen, israel on kuitenkin ainoa valtio joka on demokraattinen ja kunnioittaa ihmisoikeuksia kohtuullisen hyvin.

Israelin ongelmana on se että demokraattisen järjestelmän on hyvin vaikea toimia sellaisia vastaan joille väkivalta on elämäntapa. Se johtaa siihen että maa joutuu väkisin tekemään asioita joita se ei haluaisi, mutta sen on pakko.

Liian monet arabit tekevät tuolla alueella kaikkensa jotta israelille ja sen kansalaisille saataisiin aiheutettua haittaa. Alueella olisi rauha jos arabimaat ottaisivat palestiinalaiset omiin maihinsa.

Tapio Neva

Gazalaiset, samarialaiset ja galilealaiset ovat kotonaan.

Janne Hilden

Mitkä ovat ambitiosi Israeliin Simon? Vai oletko vain länsimaalaisena ylipäätään huolestunut radikaalista islamista?

Jari-Pekka Gontjarov

Katsoin myös ko. ohjelman ja minua pisti silmään mm. se, että Bruno Jäntti valehteli päin toimittajan näköä ihan pokkana. Bruno Jäntin mukaan Hamas ei käytä Syyrian uhrien kuvia omassa mediapropagandassaan. Muutenkin yleisvaikutelma kaverista oli se, että kaveri pönkittää itseään ko. pallillaan ja järjestöllä, sen sijaan että olisi oikeasti kiinnostunut alueen kriisistä. Sadek Elwanina kävi sääliksi, koska kaveri ei selvästikään ajattele omilla aivoillaan, vaan on vielä napanuora kiinni palestiinalaisäidissään. Muutenkin kommentit, että kuolen mielummin Israelilaisen luotiin kuin syöpään tms. eivät ole omilla aivollaan ajattelevan ihmisen puheita.

Hatun nostot Elolle ja Mitzerille, jotka molemmat eivät syyllistyneet minkäänlaisiin tunnepurkauksiin, vaan pysyivät asialinjalla ja jopa vastasivat toimittajan esittämiin kysymyksiin ts. kuin tämä vastapuoli.

Jari-Pekka Gontjarov

Toinen asia mitä Bruno Jäntti valehteli on se väite, että Gaza olisi maailman tihein asuttu paikka.
Mm. Macao ja Monaco (molemmat vauraita maita - gazalaiset, vinkki) ovat melkein 3 kertaa Gazaa tiheimpiä alueita. Sekä muita Gazaa tiheimpiä alueita ovat Singapore, Hongkong ja Gibraltar.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_a...

Näköjään joillekin Israel vastaisuudessa kaikki on sallittua. Mukaan lukien valehtelu.

Alain Chiaroni

Simon, sanoit ohjelman aikana, että pirunkin kanssa pitää voida neuvotella. Olen eri mieltä. Se joka neuvottelee pirun kanssa häviää varmasti.
Vuonna 1939 Daladier ja Chamberlain menivät saksaan neuvottelemaan pirun kanssa.
Tiedätkö miten kävi?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jaltallakin taidettiin "neuvotella pirun kanssa"?
Osuutesi TV-keskustelussa kuului muuten po. tilaisuuden parempaan puoliskoon;-)

Jari Söderholm

Rauha on Hamasin mukaan mahdollista vain, jos muut alentuvat islamin alle. Näkemys on räikeässä ristiriidassa Israelin moniarvoisen liberaalin demokratian kanssa, jonka väestöstä kaksikymmentä prosenttia on arabeja.

Tuo Hamasin näkemys juontaa suoraan koraanista.

Tapio Neva

Miten niin? Onko joku Ilkka Hyttisen koraaniasiantuntijoista sitä mieltä?

Harri Räsänen

Haaretzissa olevan uutisen mukaan Israel on tänään tulittanut Gazan vastaisella rajalla rajan yli palestiinalaisia osuen päähän Anwar Qdeihia, 23, joka kuoli osuman aiheuttamiin vammoihin.

Hamas syytti Israelia aselevon rikkomisesta ja on valittanut asiasta Egyptin rauhansovittelijoille.

Israelin armeija tutkii tapausta.

Tapio Neva

http://palestinefrommyeyes.wordpress.com/

164-170

164- Abdallah Hussein

A man and a woman from Al-Dalou family were found buried beneath the rubble on Thursday, November 22, after three days of their death. Israel committed a massacre against Al-Dalou family on Monday. The paramedics managed to pull out ten dead bodies in that attack (Check the list from 54 to 64) The death toll in this single massacre rises to 12 people.

165- Mohammed Al-Dalou, 35 years old.

166- Samaher Al-Dalou

On Friday, November 23, three people died due to their wounds sustained during the 8-day attack on Gaza:

167- Ahmad Abu Momseh, 10 years old, injured as an F16 warplane attacked a group of civilians in Maghazi camp, central Gaza Strip.
http://en.wikipedia.org/wiki/Maghazi_%28camp%29

168- Zaki Saeed Mohadadah, 42 years old.

169- Jouda Sulaiman Amran Shamallakh, 30 years old.

After the truce was endorsed at 9:00 pm on Wednesday, Israel has violated the truce killing one as the Israeli Occupation Forces started shooting at the farmers in the southern Gaza village of Khuzaa, close to the buffer-Zone. Nineteen other Palestinians suffered gunshot wounds.

170- Anwar Abdelhadi Qdeih, 21 years old.

-------------------------------------------------------------------------

Israel jatkaa tappavan tasaista tahtia. Jaksaakohan Hamas terrorisoida vastaan?

Näillä ihmisillä on kummallinen käsitys tulitauosta.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Tietysti Israelilla on oikeus puolustaa omia kansalaisiaan terroristien raketeilta."

Tuo on ärsyttävä lause. Se on toki oikein, mutta kun sillä pyritään antamaan hyväksyntä ylimitoitetuille sotatoimille jota Israel harrastaa, tuo lause menettää oikeutuksensa.

Millään maalla ei ole oikeutta kostaa ylimitoitetusti, eikä sitä USA:n ja Israelin lisäksi muut ole harrastaneetkaan.

Aivankuin moraali puuttuisi kokonaan. No, se puuttuukin, koska äärioikeistolla ei ole sitä. Äärioikeistolla moraalin paikalla on tunnekylmyys, ja se näkyy hyvin kansalaiskeskustelussa kun lähi-idässä kuohuu.

Simon Elollakaan silmä, eikä ilme värähtänyt, kun eilisessä keskustelussa vastapuoli toi esille viattomien lasten teurastukset, joihin Israel kiistatta on syyllinen.

Simon Elon esiintyminen paljasti perussuomalaisen puolueen kristillisoikeistolaisesta luonteesta.
Turha enää puhua moniarvoisuudesta, jossa puolustetaan "pientä ihmistä."

Tässä tapauksessa "pieni ihminen" asuu Gazan puolella...

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Tyry-Jos hamas/arabit lsakisivat aseensa,tulisi rauha,jos Israel laskisi aseensa tulisi Israelin loppu-on siinä pieni ero !

Jari-Pekka Gontjarov

"toi esille viattomien lasten teurastukset, joihin Israel kiistatta on syyllinen."

Joku sotilasasiantuntija on toista mieltä tuollaisesta tunnepitoisesta väitteestä. http://www.huffingtonpost.com/arsen-ostrovsky/isra...

Käyttäjän budoka kuva
Marijan Mario Basic

Uuvuttava kirjoitus, ohjelma kuin sotakin… kyllä pärjäsit hyvin A-studiossa, kuten on pärjännyt myös Dennis Mitzner. Ohjelman viimeinen ”ässänne” oli ”kuolemakulttuurin” esille tuominnen, se pisti tv-katsojia miettimään.

Bruno Jäntti ilmeisesti vääristeli asioita ja toisen osallistujan epävarmuus teki esityksestä lopulta epäuskotavan, vaikka muuten tiedetään, että sodassa kaikki on mahdollista. Tietysti tämä on arvioni ohjelmassa esiintyvistä eikä aiheesta sinänsä.

Varsinainen ongelma on huomattavasti monimutkaisempi, ohjelmassa on voitu keskustella aiheesta suhteellisesti hyvin.

Mika Virtanen

Odottelinkin tätä kirjoitusta, kun vaikutti siltä, että Israelin pojat jäivät vähän alakynteen tuossa väittelyssä. Toinen yritti jopa väittää kuvien tulevan Syyriasta, kertakaikkiaan epätoivoista selittelyä.

Luu meni myös kurkkuun, kun toimittaja peräsi näiden laittomien siirtokuntien tarkoitusta. Niiden tarkoitushan on ilmiselvä, jatkaa Israelin laitonta laajentumista, kunnes Palestiinasta ei ole jäljellä enää mitään.

Keskustelusta unohtui myös täysin syy-seuraus pohdinnat. Palestiinalaiset olivat alueella ensin, kunnes Israel tuli paikan päälle, nosti lipun salkoon ja aloitti sortamisen. Hamasin syntyminen ja toiminta on suoraa seurausta Israelin omista toimista, mutta sitä nämä narsistit eivät pysty myöntämään. Israelmieliset haluavat mielellään kiinnittää huomion Hamasin toimiin, koska ne toimet eivät ole kovin sivistyneitä, mutta mikä unohtuu täysin on se, että niille toimille on olemassa syitä, kuten vuosikymmeniä kestänyt sortaminen joka tekee temput kenen tahansa psyykkeelle ja sivistyneisyydelle.

Vika on aina muualla ja muissa ihmisissä, kun "Jumalan valittu kansa" marssii eteenpäin. Et usko holokaustiin, niin olet mielenvikainen natsi, joka haluaa heittää juutalaiset uuniin "toisen kerran". Väität median olevan vahvasti juutalaisomistuksessa, niin jälleen vika on viestintuojassa ja huomio pyritään kiinnittämään pois faktoista, yleensä haukkumalla viestintuoja juutalaisvihaajaksi ja demonisoimalla hänen ilmituomat ilmiselvät havainnot juutalaisvastaisiksi.

Aivan kuin jonkin faktan toteaminen / havaitseminen siirtäisi ihmisen osaksi helvetillistä legioonaa, joka pyrkii tuhoamaan juutalaiset.

Jari-Pekka Gontjarov

"Luu meni myös kurkkuun, kun toimittaja peräsi näiden laittomien siirtokuntien tarkoitusta. Niiden tarkoitushan on ilmiselvä, jatkaa Israelin laitonta laajentumista, kunnes Palestiinasta ei ole jäljellä enää mitään."

Olen Dennis Mitzerin kanssa yhtä äimistynyt ko. kysymyksestä, koska kysymys olisi suomessa ihan sama kuin kysyttäisiin, että miksi Turku, Helsinki tai Savonlinna on olemassa.

Miksi juutalaiset eivät saa asua 1967 rajojen tuolla puolen? Varsinkaan kun historiasta tiedetään heidän siellä asuneen, niin Jerusalemissa, Hebronissa, Shechemissä (Nablusissa) jne.

Kirjoittajan muun kommentin tunneoksennukseen en viitsi edes kommentoida.

Tapio Neva

"Olen Dennis Mitzerin kanssa yhtä äimistynyt ko. kysymyksestä, koska kysymys olisi suomessa ihan sama kuin kysyttäisiin, että miksi Turku, Helsinki tai Savonlinna on olemassa."

No miksi Turku, Helsinki tai Savonlinna on olemassa? No siksi, että on piensuomalaisia asumassa koko maassa, jotka turvaavat suursavolaisten ja emäsavolaisten suursuomalaiset valloitukset Karjalassa jo vuodesta 1617.

Miksi Italia muodostui? No siksi, että pohjoisitalialaiset saattoivat käyttää Etelä-Italian väestöä sodassa Itävaltaa vastaan Ranskan tuella.

"Miksi juutalaiset eivät saa asua 1967 rajojen tuolla puolen? Varsinkaan kun historiasta tiedetään heidän siellä asuneen, niin Jerusalemissa, Hebronissa, Shechemissä (Nablusissa) jne."

Juutalaiset saavat asua Jordaniassa, Jemenissä, Egyptissä, Marokossa, Suomessa, Venäjällä jne.

"Kirjoittajan muun kommentin tunneoksennukseen en viitsi edes kommentoida."

Miksi sitten kommentoit?

Kari Virtanen

Juutalaiset saavat asua kummalla puolella tahansa "1967" rajoja, jotka ovat vain 1949 aselepolinjoja, joissa sopimuksissa taas lukee, että niillä ei ole mitään merkitystä valtioiden rajoja muodostettaessa. Ainoa voimassa oleva kv-laki sanoo, että juutalaisten tulee asuttaa koko palestiinan Mandaattia. Siis kv-lain mukaan juutalaisten tulisi pyrkiä muodostamaan siirtokuntia myös Jordaniaan. :)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #60

Siviiliasutuksen epäasiallisuus vuonna 1967 miehitetyillä alueilla on ollut alusta asti selvää myös Israelissa ja lähin liittolainenkin on siitä selväsanaisesti huomauttanut:
"You should refer to Prime Minister Eshkol's Knesset statement and our awareness of internal Israeli pressures for settling civilians in occupied areas. The GOI is aware of our continuing concern that nothing be done in the occupied areas which might prejudice the search for a peace settlement. By setting up civilian or quasi-civilian outposts in the occupied areas the GOI adds serious complications to the eventual task of drawing up a peace settlement. Further, the transfer of civilians to occupied areas, whether or not in settlements which are under military control, is contrary to Article 49 of the Geneva Convention,33. Reference is to the Geneva Convention Relative to the Protection of Civilian Persons in Time of War, August 12, 1949. (6 UST 3516, TIAS 3365) which states “The Occupying Power shall not deport or transfer parts of its own civilian population into the territory it occupies.” Finally, you should emphasize that no matter what rationale or explanation is put forward by the GOI, the establishment of civilian settlements in the occupied areas creates the strong appearance that Israel, contrary to the principle set forth in the UNSC Resolution and to US policy expressed in the President's speech of June 19, does not intend to reach a settlement involving withdrawal from those areas."
http://www.soas.ac.uk/lawpeacemideast/resources/fi...
http://history.state.gov/historicaldocuments/frus1...

Vanhasta kokemuksesta voin ennakoida, että Virtanen seuraavaksi argumentoi näkemyksieni olevan Hevosmiesten tietotoimistosta kotoisin, mutta kukin toki taaplaa tyylillään.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

mikael torppa

Arab News julkaisussa 6. lokakuuta 2012 oli Abdulateef Al-Mulhim nimisen arabin kirjoitus, joka oli otsikoitu nimellä: Arab Spring and the Israeli enemy (Arabikevät ja Israel vihollinen). Tästä artikkelista tulee esille hyvin se kuinka Israel kohtelee palestiinalaisia todella hyvin ottaen huomioon sen kuinka arabiterroristit käyttävät Palestiinaa terrorismin suojakilpenä Israelia vastaan. Samoin artikkeli tuo esille arabimaailman todellisen ongelman Lähi-idässä, joka nousee heidän omista toimistaan käsin.

Abdulateef Al-Mulhimin artikkeli:

"39 vuotta sitten, lokakuun kuudes päivä 1973 syttyi kolmas suursota arabien ja Israelin välillä. Sota kesti ainoastaan 20 päivää. Molemmat osapuolet olivat ottaneet osaa kahteen suursotaan vuosina 1948 ja 1967.

Vuoden 1967 sota kesti ainoastaan kuusi päivää. Mutta, nämä kolme sotaa eivät ole ainoita arabien ja Israelin välisiä yhteenottoja. Vuodesta 1948 tähän päivään saakka on ollut monia yhteenottoja ja selkkauksia. Jotkut niistä ovat olleet pieniä yhteenottoja ja monet niistä ovat olleet suuren luokan taisteluita, mutta suuria sotia ei ole kuitenkaan ollut lukuun ottamatta kolmea edellä mainittua suursotaa. Arabien ja Israelin konflikti on kaikkein pulmallisin ja monimutkaisin konflikti mitä maailma on koskaan kokenut. 1973 sodan vuosipäivänä monet ihmiset arabimaailmassa ovat alkaneet kyselemään monia kysymyksiä menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta koskien arabien ja Israelin konfliktia.

Kysymykset ovat nyt: Mikä on näiden sotien todellinen hinta arabimaailmalle ja sen ihmisille. Vaikeampi kysymys, jota arabit eivät halua kysyä on: Mikä on ollut todellinen hinta sille ettei Israelia tunnustettu vuonna 1948 ja miksi arabivaltiot eivät käyttäneet voimavarojaan koulutukseen, terveydenhuoltoon ja infrastruktuuriin sodan sijasta. Mutta, vaikein kysymys, jota yksikään arabivaltio ei halua kuulla on, onko Israel arabimaailman ja ihmisten todellinen vihollinen.

Päätin kirjoittaa tämän artikkelin sen jälkeen kun näin kuvat ja selonteot Jemenin nälkään nääntyvistä lapsista, poltetun muinaisen Aleppon Syyriassa, autopommit Irakissa ja Libyan tuhoutuneet rakennukset. Kuvat ja selonteot näytettiin Al-Arabiya verkostossa, joka on eniten katsottu ja arvostettu uutiskanava Lähi-idässä.

Yleinen asia kaiken joukossa, jonka näin oli tuho ja julmat teot, joita ei ollut tehnyt ulkopuolinen vihollinen. Nälkään nääntyminen, tappamiset ja tuho näissä arabimaissa on tehty samojen käsien kautta, joiden on oletettu suojelevan ja rakentavan näiden maiden yhtenäisyyttä ja suojaa sekä turvaa. Joten, kysymys on nyt kuka on arabimaailman todellinen vihollinen?

Arabimaailma on tuhlannut satoja miljardeja dollareita ja menettänyt kymmeniä tuhansia viattomia ihmisiä sotiessaan Israelia vastaan, jota he ovat pitäneet vannoutuneena vihollisenaan, vihollisen jonka olemassaoloa arabit eivät ole koskaan tunnustaneet. Arabimaailmalla on monia vihollisia ja Israelin olisi pitänyt olla niistä listan alimmaisena. Arabimaailman todelliset viholliset ovat korruptio, kunnon koulutuksen puute, kunnon terveydenhuollon puute, vapauden puute, ihmiselämän kunnioittamisen puute sekä lopuksi arabimaailmassa on ollut monia diktaattoreita, jotka ovat käyttäneet arabien ja Israelin konfliktia omien kansalaistensa nujertamiseen.

Näiden diktaattorien julmuudet omia kansalaisiaan vastaan ovat paljon pahempia kuin suuren luokan sodat arabien ja Israelin välillä.

Menneisyydessä olemme puhuneet kuinka jotkut Israelin sotilaat hyökkäävät ja pahoinpitelevät palestiinalaisia. Olemme myös nähneet kuinka Israelin koneet ja tankit hyökkäävät useisiin arabimaihin. Mutta, vetävätkö nämä hyökkäykset vertoja nykyisille julmuuksille, joita jotkut arabimaat tekevät omia kansalaisiaan kohtaan.

Syyriassa julmuudet menevät jokaisen käsityskyvyn yli. Irakissa tuhotaan omaa maata. Tunisian diktaattori varasti 13 miljardia dollaria köyhiltä tunisialaisilta. Kuinka Jemenin lapset voivat nääntyä nälkään, jos maa on kaikkein hedelmällisin maailmassa? Kuinka libanonilaiset eivät kykene hallitsemaan maata, joka on yksi maailman pienimmistä maista? Mikä on saanut arabimaailman vajoamaan kaaokseen?

Toukokuun 14. päivä tapahtui Israelin julistaminen valtioksi. Vain yksi päivä sen jälkeen 15. 5. 1948 arabit julistivat sodan Israelia vastaan tavoitteena saada Palestiina arabien haltuun. Sota päättyi maaliskuun 10. päivä 1949. Sotaa kesti 9 kuukautta, 3 viikkoa ja kaksi päivää. Arabit hävisivät sodan ja kutsuivat sotaa katastrofaaliseksi (nakbah) sodaksi. Arabit eivät saavuttaneet yhtään mitään ja tuhansista palestiinalaisista tuli pakolaisia. Vuonna 1967 arabit kävivät sotaan Israelia vastaan Egyptin presidentti Gamal Abdul Nasserin johdolla, jonka seurauksena arabit menettivät lisää Palestiinan maata ja Palestiinasta tuli lisää pakolaisia, jotka ovat nyt isäntiensä armolla. Arabit käyttivät tästä sodasta nimitystä järkytys (naksah).

Arabit eivät koskaan myöntäneet häviötään kummassakaan sodassa ja palestiinalaisten asema tuli entisestään monimutkaisemmaksi. Ja nyt, päättymättömän arabikevään kanssa arabimaailmassa ei ole aikaa Palestiinalle tai palestiinan pakolaisille, koska monet arabit ovat itse pakolaisia sekä jatkuvan hyökkäyksen kohteena, joka tulee omien taholta.

Syyrialaiset lähtevät omasta maastaan, ei siksi että Israelin koneet tiputtavat pommeja heidän niskaansa. Syyrian ilmavoimat pommittavat omia kansalaisiaan. Ja nyt vielä, Irakin arabimuslimit lähtevät Irakista. Jemenissä maailman surullisin ihmistragedia on kirjoitettu jemeniläisten omasta toimesta. Egyptissä Siinain ihmiset ovat unohdettu.

Lopuksi, kun monet arabimaat ovat tällaisessa epäjärjestyksessä, niin mitä on tapahtunut arabien viholliselle Israelille? Israelilla on nykyisin kaikkein kehittyneimmät tieteelliset laitteistot, huippuyliopistot, ja kehittynyt infrastruktuuri. Monet arabit eivät tiedä, että palestiinalaisten eliniän odote Israelissa on paljon suurempi kuin arabimaissa ja sen lisäksi palestiinalaiset nauttivat paremmasta poliittisesta ja yhteiskunnallisesta vapaudesta kuin heidän arabiveljensä.

Vaikka palestiinalaiset elävät Israelin miehityksen alaisuudessa Länsirannalla ja Gazan alueella, niin he nauttivat enemmän poliittisista ja yhteiskunnallisista oikeuksista kuin joissakin paikoissa arabit arabimaailmassa. Oliko yksi tuomareista Israelin palestiinalainen, joka lähetti entisen Israelin presidentin vankilaan?

Arabikevät on näyttänyt maailmalle, että palestiinalaiset ovat onnellisimpia ja paremmassa asemassa kuin heidän arabiveljensä, jotka taistelevat vapauttaakseen palestiinalaiset Israelilaisten hallinnasta. Nyt on aika lopettaa vihaaminen ja sodat ja aloittaa luomaan paremmat elämän olosuhteet tuleville arabien sukupolville."

Kiistaton totuus on se että Israel kohtelee palestiinalaisia paremmin kuin monet arabimaat kohtelevat omia kansalaisiaan. Kannattaa pitää mielessä, että edellä olevan artikkelin on kirjoittanut arabi, joka on nähnyt totuuden Lähi-idän tapahtumien taustoista.

http://koti.phnet.fi/petripaavola/israelpalestiina...

Tapio Neva

Arabimaailma ei ole tappanut 1900-luvulla ihmisiä läheskään niin paljoa kuin sivistyneempi ja taloudellisesti tehokkaampi euromaailma mm. maailmansodissa.

Tuli muuten mieleen, että miksi ruotsalaiset eivät voisi asua kotimaassaan Ruotsissa tai mennä ahvenanmaalaisten haasteeksi sankoin joukoin?

Miksi karjalaiset eivät voisi palata Karjalaan?

Jari Söderholm

Islamin levittäminen on ollut melkoisen väkivaltaista vaikka siitä ei juurikaan puhuta, näiden profeettakin oli sattuneestä syytä sotapäälikkö ja kansanmurhaaja.

Sudanissa muuten tapettiin hieman yli kymmenen vuotta sitten 1.5 miljonaa ihmistä joista suurin osa kristittyjä.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk

klipp håret, raka dej och skaffa ett riktigt jobb ;) sen kan du uttala dej pånytt

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Gå och lägg dig, förbannade idiot!

Tapio Neva

Work keeps people out of mischief.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Olit muuten ainoa neljästä keskustelijasta joka otti kokonaisuuden huomioon.

Muut puhuivat vain yhdestä näkökulmasta. Siksi keskustelu puuroutui ja ajautui jatkuvasti väittelyyn.

Mitä tulee EU:hun olisi järkevämpiäkin kohteita rahoittaa kuin muslimiterroristit ja heidän yksioikoinen agendansa.

Kari Virtanen

TN: "Arabimaailma ei ole tappanut 1900-luvulla ihmisiä läheskään niin paljoa kuin sivistyneempi ja taloudellisesti tehokkaampi euromaailma mm. maailmansodissa."

Mutta sitä ennen on.

Viime vuosisata olikin islamin stagnaation aikaa, mutta nythän virhettä ollaan taas korjaamassa Obaman johdolla ja USA:n sekä EU:n tuella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset