Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Väärinkäytöksiin syyllistyneet nuorisojärjestöt on saatava vastuuseen

Helsingin Sanomissa annettiin 11. toukokuuta ymmärtää, että kaikki poliittiset nuorisojärjestöt olisivat vääristelleet jäsenmääriään, vaikka kyseessä on tiettyjen vanhojen puolueiden synti.

Valtionavustuslain 21. pykälän kolmannen momentin mukaan tuki on lopetettava ja jo maksettu palautettava, jos tukea hakeva taho on ”antanut valtionapuviranomaiselle väärän tai harhaanjohtavan tiedon seikasta, joka on ollut omiaan olennaisesti vaikuttamaan valtionavustuksen saantiin, määrään tai ehtoihin, taikka salannut sellaisen seikan”.

Jäsenmäärä vaikuttaa olennaisesti poliittisen nuorisojärjestön saamaan avustukseen. Sosialidemokraattisten opiskelijoiden entisen pääsihteerin Mikko Saulin mukaan järjestö on vääristellyt tietoisesti jäsenmääriään. Kyseinen järjestö tuskin on ainoa vääristelyyn syyllistynyt. Perussuomalaiset Nuoret teki oikeuskanslerille kantelun Keskustanuorten saamista valtionavustuksista jo vuonna 2010, koska epäilimme järjestön vääristelleen jäsenmääräänsä. Oikeuskansleri ei silloin vienyt asiaa eteenpäin.

– Virheellisen jäsenmäärän ilmoittamisessa täyttyy avustuspetoksen tunnusmerkit, Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo huomauttaa.

Mikko Saulin mukaan hallittu jäsenmäärien alasajo suoritettiin ”kolmen suurimman puolueen kesken”. Tiedon on nimettömänä vahvistanut entinen Demarinuorten puheenjohtaja.

Perussuomalaiset Nuoret vaatii, että valtiontalouden tarkastusvirasto käynnistää asiassa tutkinnan Demarinuorten, Kokoomusnuorten, Keskustanuorten ja niiden opiskelijajärjestöjen toiminnasta. Julkisuudessa olleiden raskauttavien tietojen nojalla vaadimme, että Opetus- ja kulttuuriministeriö ottaa kaikkien poliittisten nuorisojärjestöjen vuoden 2012 valtiontuet uudelleenkäsittelyyn.

Kokoomusnuoret perustelee vuoden 2010 ylijäämäistä 150 000 euron tulostaan sillä, että järjestö säästi varoja vuoden 2011 eduskuntavaaleihin, vaikka tuet haetaan nimenomaan kalenterivuodeksi kerrallaan. Vuonna 2010 ei ole voitu myöntää tukea vuonna 2011 järjestettävien vaalien kuluihin. Katsomme, että Kokoomusnuoret on valtionavustuslain 21. pykälän neljännen momentin mukaisesti "olennaisesti rikkonut valtionavustuksen käyttämistä koskevia säännöksiä tai valtionavustuspäätökseen otettuja ehtoja".

–  Perussuomalaiset Nuoret katsoo, että Kokoomusnuoret ei ole käyttänyt tukiosuutta valtionavustuspäätöksen edellyttämällä tavalla. Ilmeisen perusteettomasti saatu ja käytetty tukiosuus on palautettava välittömästi, kuten valtionavustuslain 20. pykälässä vaaditaan. Sama koskee muita mahdollisesti väärinkäytöksiin syyllistyneitä järjestöjä, Elo vaatii.

Poliittisten nuorisojärjestöjen tuet täytyy puolittaa, sillä väärinkäytökset osoittavat,  että avustusten todellinen tarve on nykyistä tasoa merkittävästi pienempi. Tukivastuuta täytyy siirtää enemmän puolueille, jotka nekin saavat huomattavia summia valtiolta puoluetukena.

Perussuomalaiset Nuoret kannattaa pääministeri Jyrki Kataisen esitystä poliittisten nuorisojärjestöjen tuen jakamisesta parlamentaaristen voimasuhteiden mukaan. Olemme esittäneet samaa mallia viime syksynä. Kansanedustaja Ville Vähämäki (ps) valmistelee asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

 

(Perussuomalaisten Nuorten hallituksen kannanotto 15.5.2012)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Noin sitä pitää. Jämäkkää puhetta perusnuorilta. Ryhti ja rehellisyys kunniaan ja ns vanhojen puolueiden saalistukselle loppu!

Lauri Korhonen

Pisteet rehellisyydestä Perussuomalaisille Nuorille.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tuolla vääristelyyn syyllistyneiden saaminen vastuuseen tuskin onnistuu juridisesti saatika noiden väärin perustein jaettujen rahojen takaisinperintään. Syynä tähän on ainakin osin se, ettei jäsenmäärä ole se määräävä tuenantoperuste - vaikka se sitä tuen suuruuden suhteen näyttääkin faktisesti olevan.

Joka tapauksessa tällaisista vääristävistä ja vilppiin yllyttävistä rakenteista pitäisi päästä eroon. Minusta poliittisten nuorisojärjestöjen tuki voitaisiin hyvinkin puolittaa ja sen määrä sitoa puolueen kannatukseen. Eli tässä olen aika lailla samalla linjalla kanssanne.

Aki Häkkilä

Ei tämä kysymys vain sinuun kohdistu, mutta:
Miksi ylipäätään puolueilla tulisi olla oma, veronmaksajien sponsoroima jugendinsa? Vieläpä niin, että sen saama tuki vaihtelee vaalimenestyksen mukaan?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Minusta on hyvä, että myös nuorien poliittista osallistumista tuetaan. Kyse on lopultakin siitä, että tämän yhteiskunnan kehittäminen vaatii eri ikäluokkien osallistumista tähän puuhaan ja ainakin itse pelkään, että ilman poliittista toimintaa tukevia nuorisojärjestöjä olisi nuorten entistä vaikeampi päästä niihin pöytiin joissa asioista päätetään. Lisäksi pidän poliittisia puolueita demokratian kannalta olennaisina tekijöinä ja koen, että yhteiskuntavakaus saattaisi järkkyä jos nuoret hylkäisivät poliittiset puolueet ja keskittyisivät vähemmän demokraattisiin toimintatapoihin.

Ja vaalimenestyksen mukaan siksi, että se on ainoa todellinen mittaustapa sille kuinka suurta kannatusta jokin aatesuunta nauttii ja pidän tärkeänä että puolueiden kannattajat ovat tasa-arvoisessa asemassa - myös poliittisessa nuorisotyössä.

Käyttäjän tonimaula kuva
Toni Maula

kansallinen kokoomus siis opettaa jo nuorenkin väkensä hyvä veli-verkoston tavoille.petoksen tunnusmerkit täyttyvät tuon asian kohdalla ilmiselvästi.

toiset kun eivät vaaleja varten saa kasaan rahaa tai tukea sentin hyrrää.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Tämä on taas tätä. Perussuomalaiset, tässä tapauksessa Nuoret, ovat esittäneet jotain fiksua, jotain joka ilmeisesti ammuttiin heti julkisuudessa alas, mutta kun myöhemmin paljastuu jotain hämärää, niin sitten onkin valtakunnan ykkösmies ehdottamassa täysin samaa, ja kritiikin määrä on lähes olematon siihen verrattuna mitä alkuperäinen esittäjä kohtasi.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Säätiöselkärankaiset persunuoret eivät oikein oivalla millä perusteella avustuksia jaetaan. Jäsenmäärä ei ole suinkaan tärkein kriteeri, vaan se mitä toimintaa järjestöllä on. Persunuorilla kun ei ole ollut muuta toimintaa kuin pari nuivaa kokousta vuodessa. Ja tietysti Simon Elon Israel fanitus ei kuulu avustusten piiriin. Eikö ne matkan ole maksanut yhdistys nimeltä Mossad?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Reijo, rivien välistä taitaapi olla luettavissa, että hyväksyt vilpillisen toiminnan po nuorisojärjestöille, eikö? Ja sinua taitaapi keljuttaa, kun perusnuoret eivät ole sekaantuneet tuollaiseen vilppiin, tai paremminkin petokseen.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Tärkeintä tässä on se, jota kommentoinkin, että PS-nuoret ja pääministeri Katainen ovat samaa mieltä siitä miten nuorisotuet pitäisi jakaa: Parlamentaaristen voimasuhteiden mukaisesti.

Jätetään jäsenmäärien ja toiminnan muodot toissijaisiksi asioiksi ja keskitytään demokraattiseen järjestelmään, jossa puoluekannatusta eniten saavat puolueet saavat nuorisosiivilleen eniten tukia.

Reijo Kallinen on varmasti oikeassa arviossaan että PS-nuoret eivät ole järjestäneet mitään suurrellisia tai laajamittaisi ohjelmia. Syynä siihen lienee resurssien (tukien) vähäinen määrä? On eri asia järjestää toimintaa kymmenillä tuhansilla kuin sadoilla tuhansilla euroilla.

Ja on myös huomioitava että tukien määrää voisi myös ylipäätään pienentää, kuten PS-nuoret ovat ehdottaneet KD-nuorten ja Vihreiden nuorten yhteiskirjeessä ministeri Arhinmäelle.

http://vino.fi/kannanotot-ja-tiedotteet/552-avoin-...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Nuorisojärjestöjen arviointi- ja avustustoimikuntaa johtavat entiset kokoomusnuorten ja demarinuorten puheenjohtajat.

http://www.minedu.fi/OPM/Nuoriso/nuorisojaerjestoe...

Voinemme luottaa heidän puolueettomuuteensa ja oikeamielisyyteensä kaikessa...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Seppo Leskinen on turhaan huolissaan luullessaan, että hyväksyisin vilpillisen toiminnan. En muuten hyväksy.
En tiedä ovatko kokoomusnuoret tai nuorkepulistit säätiöittäneet omaisuuksiaan.
Jos eivät ole, niin säätiöselkärankaisten ikioma puolue Persut antavat tähän neuvojaan. Miten säätiöidään puolueen omaisuutta siten, ettei siihen yllä jäsenistön valta. Lakia ei varmaan ole rikottu, mutta joku ääliö saattaa kysellä tuon jäsendemokratian perään.
Nyt sitten Seppo ja Aimo konsulteeraamaan. Muistakaa tehdä konsultaatio ihan verokirjalla!

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Paha puhua koko jäsenistön suulla, mutta ainakin näin "rivipersuna" mielestäni oli hyvä että ilmeisesti Kallisen viittaama puoluetoimisto hankittiin säätiöjärjestelyn kautta. Näinollen tappioiden minimointi on järjestetty lainmukaisesti. Parempi se on olla oma toimitila kuin vuokratila ja täytyyhän se puolueen raha johonkin sijoittaa eikä jättää tilille kärsimään inflaatiosta.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Ymmärrän, että Sainiolla ja varmaan monella muullakin persulla on suuria vaikeuksia ymmärtää (hyväksyä?) säätiökikkailuja. Kerrataan nyt se mistä tässä on kysymys.

Persupuolue on lainannut Säätiölle huoneiston kauppahinnan. Säätiö lyhentää velkaansa Puolueelle Puolueelta saamastaan vuokratuloista. Säätiö tietysti maksaa yhtiövastikkeen ja muut taloyhtiön perimät kulut.
Raha kiertää mukavasti Puolueen ja Säätiön välillä. Säätiö lyhentää velkaansa puolueella ja Puolue saa sijoittamiaan varoja takaisin. Lopputulemana on varakas säätiö, jonka toimintaan rivipersuilla ei ole nokan koputtamista. Vaalivoitolla hankittu omaisuus karkaa siis persuaktivistien ulottumattomiin.

Jos tässä säätiöpelissä noudatetaan vanhoja SMP:läisiä periaatteita niin kai sinne säätiön hallitukseen seuraavaksi valitaan ihmisiä joiden sukunimi on Soini. Näin pysyy hankittu omaisuus luotettavissa käsissä.
No, tämä on tietysti puolueen omistajan tahdon vallassa. Mutta lopputulos on se, että omaisuus ei ole tämän jälkeen jäsenistön hallussa.

Ja sitten kun persujen eduskuntaryhmä mahtuu yhteen taksiin niin persujen jäset voivat muistella suuruutensa päiviä. Epäilen kuitenkin, että Erottajan toimistoon on vaihdettu lukot ja se on vuokrattu vaikka Nallen käyttöön!

Vesa-Pekka Sainion käsitys, että "täytyyhän se puolueen raha johonkin sijoittaa eikä jättää tilille kärsimään inflaatiosta" on harvinaisen lapsellinen ja juuri tuollainen ajattelu mahdollistaa sen, että Soini siirtää varoja jäsenistöltä piiloon.
Teitä kusetetaan arvoisat persut ja ihan omien toimesta!

Jari Eteläsaari

Saapi nähdä tuleeko tuossa tapahtumaan mitään.
Luottamukseni valtion siihen että valtion virkailijat kykenisivät tekemään jotakin tällaiselle on aika alhaalla.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Kaiken kaikkiaan eri nuorisojärjestöjen saama tuki pitäisi syynätä. On Nuoria kotkia, joita samassa kunnassa voi olla useampia, pioneereja ym., jotka ovat tietyn poliittisen aatesuunnan ( kasvatuksen?) alaisuudessa. Eri asia ovat täysin poliittista ajatusmaailmaa edustavat poliittiset nuorisojärjestöt, joihin kuuluminen edellyttää tiettyä ikärajaa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset