Viisauksia ihmisen Elosta Suoraa ja kriittistä puhetta politiikasta

Espoon täytyy tehdä laskelma kaksikielisyyden kustannuksista

Suomalaisuuden liiton tekemän selvityksen mukaan hallituksen esittämä kuntauudistus kaksinkertaistaisi kaksikielisten kuntien määrän yli kuuteenkymmeneen. Suomen väestön määrä ei muuttuisi, mutta nykyisen kielilain vuoksi kustannukset kasvaisivat huimasti, vaikka kuntauudistusta on perusteltu säästöillä. Erään uuden suurkunnan muodostaminen tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Lestijärvellä, jossa on yksi ruotsinkielinen, kaikkiin kyltteihin on lisättävä ruotsinkieli.

Kielilakia on kaksikielisyydestä määräävien väestönosuuksien suhteen muutettava takaisin vuoden 1922 alkuperäiseen muotoon. Uudeksi kunnan kaksikieliseksi muuttumisen rajaksi on määriteltävä 12 prosentin kielivähemmistö ja yksikieliseksi muuttumisen rajaksi kahdeksan prosentin vähemmistö. Nykyisestä kaksikielisen kunnan 3000 asukkaan vähimmäisrajasta on siirryttävä 12000 asukkaan rajaan.

Kreikalle menee useita miljardeja ja poliisille ei myönnetä edes 40 miljoonan euron lisärahoitusta, mutta kaksikielisyyden alttarille ollaan valmiita uhraamaan. Dragsvikin varuskunnan säilyttämiselle on vain kielipoliittiset syyt, mitkä paljastuivat perussuomalaisten ansiosta.

Espoolaisista oli vuonna 2011 kahdeksan prosenttia ruotsinkielisiä. Käytännössä Espoosta tulisi ehdottamallani kielilain muutoksella tulevaisuudessa virallisesti yksikielinen, mikä antaisi kaupungille merkittäviä säästöjä.

Puolentoista miljoonan asukkaan metropolikunta on viiden miljoonan asukkaan maassa naurettavan suuruudenhullu ajatus. Kuntauudistuksen salattu tavoite on vähintään yhtä naurettava – entistä vahvempi kaksikielisyys, vaikka esimerkiksi espoolaisista yli kymmenen prosenttia puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea tai ruotsia.

Itsenäisen, järkeviin päätöksiin kykenevän Espoon täytyy tehdä laskelma kaksikielisyyden kustannuksista. Tieto on paras lääke ennakkoluuloja vastaan.

 

(Mielipidekirjoitus on julkaistu Länsiväylässä 4.4.2012)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Pentti Järvi

On hyvä, että nimenomaan tuota kustannuspuolta painotetaan tämän pakkoruotsikeskustelun rinnalla. Tuskin ruotsinkielisetkään haluavat, että heidän takiaan veroäyri nousee turhanpäiten.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Kiitos, julkaisehan tuo selvitys vaikka täälläkin.
Oikeasti en usko, että koskaan näemme tuota selvitystä edes yhden kunnan osalta, saati valtakunnallisesti.

Suomenruotsalaisemme ovat järkeviä ihmisiä, ja varmasti ymmärtävät ettemme voi paisuttaa valtiomme kaksikielisyyden tuomia kustannuksia enempää. Tarvetta ruotsinkielen ylikorostukseen ei ole, vaikka RKP ainoana asianaan ajaakin ruotsinkielen etuoikeuksien laajentamista entisestään.

Kun samaan aikaan joudumme kiristämään vyötä kaikilla sektoreilla, ei yhden ryhmän kulujen kasvatus ole tästä päivästä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ei helkkari. Tässä maassa on tusinakaupalla pitäjiä, joissa ollaan huolissaan siitä, miten pakkoliitosten seurauksena saatetaan vaikka omat kyläkoulut tai lukiot lakkauttaa, ja terveyspalvelut siirretään muualle. Ja nämä valopäät mesoavat joistakin Espoon ja Lestijärven kaksikielisistä tienviitoista?

Menkää nyt gehennaan koko sakki kulkematta lähtöruudun kautta.

Pentti Järvi

Jalonen: yksi asia kerrallaan. Ta det lugnt. Itse ihmettelin sitä tuhlausta kun omassa kylässäni tienviittoihin tuli ruotsinkielisten kylttien yläpuolelle suomenkieliset. Kenenkään pyytämättä.

Petri Kivikangas

Eikö Jalonen ymmärrä taloudenpidosta sen vertaa, että yhteen paikkaan kohdistetut rahat ovat poissa toisaalta?

Pentti Järvi

Ne käännöksetkin ovat usein aika surkuhupaisia. Vaasassa on Gäddagatan (vanhan suvun mukaan). Sen suomenkielinen versio on Haukikatu...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Ne Suomessa asuvat ruotsia puhuvat, jotka eivät osaa tai halua opetella maan kieltä, ovat ihmisiä, joiden korvien väli on TYHJÄ !"
Hehän eivät edes halua että heitä kutsutaan suomalaisiksi vaan ovat mieluummin suomenruotsalaisia, siis suomessa asuvia ruotsalaisia eikä ruotsia puhuvia suomalaisia.

Käyttäjän JulesVirne kuva
Jules Lehtonen

Kaksikielisyys toimii vasta noin 25-30 %:n väestöosuudella.
Siksi RKP on valmis silpomaan mm. Siuntion..

Mistä minä tuon 25 % otin ?
Useista lähteistä, esim.

"Kielibarometri 2008 -selvityksen mukaan paikallisen
vähemmistökielen edustajien
määrä ei ole yhtä ratkaiseva tekijä kuin prosentuaalinen osuus koko paikallisesta väestöstä.

Ruotsinkielisen vähemmistön edustajien tyytyväisyys palveluihin korreloi
ruotsinkielisen vähemmistön määrällisen osuuden kanssa.
Barometrin mukaan selkeä enemmistä ilmoitti, että palvelu pääasiassa annetaan asiakkaan omalla kielellä,jos vähemmistön osuus on vähintään 25 prosenttia väestöstä.

Jos vähemmistön määrällinen osuus on alle 20 prosenttia väestöstä, palvelujen saatavuus omalla kielellä heikkenee selvästi.
Tämä koskee erityisesti tilanteita,
joissa vähemmistön kieli on ruotsi.

Hallintovastaavien näkemys tilanteesta vaikuttaisi olevan samansuuntaine ja he epäilivät, että kielelliset oikeudet eivät aina toteudu, kun toinen kieliryhmä
muodostaa pienen vähemmistön kunnassa.66"

Miksi siis edes teeskennellä kaksikielisyyttä alueilla,
missä ruotsinkielisten osuus on alle 20 % ?

http://www.om.fi/1236880953561

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset